Σάββατο 1 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
Παρατημένα τα εργαστήρια για παιδιά με ειδικές ανάγκες

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τα προβλήματα του ΕΕΕΕΚ Πυλαίας

Τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή στην πλειοψηφία των Ειδικών Εργαστηρίων Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, Θεόδωρος Ιγνατιάδης, Σοφία Καλαντίδου προς την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

«Εδώ και τρεις βδομάδες έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά και παραμένουν τεράστιες οι ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή στην πλειοψηφία των ΕΕΕΕΚ (Ειδικά Εργαστήρια Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης) της χώρας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 1ουΕΕΕΕΚ Πυλαίας Ν. Θεσσαλονίκης, όπου από τους 36 εκπαιδευτικούς που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία του σχολείου και των εργαστηρίων του έχουν τοποθετηθεί μόλις 10, ενώ από τους τρεις φροντιστές που χρειάζονται (Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό) δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη κανένας.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι 39 από τους 51 μαθητές που έχουν εγγραφεί να παραμένουν ακόμη στο σπίτι, καθώς στο σχολείο δεν υπάρχει προσωπικό φροντίδας για να αναλάβει την καθαριότητα και τη σίτισή τους. Η διεύθυνση του σχολείου αναγκάστηκε να επιλέξει μόνο τους 12 μαθητές που αυτοεξυπηρετούνται καλύτερα, ενώ οι υπόλοιποι θα μπορέσουν να ξεκινήσουν μόνο εφόσον γίνουν οι απαραίτητες τοποθετήσεις προσωπικού. Σε αυτές τις συνθήκες, είναι αυτονόητο ότι δεν επιτελείται εκπαιδευτικό έργο, αλλά ουσιαστικά φύλαξη των μαθητών, και μάλιστα ελλιπής, με σοβαρές επιπτώσεις στην ίδια την ασφάλειά τους.

Επιπλέον, υπάρχουν ακόμη σοβαρά προβλήματα σχετικά με τη μετακίνηση των μαθητών.

Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των μαθητών του συγκεκριμένου σχολείου παρουσιάζουν σύνθετες - πολλαπλές αναπηρίες (16 σε αναπηρικό καρότσι), διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή (αυτισμό) κ.λπ.

Οι γονείς των μαθητών αντιμετωπίζουν σοβαρότατες δυσκολίες. Περιμένοντας να ξεκινήσουν τα παιδιά τους κανονικά τη φοίτησή τους, πρέπει να λύσουν το πρόβλημα της φύλαξης και της φροντίδας τους, οπότε αναγκάζονται να προσλάβουν κατ' οίκον φροντιστές ή ακόμη και να εγκαταλείψουν την εργασία τους. Οι επιπτώσεις στο εισόδημα αυτών των ήδη πολύ επιβαρυμένων οικογενειών είναι τεράστιες», επισημαίνεται στην Ερώτηση.

Και ρωτούν: «Τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου άμεσα να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικό, ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό σε όλες τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της χώρας;

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να ξεπεραστούν οι πολύ σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή στα ειδικά σχολεία και να έχουν όλοι οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δωρεάν πρόσβαση στο εξειδικευμένο εκπαιδευτικό υλικό που χρειάζονται;

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της μετακίνησης των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα ειδικά σχολεία;»


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ