Σάββατο 22 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Διευθετήσεις και πρόσκαιροι συμβιβασμοί

Κορυφώνονται τα παζάρια πριν τις συνεδριάσεις αύριο και την ερχόμενη Τετάρτη

Η κρίση βαθαίνει και μαζί οι δυσκολίες της αστικής τάξης να τη διαχειριστεί ελεγχόμενα προς όφελός της
Η κρίση βαθαίνει και μαζί οι δυσκολίες της αστικής τάξης να τη διαχειριστεί ελεγχόμενα προς όφελός της
Οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί των τμημάτων της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας, ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και των αποφάσεων που θα καθορίσουν το μέγεθος και τον επιμερισμό της καταστροφής κεφαλαίου από την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, προκαλώντας αναταράξεις στα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ευρωζώνης.

Τα πρώτα δείγματα γραφής έδωσαν χτες οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών - μελών της Ευρωζώνης που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, όπου τέθηκαν επί τάπητος τα σχέδια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και τη χρεοκοπία του ελληνικού λαού, η στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών με ζεστό χρήμα και η ενίσχυση του μηχανισμού ευρωστήριξης «EFSF». Στη συνεδρίαση εγκρίθηκε και η εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ προς την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δηλώσεις αλλά και δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο, το γερμανικό σχέδιο για κούρεμα της τάξης του 50% για το ελληνικό χρέος κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Παράλληλα όμως, συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις και τα παζάρια ανάμεσα στις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεδιάσκεψη με την Αγκελα Μέρκελ και το Νικολά Σαρκοζί από τους οποίους «ζήτησε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα με την κρίση δανεισμού των κρατών της ευρωζώνης». Στην ίδια τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Δημοσιεύματα της γαλλικής εφημερίδας «Les Echos» αναφέρουν ότι ο ιδιωτικός τομέας συμφώνησε χτες το βράδυ σε κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50-55%. «Η σχετική ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου IIF θα παρουσιαστεί, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα. Μάλιστα, σημειώνεται ότι έχουν καμφθεί οι «αντιρρήσεις» των γαλλικών τραπεζών που κατέχουν μεγάλο ύψος ελληνικών ομολόγων, αφού θα εξασφαλιστούν νέα κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο προς τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών που θα χρειαστεί να στηρίξουν τις τράπεζές τους από το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Σε αυτή την κατεύθυνση και σε μία προσπάθεια να ξεπεραστούν οι αντιθέσεις ανάμεσα στη γερμανική και τη γαλλική κυβέρνηση, εξετάζεται η συγχώνευση από τα μέσα του 2012 του προσωρινού μηχανισμού ευρωστήριξης (EFSF), με το μόνιμο ευρωμηχανισμό (ESM), ώστε οι συνολικοί του πόροι να αγγίξουν το 1 τρισ. ευρώ, προκειμένου οι κυβερνήσεις να δανείζονται για να χρηματοδοτούν στη συνέχεια τους τραπεζικούς ομίλους.

Κόντρα για το ρόλο του Ταμείου

Παράλληλα, χτες δέκα μεγάλες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες με επιστολή τους προς τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, τον καλούν να στηρίξει την πρόταση για μετεξέλιξη του EFSF «σε ένα σύστημα ασφάλισης πιστώσεων». Μεταξύ των τραπεζών βρίσκονται οι Γερμανοί «Deutsche Bank», η Ιταλική «UniCredit», αλλά και η γαλλική ασφαλιστική «Axa». Στην επιστολή τους σημειώνουν ότι «η πρόταση να επιτραπεί στον EFSF να διασφαλίζει εν μέρει τα ομόλογα του δημοσίου είναι ένα βιώσιμο εργαλείο για την έξοδο από την κρίση στην Ευρωζώνη».

Σημειώνουμε ότι η πρόταση για μετατροπή του EFSF σε «σύστημα ασφάλισης πιστώσεων» προωθείται από τη Γερμανία, ενώ η Γαλλία στηρίζει την εξέλιξή του σε τράπεζα, ώστε να του επιτρέπεται να αναχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η επίσπευση των αποφάσεων για διεύρυνση και συγχώνευση του Ευρωπαϊκού Ταμείου έγιναν μετά τη χτεσινή αύξηση των επιτοκίων δανεισμού (spreads) των ομολόγων της Ιταλίας, Ισπανίας, Βελγίου και Γαλλίας. Πηγές που επικαλείται το πρακτορείο «Bloomberg» αναφέρουν ότι «οι διαπραγματεύσεις για τη συνένωση των δύο μηχανισμών έχουν επιταχυνθεί αυτή τη βδομάδα, παράλληλα με τις συζητήσεις για την υπέρβαση του ορίου σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια που προορίζονται για τα πακέτα στήριξης».

Σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τις έντονες αντιθέσεις μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διέψευσε για μία ακόμη φορά ότι υπάρχουν διαφωνίες. «Οι συνομιλίες μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας δεν έχουν μπλοκαριστεί», ισχυρίστηκε ο ίδιος. Φανερώνοντας τα αδιέξοδα του ίδιου του συστήματος για τη διαχείριση της κρίσης ανέφερε: «Η κατάσταση είναι σοβαρή (...) Γνωρίζουμε ότι πρέπει να λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις πριν από τη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G-20) στις Κάννες», στις αρχές Νοεμβρίου.

Ανησυχούν και το δείχνουν

Την ανάγκη για «εξεύρεσης άμεσης βιώσιμης λύσης» για την Ελλάδα, πρόταξε ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε ότι «το Ταμείο θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να βοηθήσει τους Ευρωπαίους στην εξεύρεση λύσεων», ενώ ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν, πρόταξε την ανάγκη να οχυρωθεί η ευρωζώνη «μπροστά στον κίνδυνο της διάδοσης της κρίσης». Ο επικεφαλής του «Γιουρογκρούπ» Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι Ευρωζώνη προβάλει μια «καταστροφική» εικόνα του εαυτού της και πρόσθεσε ότι «ο αντίκτυπος στο εξωτερικό είναι καταστροφικός».

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής η καγκελάριος Αν. Μέρκελ«θα επιστρέψει στη Γερμανία και θα ζητήσει την έγκριση του πλαισίου του EFSF από τη Βουλή, πριν δώσει το πράσινο φως στην ΕΕ». Ο ίδιος μάλιστα, οξύνοντας τις πιέσεις προς όφελος του γερμανικού κεφαλαίου, πρόσθεσε ότι «το γερμανικό Κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει το πλαίσιο του EFSF», γιατί σε αντίθετη περίπτωση «η καγκελάριος θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες χωρίς εντολή» για τη διεύρυνση και τη συγχώνευση του Ευρωπαϊκού Ταμείου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ