Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2011 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΣΩΠΟΥ
Ξαναεξαγγέλλουν μέτρα που δεν εφαρμόζονται

Ενάμιση χρόνο μετά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες της, με «βήματα χελώνας» εξακολουθεί να προχωρά η κυβέρνηση στην εφαρμογή κάποιων ουσιαστικών μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων από τη ρύπανση του Ασωπού με βιομηχανικά απόβλητα, παρότι έχει αποδειχτεί ότι «θερίζουν» οι καρκίνοι και έχει διαπιστωθεί ότι τα τρόφιμα που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή περιέχουν μεγάλες ποσότητες από επικίνδυνα βαρέα μέταλλα, όπως το χρώμιο και το νικέλιο. Αυτό προκύπτει και από τις σχετικές χτεσινές ανακοινώσεις μετά τη συνάντηση του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου με το δήμαρχο Τανάγρας Ευάγγελο Γεωργίου, στο Σχηματάρι.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός υποσχέθηκε για άλλη μια φορά την εντατικοποίηση της παρακολούθησης των υδάτων και του ελέγχου των βιομηχανιών, τη στιγμή που ακόμη δεν έχει καν ιδρυθεί το τμήμα επιθεωρητών περιβάλλοντος της περιοχής. Υποσχέθηκε επίσης εξασφάλιση καθαρού πόσιμου νερού στους κατοίκους της περιοχής με μεταφορά νερού από το Μόρνο - από αυτό τροφοδοτούνται μέχρι τώρα μόνο τα Οινόφυτα - ενώ για τις άλλες περιοχές που πίνουν προβληματικό νερό (Νεοχωράκι, Ελαιώνας κ.ά.) τα απαιτούμενα έργα (αναβάθμιση διυλιστηρίου Οινοφύτων και αγωγοί μεταφοράς) δεν έχουν ακόμη ούτε καν δημοπρατηθεί.

Δεν έχει προχωρήσει η δημιουργία κεντρικού αγωγού επεξεργασίας αποβλήτων για τις βιομηχανίες της περιοχής και το θέμα έχει παραπεμφθεί στη συνεργασία μεταξύ ΕΥΔΑΠ και ΣΕΒ για να βρεθεί χρηματοδότηση. Δεν έχει προχωρήσει επίσης η οργάνωση ΒΙΠΕ - Επιχειρηματικού Πάρκου στην περιοχή. Οσον αφορά στο θέμα της σταδιακής αποκατάστασης της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που έχει προκληθεί, το υπουργείο ακόμη ερευνά τη δυνατότητα εφαρμογής συγκεκριμένων και εφικτών προγραμμάτων αποκατάστασης, τα οποία στη συνεχεία θα ενταχθούν για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ