Σάββατο 22 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Σιγόντο στην προβοκάτσια

Το έδαφος για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του ΠΑΜΕ την περασμένη Πέμπτη στρώθηκε και οργανώθηκε μεθοδικά με αναρτήσεις σε μπλογκς και ιστοσελίδες, που καλλιεργούσαν πολεμικό κλίμα απέναντι στο οργανωμένο ταξικό κίνημα και καλούσαν σε χτύπημα της συγκέντρωσής του στο Σύνταγμα. Ο χτεσινός και ο σημερινός «Ριζοσπάστης» βρίθει από εμετικά σχόλια στο διαδίκτυο, τα οποία, με χαρακτηριστική ομοιομορφία και συνέπεια, παίζουν το ρόλο υποκινητή και οργανωτή της επίθεσης που ακολούθησε. Δίπλα όμως σ' αυτούς που κινούνται στο σκοτάδι της ανωνυμίας, προστίθενται όσοι με την επώνυμη πένα τους σιγοντάρουν λογικές και αντιλήψεις που «κουμπώνουν» με τα σχέδια των προβοκατόρων και επί της ουσίας δίνουν κάλυψη στις εντεταλμένες ενέργειές τους.

Από την περασμένη Κυριακή ακόμα, το «Βήμα» προσπαθούσε ύπουλα να παρουσιάσει την περιφρούρηση της απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ στις 5 Μάη 2010 σαν «προστασία της Βουλής». Αυτό το κατασκευασμένο «επιχείρημα» έγινε κυρίαρχο στις «αναλύσεις» που ακολούθησαν στον αστικό Τύπο, σχετικά με την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ τη δεύτερη μέρα της απεργιακής μάχης. Ανάλογα σχόλια ή της ίδιας λογικής με παραλλαγές αναπαράγονταν μέχρι και τη μέρα της περικύκλωσης της Βουλής, οπότε η προπαγάνδα φούντωσε. Από το πρωί, σε ραδιοσταθμούς όπως ο «ΣΚΑΪ», ακούγονταν φράσεις όπως «κόκκινη δύναμη καταστολής», που αντικειμενικά οξύνουν τα αντιδραστικά αντανακλαστικά σε βάρος του ταξικού κινήματος, ώστε να βρει βάση νομιμοποίησης η επίθεση των παρακρατικών που ακολούθησε. Ακόμα και την ώρα της επίθεσης, ο ραδιοσταθμός «Κόκκινο» αναρωτιόταν αν το Σύνταγμα είναι ιδιοκτησία του ΠΑΜΕ, ό,τι δηλαδή κράδαιναν και οι κουκουλοφόροι σαν πρόσχημα για να ξεκινήσουν την επίθεση.

Εξίσου βρώμικος όμως είναι ο ρόλος των αστικών ΜΜΕ και στην προβοκατόρικη αξιοποίηση της επίθεσης, όταν αυτή ολοκληρώθηκε. Στην πλειοψηφία τους, βάζουν τους επιτιθέμενους παρακρατικούς προβοκάτορες στην ίδια μοίρα με τους αμυνόμενους απεργούς, για να παρουσιάσουν την προβοκατόρικη επίθεση σαν «εμφύλια διαμάχη» μεταξύ διαδηλωτών. Αλλοι πάλι προσπαθούν να διατηρήσουν στον αφρό τη βρωμιά ότι το ΠΑΜΕ αντικατέστησε την Αστυνομία στο Σύνταγμα και προστάτεψε το Κοινοβούλιο, άρα και την αστική νομιμότητα. Ολοι τους υπηρετούν ένα στόχο: Να νομιμοποιήσουν στις λαϊκές συνειδήσεις την επίθεση των κουκουλοφόρων, να την αποσπάσουν από την άνοδο της ταξικής πάλης σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, για να κρύψουν τελικά ότι στόχος τους είναι συνολικά το εργατικό λαϊκό κίνημα που δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

Τα αστικά επιτελεία έχουν κάθε λόγο να θέλουν το λαό στο καβούκι του, φοβισμένο και άβουλο. Στον αντίποδα, το ταξικό κίνημα θέλει το λαό πρωταγωνιστή, άφοβο μπροστά στις εξελίξεις, οργανωμένο και συνειδητό πολέμιο των μέτρων και της αστικής βαρβαρότητας που τα επιβάλλει για χάρη της πλουτοκρατίας. Ξέρουν ότι το ΚΚΕ έχει τη δύναμη, τη συνέπεια και τη λαϊκή απήχηση να πρωτοστατήσει σε αγώνες με τέτοιο περιεχόμενο και με κάθε μέσο προσπαθούν να φοβίσουν το λαό, να παρεμποδίσουν το κίνημα και τη ριζοσπαστικοποίησή του. Μάταιος ο κόπος τους. Ο λαός είναι αυτός που θα βάλει τελικά τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, σαρώνοντας την προπαγάνδα του φόβου, το κράτος και το παρακράτος που προσπαθεί να την επιβάλει.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ