Σάββατο 22 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παζάρια στη Σύνοδο για την ντόπια πλουτοκρατία

«Πέντε άξονες» ενόψει των αυριανών διαβουλεύσεων στην ΕΕ παρουσίασε ο Γ. Παπανδρέου

Η παρέμβαση του λαού, με πρωτοπόρες τις ταξικές δυνάμεις, μεγαλώνουν τις δυσκολίες διαχείρισης της κρίσης από το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου
Η παρέμβαση του λαού, με πρωτοπόρες τις ταξικές δυνάμεις, μεγαλώνουν τις δυσκολίες διαχείρισης της κρίσης από το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου
Με το αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο ψηφισμένο από 153 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και την εξαγγελία της κυβέρνησης ότι η υπερψήφισή του είναι «μόνο το πρώτο βήμα», ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου αύριο θα συνδιαμορφώσει με τους Ευρωπαίους εταίρους τη διαδικασία που μεγαλώνει το εύρος της ελεγχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας.

Οι αντιδραστικές αποφάσεις για τα λαϊκά στρώματα, που θα οριστικοποιηθούν την Τετάρτη στη νέα Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και τα σενάρια για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μέχρι και 50%, θα οδηγήσουν σε νέα, ακόμα πιο σκληρά μέτρα εναντίον των λαϊκών στρωμάτων και ταυτόχρονα θα επιταχύνουν τις διεργασίες για την αναδιάταξη του αστικού πολιτικού συστήματος. Με την κυβέρνηση να βρίσκεται αντιμέτωπη με την έξαρση της λαϊκής οργής, η άρχουσα τάξη αναζητά το κατάλληλο «μείγμα» στο πολιτικό προσωπικό, που θα αναλάβει τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης.

Κυβερνητικά στελέχη χαρακτήριζαν «κρίσιμη και καθοριστική» την επόμενη βδομάδα. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν ανοιχτά πλέον από τον Γ. Παπανδρέου«να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες» μετά τη Σύνοδο Κορυφής, είτε για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, είτε για πρόωρες εκλογές. Η διαγραφή της Λ. Κατσέλη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και οι ισχυρισμοί βουλευτών της κυβέρνησης ότι «δεν πρόκειται να ψηφίσουν νέα μέτρα» μετά την υπερψήφιση του σφαγιαστικού πολυνομοσχεδίου, πυροδότησαν εκ νέου τα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

Το σκηνικό που στήνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, συμπίπτει με τις παραμονές της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου η κυβέρνηση ετοιμάζεται να συμφωνήσει για μόνιμη χρεοκοπία του ελληνικού λαού προκειμένου να διασώσει την ντόπια πλουτοκρατία και να εξασφαλίσει τη συνοχή της Ευρωζώνης. Χτες ο πρωθυπουργός, στο φόντο και της ανακοίνωσης της τρόικας για εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ και ενώ βαθαίνει την επίθεση στο λαό, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χέρμαν βαν Ρομπάι, ενώ σήμερα το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο στις Βρυξέλλες, ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής.

Διαβουλεύσεις για την πλουτοκρατία

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διαπραγματευτεί ένα «κούρεμα» της τάξης του 40% - 50% του δημοσίου χρέους. Ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε στη διάρκεια του προχτεσινού Υπουργικού Συμβουλίου τους «πέντε άξονες», βάσει των οποίων θα «διαπραγματευτεί» η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες τη διαχείριση του ελληνικού χρέους στο έδαφος της χρεοκοπίας του λαού. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι συγκεκριμένοι άξονες είναι:

-- Πρώτος:«Η στρατηγική μας απόφαση να παραμείνουμε στο ευρώ»...Ο πρωθυπουργός προασπίζεται τη στρατηγική επιλογή της ντόπιας πλουτοκρατίας και των κομμάτων της να παραμείνουν στον «σκληρό πυρήνα» της Ευρωζώνης.

-- Δεύτερος:«Συζητάμε, όλα τα θετικά στοιχεία της Συμφωνίας του Ιουλίου, δηλαδή ένα νέο πακέτο στήριξης με εξασφάλιση των δανειακών αναγκών της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια, διευκόλυνση στην αποπληρωμή του χρέους με την επιμήκυνση της αποπληρωμής, με περίοδο χάριτος, αλλά βεβαίως και με τα απαραίτητα χαμηλά επιτόκια»...Το νέο δανειακό πακέτο θα φέρει νέο μνημόνιο και νέα βάρβαρα μέτρα για τα λαϊκά στρώματα. Η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων και τα δήθεν χαμηλά επιτόκια που προπαγανδίζει ο πρωθυπουργός, δε σημαίνουν απαλλαγή του λαού από πρόσθετα βάρη, αλλά καλύτερους όρους δανειοδότησης για την πλουτοκρατία.

-- Τρίτος:«Να πετύχουμε ελάφρυνση του βάρους του χρέους, που βαραίνει τις πλάτες του Ελληνα πολίτη»...Πρόκειται για το περιβόητο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, που θα δώσει ανάσα σε μερίδες του κεφαλαίου και ταυτόχρονα θα προκαλέσει την κατάρρευση των λεηλατημένων ασφαλιστικών ταμείων και ακόμα πιο σκληρά μέτρα, με μειώσεις μισθών και συντάξεων, εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, νέα χαράτσια και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

-- Τέταρτος:«Η όποια ρύθμιση πρέπει να διασφαλίζει πλήρως την ομαλότητα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και στα Ασφαλιστικά μας Ταμεία και να δώσει πια τη δυνατότητα για ρευστότητα στην πραγματική οικονομία»... Ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι μοναδικός στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστούν τα κεφάλαια των τραπεζών από τις απώλειες που θα υποστούν από το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν.

-- Πέμπτος:«Οι αποφάσεις μας να τείνουν στη στήριξη της ανάπτυξης και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, όπως ήταν και το πνεύμα των αποφάσεων του Ιουλίου»...Η στήριξη της ανάπτυξης περνάει μέσα από την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων με νέα χρηματοδοτικά πακέτα από την ΕΕ που θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι ο ελληνικός λαός και οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης.

Πάντως, σε μήνυμά του στο «Twitter» o Γ. Παπανδρέου εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα «καταλήξουν την Κυριακή σε αποφάσεις» στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, επιβεβαιώνοντας τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές αστικές κυβερνήσεις για την καπιταλιστική διαχείριση της κρίσης.

Πασχίζουν για ενσωμάτωση του λαού

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις ανάλογα με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος μιλώντας χτες στο «Real Fm». Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Κρεμαστινός με συνέντευξή του στο «Βήμα Fm» δήλωσε: «Εφόσον τα υπόλοιπα κόμματα δεν μπορούν να ακολουθήσουν τη γραμμή της κυβέρνησης, χρειάζονται άλλες λύσεις, όπως εκλογές ή δημοψήφισμα, αλλιώς η χώρα οδηγείται σε χρεοκοπία». Υπέρ των εκλογών τάχτηκε και ο Ν. Σαλαγιάννης, ενώ η Σ. Γιαννακά σημείωσε «ο πρωθυπουργός θα πρέπει άμεσα να αναλάβει μία πρωτοβουλία, ώστε να υπάρξει στη χώρα μας μία πολιτική συνευθύνη».

Την ίδια στιγμή σε μια κίνηση επικοινωνιακού αντιπερισπασμού και αφού πρώτα ψήφισαν τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου, 28 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επιστολή τους τάσσονται κατά των εκλογών και προκρίνουν μια «εθνική συμφωνία» με την κοινωνία που έχουν τσακίσει με τα αντιλαϊκά μέτρα. Παράλληλα 19 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια να παραπλανήσουν τους ιδιοκτήτες των ταξί, ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό Γ. Ραγκούση να προχωρήσει σε τροποποιήσεις στο σχετικό νομοσχέδιο για την «απελευθέρωση του επαγγέλματος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόλυτη συμφωνία στο «κούρεμα» των λαϊκών δικαιωμάτων(2012-01-24 00:00:00.0)
Κλιμακώνει την επίθεση στον εχθρό λαό(2011-10-20 00:00:00.0)
Φοβάται τη δύναμη των εργαζομένων και του λαού(2011-10-18 00:00:00.0)
Ολα τα σενάρια στο τραπέζι(2011-09-01 00:00:00.0)
Λαϊκή αντεπίθεση διαρκείας(2011-03-15 00:00:00.0)
ΕΝΤΑΣΗ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ κυβέρνησης - κεφαλαίου στα λαϊκά δικαιώματα(2011-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ