ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--
«Η παλαιστινιακή πλευρά δεν πρόκειται να δεχθεί τίποτε λιγότερο από την απόκτηση θέσης πλήρους μέλους στον ΟΗΕ. Δεν μπορούμε να δεχθούμε μόνο μια απλή αναβάθμιση σε θέση παρατηρητή». Αυτό κατέστησε σαφές, χτες, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ Μάλκι, υπογραμμίζοντας ότι η συμπεριφορά της ισραηλινής ηγεσίας δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία ως προς την επίτευξη της οποιασδήποτε προόδου διά μέσου διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όπως προσπαθεί να πετύχει το διαμεσολαβητικό Κουαρτέτο.
Ο αλ Μάλκι άφησε να εννοηθεί ότι εφόσον στις 11 Νοέμβρη, οπότε πιθανότατα θα συζητηθεί το αίτημα για μονομερή αναγνώριση παλαιστινιακής ανεξαρτησίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν υπάρξει θετική απόφαση λόγω του, ήδη, προαναγγελθέντος βέτο από τις ΗΠΑ, τότε η ΟΑΠ θα στραφεί στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού προκειμένου να διεκδικήσουν το στάτους «κράτους μη μέλους». Η εναλλακτική αυτή αποτελεί ουσιαστικά εφαρμογή της «συμβιβαστικής» πρότασης που είχε καταθέσει ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί πριν την επίσημη παρουσίαση του παλαιστινιακού αιτήματος στον ΟΗΕ, το Σεπτέμβρη, την οποία, όμως, τότε είχε απορρίψει το Ισραήλ.
Την ίδια ώρα, η ισραηλινή ηγεσία επιμένει και κλιμακώνει τα «αντίποινα» για τις «μονομερείς», όπως υποστηρίζει, κινήσεις της παλαιστινιακής πλευράς, αποκρύπτοντας, φυσικά, ότι πάγια γραμμή των ισραηλινών ηγεσιών είναι οι μονομερείς κινήσεις, έτσι ώστε να δημιουργήσει τετελεσμένα στο έδαφος, π.χ. το τείχος στη Δ. Οχθη, ο αποκλεισμός της Γάζας, ο εποικισμός. Χτες, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ επιβεβαίωσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν παρέδωσε στην Π. Αρχή τους φόρους και τους δασμούς που υποχρεούται να συλλέγει εκ μέρους της σε κατεχόμενα εδάφη, ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Παράλληλα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι διακόπτει, όπως και οι ΗΠΑ, το μερίδιο του για τη χρηματοδότηση της Unesco, αντιδρώντας στην αποδοχή εκ μέρους της Γενικής Συνέλευσής της Παλαιστίνης ως ανεξάρτητο κράτος.
Δύο νεκροί και ένας τραυματίας είναι ο απολογισμός των χτεσινών πυρών από ισραηλινή περίπολο που εισήλθε για λίγα μέτρα εντός του παλαιστινιακού εδάφους στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Η ισραηλινή εκδοχή μιλά για «απάντηση σε πυρά που δέχτηκε η περίπολος». Παλαιστινιακές πηγές υποστήριζαν ότι ήταν απρόκλητη επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε δύο αγρότες. Λίγο νωρίτερα, υψηλά είχε διατηρήσει τους τόνους και η ισλαμιστική «Τζιχάντ», εκτιμώντας ότι «η εκεχειρία που επιτεύχθηκε πριν από λίγες μέρες με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου δεν θα κρατήσει πολύ» και συμπληρώνοντας ότι «είναι έτοιμη για ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ισραήλ έχοντας χιλιάδες ετοιμοπόλεμους μαχητές».
Εκτός από το έδαφος, τεταμένα είναι τα πνεύματα και στη θαλάσσια περιοχή της Γάζας, όπου το ισραηλινό ναυτικό «λαμβάνει θέσεις» στα ανοιχτά, δηλώνοντας «αποφασισμένο να σταματήσει την πορεία των δύο πλοίων που κατευθύνονται προς τη Γάζα». Στην ανακοίνωσή του, το ισραηλινό ναυτικό δε διευκρινίζει πώς σκοπεύει να το πράξει αυτό και χαρακτηρίζει πρόκληση τη νέα απόπειρα προσέγγισης της ακτής της Λωρίδας. Από την άλλη, οι 27 ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων αρκετοί δημοσιογράφοι, που βρίσκονται πάνω στα δύο πλοία (το καναδικό «Tahrir» και το ιρλανδικό «MV Saoirse» που έχουν και τα δύο Ελληνες καπετάνιους), δηλώνουν αποφασισμένοι «να προσπαθήσουν για άλλη μια φορά, έστω και σε συμβολικό επίπεδο, να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό».