Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2011 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΒΓΑ
Δε δούλεψε μηχανή για 24 ώρες

Από τη χτεσινή συζήτηση του Γ. Πρωτούλη με τους εργαζόμενους που βρίσκονται στην περιφρούρηση της απεργίας
Από τη χτεσινή συζήτηση του Γ. Πρωτούλη με τους εργαζόμενους που βρίσκονται στην περιφρούρηση της απεργίας
Συντριπτική απάντηση στην τρομοκρατία και ταυτόχρονα ηχηρό μήνυμα ότι δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματά τους, έστειλαν χτες στην εργοδοσία της εταιρείας οι εργαζόμενοι στην ΕΒΓΑ, με τη μαζική και μαχητική συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία. Οι εργάτες και οι εργάτριες της ΕΒΓΑ απαιτούν την άμεση επαναπρόσληψη των 10 συναδέλφων τους (έγιναν 9 απολύσεις την Παρασκευή κι άλλη 1 τη Δευτέρα) και ταυτόχρονα επιδιώκουν να βάλουν φραγμό στα παραπέρα αντεργατικά της σχέδια και τις νέες απολύσεις που τυχόν απεργάζεται.

Συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, οι εργαζόμενοι έκαναν πράξη το σύνθημα «ένας για όλους κι όλοι για έναν - κανένας μόνος του». Είναι χαρακτηριστικό ότι από χτες το πρωί, χαράματα ακόμη, δεκάδες εργαζόμενοι στέκονταν έξω απ' τις πύλες του εργοστασίου, περιφρουρώντας οι ίδιοι τον αγώνα τους. Το πανό τους έδινε το στίγμα: «Ο όμιλος Φιλίππου στην ΕΒΓΑ, για ν' αυξήσει τα κέρδη του, απολύει και σακατεύει εργάτες. Ολοι στον αγώνα. Κανένας μόνος του!». Από τη Δευτέρα το μεσημέρι, όταν και ξεκίνησε η απεργία μέχρι και χτες το βράδυ, δε δούλεψε μηχανή, δε βγήκε φορτηγό χτυπώντας την εργοδοσία εκεί που την «πονάει»: Στην παραγωγή.

Να σημειωθεί ότι η εργοδοτική τρομοκρατία στην ΕΒΓΑ είναι πολύπλευρη και αφορά, εκτός απ' τις απολύσεις, και την εντατικοποίηση της δουλειάς με 12ωρες βάρδιες, κάτι που είχε ως συνέπεια ακόμη και εργατικά «ατυχήματα». Αλλωστε, και οι απολύσεις εντάσσονται στο ίδιο σχέδιο εντατικοποίησης της εργασίας με πιο φθηνούς, ευέλικτους και φοβισμένους εργαζόμενους.

Από την πρώτη στιγμή, στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται η Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ.

Στον αγώνα η ελπίδα

Ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, χαιρέτισε τον αγώνα των εργαζομένων και τους ενημέρωσε για τις τελευταίες προθέσεις κυβέρνησης, τρόικας και πλουτοκρατίας, για την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. «Η ελπίδα βρίσκεται σε αυτό που κάνετε σήμερα εσείς», υπογράμμισε ο Γ. Πρωτούλης και τόνισε: «Εμείς, αυτό που θέλουμε να σας πούμε είναι ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να τα χάσετε, δεν πρέπει να σαστίσετε απ' αυτήν την επίθεση, πολύ περισσότερο να πιστέψετε όλους αυτούς τους παπαγάλους από τις τηλεοράσεις που λένε ότι τα πράγματα τελειώσανε, δεν υπάρχει ελπίδα, δε γίνεται τίποτα. Αυτός ο αγώνας είναι που μπορεί να τους τρομοκρατήσει και να ξεφοβίσει κι άλλους συναδέλφους σας. Να ξεφοβίσει κι άλλους εργάτες, και απ' τους διπλανούς εργασιακούς χώρους για να εμποδίσουμε, ν' ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση. Υπάρχει ελπίδα».

Τον αγώνα των εργαζομένων στην ΕΒΓΑ χαιρέτισε και ο Γιάννης Τόλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, ο οποίος και μετέφερε την εμπειρία από τους αγώνες στο δικό του κλάδο: «Η δική μας εμπειρία λέει πως όταν οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι γύρω κι απ' τα ταξικά τους σωματεία, τις ομοσπονδίες παλεύουν, τότε μπορούν να βάλουν εμπόδια». Χαρακτηριστικά, ανέφερε το παράδειγμα της ΣΟΦΤΕΞ, όπου μετά από τρεις μήνες αγωνιστικών κινητοποιήσεων και αξιοποιώντας μια σειρά από μορφές πάλης, με κυριότερη αυτή των στάσεων εργασίας, πέτυχαν να παρθούν πίσω 16 απολύσεις. «Το πετύχαμε αυτό γιατί είχε κατανοηθεί απ' όλους τους εργαζόμενους ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος, ότι έπρεπε να πάμε όλοι μαζί, αποφασιστικά».

Ταυτόχρονα κι άλλα ταξικά συνδικάτα, σωματεία και Ομοσπονδίες εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΒΓΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει την απόλυση μέλους της διοίκησής του(2019-12-28 00:00:00.0)
Χαιρετίζει τον αγώνα των εργατών(2013-11-23 00:00:00.0)
Προχώρησε σε 11 απολύσεις(2012-03-10 00:00:00.0)
Συντονίζονται και απαντούν στην εργοδοτική επιθετικότητα(2010-12-23 00:00:00.0)
Σήμερα η κινητοποίηση στον ΣΕΒ(2010-10-07 00:00:00.0)
Αλύγιστοι απαντούν στην άγρια επίθεση(2009-05-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ