Το δίκτυο των επίγειων ραδιοτηλεσκοπίων, σε συνδυασμό με το τροχιακό τηλεσκόπιο μπορεί να διακρίνει λεπτομέρειες ανάλογες με εκείνες που θα διέκρινε ραδιοτηλεσκόπιο διαμέτρου ίσης με τη μεταξύ τους απόσταση! |
Η τεχνική αυτή πετυχαίνει να παράγει εικόνες πολύ μεγαλύτερης ανάλυσης από αυτές που θα μπορούσε να καταγράψει οποιοδήποτε από τα ραδιοτηλεσκόπια από μόνο του. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση των τηλεσκοπίων, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση. Η απόσταση του «Ραδιοάστρον» είναι 10 φορές πιο μεγάλη από εκείνη του προκατόχου του, του ιαπωνικού Διαστημικού Παρατηρητηρίου VLBI. Ο συγχρονισμός του με τα επίγεια ραδιοτηλεσκόπια, μεταξύ αυτών το σταθερού κατόπτρου ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο (διαμέτρου 300 μέτρων) και το κινητού κατόπτρου τηλεσκόπιο Γκριν Μπανκ στη Δυτική Βιρτζίνια (διαμέτρου 110 μέτρων), αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το Γενάρη του 2012.
Στόχος του υπερτηλεσκοπίου θα είναι η παρατήρηση των φαινομένου του ορίζοντα γεγονότων στα ουράνια σώματα που πιθανολογούνται ως μαύρες τρύπες. Ο ορίζοντας γεγονότων είναι το όριο γύρω από τις μαύρες τρύπες πέραν του οποίου δεν υπάρχει επιστροφή για τίποτα, ούτε καν για το φως. Πρόκειται για το πρώτο διαστημικό τηλεσκόπιο που εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, πριν από 20 χρόνια.