Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2011 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΕ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρώτα εγκλωβίζουν πρόσφυγες, μετά τους απελαύνουν

Υλοποιώντας την αντιπροσφυγική πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων η ΕΛ.ΑΣ. («στο πλαίσιο των ενεργειών για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης») ολοκλήρωσε επιχείρηση επιστροφής 68 αλλοδαπών, υπηκόων Αιγύπτου, στη χώρα καταγωγής τους. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε δύο στάδια. Στις 24/8 «επεστράφησαν» οι πρώτοι 24 και πρόσφατα οι υπόλοιποι 44. Σε βάρος τους είχαν εκδοθεί αποφάσεις απέλασης για παράνομη είσοδο στη χώρα μας. Η επιστροφή πραγματοποιήθηκε με ειδική πτήση «charter» από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», μετά τη μεταφορά τους από τις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, όπου κρατούνταν.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το πρώτο επτάμηνο του 2011 πραγματοποιήθηκαν τέσσερις εθνικές επιχειρήσεις επιστροφών, με ειδικές πτήσεις «charter» (δύο για Νιγηρία, και από μία στη Δομινικανή Δημοκρατία και την Αίγυπτο), ενώ μέσω του προγράμματος εθελοντικής επιστροφής επέστρεψαν συνολικά 889 αλλοδαποί στις χώρες καταγωγής τους.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με έκθεση του FRONTEX (στρατιωτικο-αστυνομικός οργανισμός της ΕΕ, επιτηρεί τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων) για τις «μεταναστευτικές πιέσεις» το πρώτο τρίμηνο 2011 («FRAN Quarterly 01 2011»), στο διάστημα Γενάρης - Μάρτης 2011 εκδόθηκαν πανευρωενωσιακά δικαστικές ή διοικητικές αποφάσεις απέλασης για τουλάχιστον 46.100 άτομα (μένει να καταθέσουν σχετικά στοιχεία μερικά ακόμα κράτη - μέλη). Υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ οι 34.400, με το 55% να απομακρύνεται στις χώρες καταγωγής τους βίαια. Ανάμεσα στους απελαθέντες πολλοί ήταν Αφγανοί. Δηλαδή, πρώτα πήγαν και τους βομβάρδισαν, έσπειραν τρόμο και βόμβες, κατοχή στη χώρα τους, και τώρα ούτε που θέλουν να τους βλέπουν.

Στο μεταξύ, τη διαδικασία επαναφοράς ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν, συζήτησαν πριν μερικές μέρες σε σύνοδο στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων των κρατών-μελών της ΕΕ.

Σε τοποθέτησή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσής, ζήτησε την ενίσχυση των μέτρων καταστολής κατά των αλλοδαπών χωρίς χαρτιά, με την ενίσχυση των σχετικών μέτρων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και σε έκτακτες περιπτώσεις στα εσωτερικά σύνορα «όταν υπάρχει ανάγκη». Παράλληλα, ζήτησε να μη χρηματοδοτείται από τον εθνικό προϋπολογισμό η βελτίωση των συνθηκών κράτησης «των παράνομων μεταναστών», όπως τους ονόμασε. Εξάλλου, η γενική εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρότεινε οι χώρες της ΕΕ να μη στέλνουν τα πρόσωπα που ζητούν άσυλο πίσω στη χώρα μέλος της ΕΕ στην οποία μπήκαν αρχικά, εφόσον υπάρχουν ανησυχίες για παραβίαση των δικαιωμάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ