Σάββατο 1 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ελλείψεις καθηγητών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Το υπουργείο Παιδείας απαντά ότι έδωσε - έδωσε!

Μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία τους αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ απ' τις συνεχόμενες περικοπές σε πιστώσεις και σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Να σημειώσουμε πως τα τελευταία χρόνια οι ανάγκες καλύπτονταν και με ελαστικές εργασιακές σχέσεις στα ιδρύματα. Το πρόβλημα προκύπτει λόγω μειωμένων διορισμών και μειωμένων πιστώσεων για τις ελαστικές θέσεις απασχόλησης. Το υπουργείο όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει την κατάσταση που έχει δημιουργήσει, αλλά απαντάει: Αυτά δώσαμε κι άμα σας αρέσει!

Μάλιστα, σε απάντηση στην ανακοίνωση της συνόδου πρυτάνεων για το θέμα υποστήριξε: «Ολα τα ΑΕΙ της χώρας και οι διοικήσεις τους είναι ενήμερες, από την αρχή του χρόνου, για όλες τις ενέργειες του υπουργείου Παιδείας για την κατοχύρωση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού πιστώσεων, βάσει του ΠΔ 407/80, μέσα στο πλαίσιο που επιτρέπουν οι τόσο μεγάλες οικονομικές δυσκολίες της χώρας»! Στην ανακοίνωση υποστηριζόταν πως εγκρίθηκε η κατανομή 250 πιστώσεων και 400 διορισμών.

Στο ΤΕΙ Αθήνας

Τα ίδια προβλήματα υπάρχουν και στα ΤΕΙ. Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, Δ. Νίνος, σε επιστολή του στην υπουργό, υποστηρίζει πως εάν δεν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα απ' τις «επανειλημμένες περικοπές ανθρώπινου δυναμικού και δαπανών, το ΤΕΙ Αθήνας θα αναγκαστεί να αναστείλει τη λειτουργία». Στην επιστολή παρουσιάζονται συγκεκριμένα στοιχεία για την κατάσταση στο ίδρυμα.

Αναφέρεται πως με απόφαση του υπουργείου (28 Σεπτέμβρη) κατανεμήθηκαν «1.300 θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου στα ΤΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012» και με βάση την κατανομή, στο ΤΕΙ Αθήνας αντιστοιχούν 220 θέσεις, ενώ την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά (2010-2011), δόθηκαν 498 θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου.

Την τελευταία πενταετία έχουν συνταξιοδοτηθεί από το ίδρυμα 215 μέλη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και οι υπηρετούντες σήμερα είναι 503. Παράλληλα, στο ΤΕΙ Αθήνας λειτουργούν 73 τμήματα όπου φοιτούν 28.000 σπουδαστές. Τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά εισήχθησαν 3.874 σπουδαστές όλων των κατηγοριών, όσοι και πέρσι. Επίσης, ο τακτικός προϋπολογισμός μειώθηκε κατά 60% περίπου, ενώ από τις 400 εγκεκριμένες θέσεις ΕΠ, στα ΤΕΙ δόθηκαν 50. Με βάση τα στοιχεία αυτά ο αριθμός των εγκεκριμένων θέσεων ΕΠ που αντιστοιχούν στο ίδρυμα είναι... 9!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ