Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΗΒΑΣ
Συζήτηση για το λιμάνι στο Βαθύ Θίσβης

Στις 10 Νοέμβρη συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Θήβας με θέμα τη λήψη απόφασης για να ασκήσει ο Δήμος αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης «νομιμοποίησης» του λιμανιού της «Νούσας» (Βαθύ) στη Δημοτική Ενότητα Θίσβης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα τμήμα των εγκαταστάσεων του λιμανιού είναι κατασκευασμένο πάνω σε αρχαιότητες και επανειλημμένα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) είχε κρίνει ότι οι εγκαταστάσεις είναι παράνομες. Ωστόσο, το καλοκαίρι σε συνεδρίασή του το όργανο αυτό πήρε αντίθετη απόφαση.

Οπως καταγγέλλουν οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ στο Δήμο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», το όλο θέμα σχετίζεται βέβαια και με την ανάπτυξη της Βιομηχανικής Περιοχής Θίσβης και την ευρύτερη στρατηγική ανάπτυξης της Στερεάς. Το λιμάνι χρησιμοποιείται ήδη από τον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ για τη φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων του. Η προοπτική που υπάρχει είναι μεγάλο μέρος της βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων να εξυπηρετείται από το συγκεκριμένο λιμάνι. Για το λόγο αυτό τα τελευταία χρόνια οι βιομήχανοι ασκούν μια σειρά από πιέσεις να προχωρήσει ο σχεδιασμός τους αυτός. Εκμεταλλεύονται την ανυπαρξία κρατικών υποδομών και στήριξης συλλόγων και φορέων της περιοχής και παίζουν το ρόλο του «ευεργέτη». Κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες μοιράζουν λεφτά σε φορείς και συλλόγους, σπονσοράρουν εκδηλώσεις κ.ά. Με ανήθικο τρόπο απειλούν ότι ο κόσμος θα μείνει άνεργος αν δεν τους δοθεί «γη και ύδωρ».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ήταν οι μόνοι που ψήφισαν ενιαία υπέρ της άσκησης αίτησης ακύρωσης κατά της απόφασης του ΚΑΣ και του υπουργού Πολιτισμού. Η θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι η εξής:

  • Πρέπει να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής συνολικά για το σχεδιασμό που υπάρχει. Εδώ ευθύνη έχει και ο Δήμος και η Περιφέρεια. Σε ποιο βαθμό θα φτάσει η βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής.
  • Να γίνουν απόλυτα σεβαστές οι αρχαιότητες και το ευρύτερο περιβάλλον της περιοχής. Ο Κορινθιακός είναι κλειστός κόλπος και η λειτουργία ενός λιμανιού επιπέδου Ελευσίνας ή Ασπροπύργου θα έχει τεράστιες επιπτώσεις σε βάρος του.
  • Οι βιομηχανικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται και στην περιοχή δεν είναι ούτε φιλάνθρωποι, ούτε «δίνουν δουλειά». Είναι καπιταλιστές που κοιτάζουν αποκλειστικά το συμφέρον τους, δηλαδή την κερδοφορία με κάθε τρόπο. Μπροστά σε αυτήν, δε θα σεβαστούν ούτε τις αρχαιότητες, ούτε το περιβάλλον, ούτε το μεροκάματο και το λαϊκό εισόδημα, ούτε την ασφάλεια του εργάτη και της περιοχής.
  • Το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, το ξεχαρβάλωμα κάθε δικαιώματος, η εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας που βιώνουν οι εργαζόμενοι της περιοχής δεν είναι άσχετα. Είναι το αποτέλεσμα της ανάπτυξης για τα μονοπώλια που ακολουθείται. Το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - μονοπωλίων στέλνει το λαό ζωντανό στην κόλαση για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων.
  • Τα λιμάνια, οι βιομηχανίες και ο ορυκτός πλούτος ανήκουν στους εργαζόμενους που τα δουλεύουν. Πρέπει να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία. Μόνο τότε θα υπάρξει σχεδιασμένη και ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ