Σάββατο 8 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Δέκα χρόνια αμερικανο-ΝΑΤΟικής βαρβαρότητας

Ο αφγανικός λαός έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος από την ιμπεριαλιστική επέμβαση
Ο αφγανικός λαός έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος από την ιμπεριαλιστική επέμβαση
Δέκα χρόνια συμπληρώνει ο αμερικανο-ΝΑΤΟικός ιμπεριαλιστικός πόλεμος στο Αφγανιστάν, από τις 7 Οκτώβρη του 2001, δήθεν για την «απελευθέρωση από τους "Ταλιμπάν"» και πραγματικό στόχο τον έλεγχο της περιοχής, η οποία αποτελεί σταυροδρόμι για τους ενεργειακούς δρόμους και είναι πλούσια σε ορυκτό πλούτο. Στα 10 χρόνια των συνεχιζόμενων πολεμικών συγκρούσεων, αμερικανο-ΝΑΤΟικών στρατευμάτων και αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον δήθεν των «Ταλιμπάν» έχουν χάσει τη ζωή τους - σύμφωνα με επίσημα στοιχεία - 37.208 άμαχοι (στοιχείο που σίγουρα υπολείπεται του πραγματικού). Από αυτούς, 9.007 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από αμερικανο-ΝΑΤΟικά πυρά. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2011 οι δολοφονίες αμάχων αυξήθηκαν κατά 15%. Βέβαια, οι αριθμοί δεν μπορούν να θεωρηθούν απόλυτοι, δεδομένου ότι οι κατοχικές δυνάμεις και ο αφγανικός στρατός χαρακτηρίζουν «αντάρτες» το σύνολο των θυμάτων των επιθέσεών τους, προκειμένου να δικαιολογήσουν τις απώλειες.

Ενδεικτικές της κατάστασης ήταν οι αποκαλύψεις για θηριωδίες εις βάρος αμάχων, σύμφωνα με τις οποίες Αμερικανοί στρατιώτες σκότωναν αμάχους για διασκέδαση, με την ανοχή των ανωτέρων τους.

Το περιβάλλον που διαμορφώνεται από την έναρξη του πολέμου μέχρι σήμερα, οδηγεί στην ενίσχυση του προφίλ των «Ταλιμπάν», που εμφανίζονται στη συνείδηση του κόσμου ως «η μοναδική διέξοδος από την κατοχή». Αρκετοί Αφγανοί, που στο παρελθόν ήταν αντίθετοι στο καθεστώς των «Ταλιμπάν», σήμερα τους προσφέρουν κάλυψη ή παρασυρόμενοι από το ψευτοδίλημμα προσχωρούν στις δυνάμεις των «μαχητών», μόνο και μόνο γιατί θεωρούν ότι έτσι συμβάλλουν στην υπονόμευση της κατοχής, ενισχύοντας στην πραγματικότητα το μέτωπο του πολέμου.

Αλλωστε τα σενάρια για υπόγεια ενίσχυση των «Ταλιμπάν» από τις ΗΠΑ δεν έχουν σταματήσει ποτέ. Οι σημερινοί «τρομοκράτες» είναι οι παλιοί συνεργάτες των ΗΠΑ, εναντίον της Λαϊκής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν και των σοσιαλιστικών χωρών, όταν οι ΗΠΑ εξόπλιζαν, χρηματοδοτούσαν και εκπαίδευαν τους «Ταλιμπάν», με τη συνεργασία να συνεχίζεται και σήμερα με διάφορους έμμεσους τρόπους. Οι «Ταλιμπάν» χρησιμοποιούν αμερικανικά όπλα, τα οποία -με βάση τις ΗΠΑ- υποτίθεται ότι είναι προϊόν κλοπής ή αφαιρέθηκαν από νεκρούς στρατιώτες...

Ακόμα -σύμφωνα με τα στοιχεία- η καλλιέργεια και το εμπόριο ναρκωτικών, που υποτίθεται ότι πολεμά η κατοχή, έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά το 2001 στο Αφγανιστάν, σε σύγκριση με το καθεστώς των «Ταλιμπάν», ενώ οι κατοχικοί αποδεικνύονται εξαιρετικοί πελάτες. Σε πολύ υψηλά επίπεδα φτάνει και η διαφθορά, με την εγκάθετη της κατοχής κυβέρνηση να εμφανίζει ιδιαίτερες επιδόσεις στα σκάνδαλα και τη διαπλοκή.

Η ιμπεριαλιστική κατοχή, στην οποία συμμετέχουν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ (ανάμεσά τους και η Ελλάδα με ένα τάγμα), αναδιπλώνεται, με την αποχώρηση κάποιων στρατευμάτων και την εδραίωση της κατοχής στους θεσμούς και τον έλεγχο του κράτους. Παράλληλα, ενδιαφέρον εκδηλώνουν Κίνα και Ρωσία, καθώς η διανομή του πλούτου της χώρας και η εκμετάλλευση της γεωστρατηγικής της θέσης αφορούν όλους. Η Κίνα έχει ήδη εξασφαλίσει την εκμετάλλευση των αφγανικών ορυχείων, καθώς και έργα ανοικοδόμησης, ενώ η Μόσχα έχει προσφέρει συνεργασία σε πολλές περιπτώσεις στις κατοχικές δυνάμεις.

Τα 10 χρόνια κατοχής και πολέμου αναδεικνύουν την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα που μόνο οι ίδιοι οι λαοί με την πάλη τους μπορούν να σταματήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ