Σάββατο 5 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM»
«Οι Θέσεις του Απρίλη»

Στο περίφημο κείμενο του Β. Ι. Λένιν που πέρασε στην ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος με τον τίτλο «Οι Θέσεις του Απρίλη», θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης την Κυριακή 1-3 στον 902 «ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM», με αφορμή τη συμπλήρωση 94 χρόνων από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση (25 Οκτώβρη 1917 με το παλιό ημερολόγιο/ 7 Νοέμβρη 1917 με το νέο).

Η αστικοδημοκρατική επανάσταση της 27ης Φλεβάρη 1917 επέφερε το γκρέμισμα του τσαρισμού στη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιείται και η πρώτη συνεδρίαση των Σοβιέτ των αντιπροσώπων των εργατών και στρατιωτών στην Πετρούπολη.

Στις 2 Μάρτη σχηματίστηκε η Προσωρινή Κυβέρνηση στη Ρωσία, μια κυβέρνηση αστική που περιελάμβανε στις τάξεις της τόσο εκπροσώπους του παλαιού φεουδαρχικού καθεστώτος, όσο και μεγάλους κεφαλαιοκράτες. Παρά τις αντιδράσεις των μπολσεβίκων, η κυβέρνηση αυτή είχε την υποστήριξη των μενσεβίκων και των εσέρων. Η κατάσταση διαμορφώθηκε έτσι ώστε να σχηματιστεί μια ιδιότυπη δυαρχία στη Ρωσία, όπου από τη μια μεριά ήταν μια αστική κυβέρνηση που αρκούνταν σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις και από την άλλη μεριά ήταν το εξεγερμένο προλεταριάτο και η φτωχή αγροτιά που εκφράζονταν μέσα από τα Σοβιέτ και που έθεταν αιτήματα σοσιαλιστικού χαρακτήρα.

Στις 3 Απρίλη 1917 επιστρέφει στην Πετρούπολη, από το εξωτερικό όπου ήταν εξόριστος, ο Λένιν και την επομένη, 4 Απρίλη, δημοσιεύει τις «Θέσεις του Απρίλη» - «Τα καθήκοντα του προλεταριάτου στην τωρινή επανάσταση». Οι «Θέσεις του Απρίλη» συνιστούν ένα πραγματικό μανιφέστο κήρυξης της σοσιαλιστικής επανάστασης και της πορείας του κόμματος των μπολσεβίκων, αναλύοντας ταυτόχρονα και την κατάσταση του διεθνούς επαναστατικού κινήματος. Ιδιαίτερης σημασίας, τόσο από την άποψη της ουσιαστικής πολιτικής πράξης, όσο και από την άποψη της επαναστατικής φλόγας που ως συμβολισμός είναι διαλεκτικά και γι' αυτό άρρηκτα δεμένος με την πράξη, είναι η ακροτελεύτια Θέση με την οποία ο Λένιν υποστηρίζοντας με ατράνταχτα επιχειρήματα να πετάξει το κόμμα «το βρώμικο πουκάμισο, καιρός πια να φορέσουμε καθαρά ασπρόρουχα», προτείνει ότι «πρέπει να ονομαστούμε Κομμουνιστικό Κόμμα, όπως ονόμαζαν τον εαυτό τους οι Μαρξ και Ενγκελς».

Οι «Θέσεις του Απρίλη» εγκρίθηκαν στην 7η Πανρωσική Συνδιάσκεψη του Κόμματος στις 29 Απρίλη στην Πετρούπολη. Στις 23 Οκτώβρη 1917 η ΚΕ του Κόμματος στην ιστορική συνεδρίασή της αποφάσισε την άμεση εξέγερση, καθώς το Κόμμα είχε κερδίσει την αμέριστη εμπιστοσύνη της εργατικής τάξης και της φτωχής αγροτιάς. Στις 25 Οκτώβρη η ένοπλη εξέγερση του προλεταριάτου της Πετρούπολης ανέτρεψε την αστική προσωρινή κυβέρνηση και η εξουσία πέρασε στα Σοβιέτ, αλλάζοντας σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ