Σε πρώτο πλάνο στην εικόνα το διαστημόπλοιο «Νέοι Ορίζοντες», όπως θα φαίνεται όταν περάσει πάνω από τον Πλούτωνα. Στο βάθος διακρίνονται ο Χάροντας και ο Ηλιος |
Το διαστημόπλοιο αναμένεται να εκτοξευτεί το Γενάρη του 2006, αλλά θα χρειαστεί πάνω από 9 χρόνια, για να φτάσει τελικά το καλοκαίρι του 2015 στον Πλούτωνα και τον Χάροντα. Ο Πλούτωνας είναι ο μόνος πλανήτης που δεν έχει εξερευνηθεί από διαστημόπλοιο και λόγω της μεγάλης απόστασής του από τη Γη ελάχιστα είναι γνωστά για τη γεωμορφολογία, τη σύσταση της επιφάνειας, τη θερμοκρασία, την ατμόσφαιρα και τα φαινόμενα που συμβαίνουν σ' αυτόν.
Ο Χάρων είναι δορυφόρος του Πλούτωνα, αλλά λόγω του ότι έχει αρκετά μεγάλο μέγεθος σε σχέση με τον Πλούτωνα, πολλοί επιστήμονες αναφέρονται σ' αυτά τα δύο ουράνια σώματα σαν ένα δυαδικό σύστημα πλανητών. Μετά από ένα εξάμηνο μελέτης του δυαδικού συστήματος Πλούτωνα - Χάροντα, το «Νέοι Ορίζοντες» θα ταξιδέψει σε μια εξίσου ανεξερεύνητη περιοχή του ηλιακού μας συστήματος, τη ζώνη Κούιπερ, όπου θα μελετήσει έναν από τους πολλούς μικροσκοπικούς παγωμένους κόσμους που βρίσκονται εκεί. Η ζώνη Κούιπερ βρίσκεται περίπου 1,5 δισεκατομμύριο χιλιόμετρα πιο μακριά από την τροχιά του Ποσειδώνα. Για πολλούς αστρονόμους, ο Πλούτωνας και ο Χάροντας δεν είναι παρά τα δύο μεγαλύτερα από τα ουράνια σώματα της ζώνης αυτής. Είναι ενδεχόμενο ο Πλούτωνας να έχει και άλλα μικρότερα φεγγάρια, πέρα από τον Χάροντα, ίσως ακόμα και δαχτυλίδια σαν τον Κρόνο και άλλους πλανήτες.
Μετά από 12 χρόνια σχεδίων επί σχεδίων, οι επιστήμονες που απαρτίζουν την ερευνητική ομάδα του προγράμματος «Νέοι Ορίζοντες» είναι καθ' όλα έτοιμοι για την κατασκευή του διαστημοπλοίου. Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την αποστολή του παραπλήσιας λειτουργικότητας διαστημοπλοίου «Κασσίνι» στον Κρόνο πριν από 5 χρόνια, το βάρος των συσκευών του νέου διαστημοπλοίου θα είναι μόλις το ένα δέκατο εκείνων του «Κασσίνι». Επειδή το «Νέοι Ορίζοντες» θα είναι πιο ελαφρύ, θα χρειάζεται και λιγότερα καύσιμα για διορθώσεις πορείας, άρα θα είναι ακόμα πιο ελαφρύ συνολικά, ενώ το κόστος της αποστολής θα είναι μόλις το ένα τρίτο.
Ακόμα και τα ισχυρότερα τηλεσκόπια δεν μπορούν να μας δώσουν μια σαφή εικόνα για την επιφάνεια του Πλούτωνα. Αυτή η καλλιτεχνική απεικόνιση συνθέτει ό,τι ξέρουμε γι' αυτόν τον μακρινό κόσμο. Η επιφάνειά του αποτελείται κυρίως από άζωτο, μονοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο και νερό σε μορφή πάγου. Ενα μέρος των πάγων εξατμίζεται σχηματίζοντας μια αραιή ατμόσφαιρα, όταν ο πλανήτης βρίσκεται στο περιήλιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί η εξάτμιση να γίνεται με τη μορφή πίδακα ύψους πολλών χιλιομέτρων |