Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Αντιμέτωποι με νέο πογκρόμ φορο-ελέγχων

Πογκρόμ φορολογικών ελέγχων ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών, εναντίον όσων δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000 - 2009, σε μια περίοδο κατά την οποία η κοινωνία κυριολεκτικά βογκά από τους αλλεπάλληλους φόρους, τις περικοπές μισθών και συντάξεων που έχει επιβάλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Διευρύνεται, επίσης, το μέτρο ένταξης μιας επιχείρησης στη ρύθμιση από τα 20 εκατ. ευρώ ακαθάριστα έσοδα στα 40 εκατ. ευρώ. Αυτό ισχύει και για τις εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας με ακαθάριστα έσοδα έως 40 εκατ. ευρώ. Ο διπλασιασμός του κριτηρίου τζίρου ένταξης μιας εταιρείας στη ρύθμιση είναι σκανδαλώδης, καθώς δίνει τη δυνατότητα ένταξης σε αυτή και μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν διαπράξει φοροδιαφυγή. Ο νόμος 3888 του 2010 έδινε τη δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο έως 9 εκατ. ευρώ. Αυτό απλά σημαίνει ότι μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν διαπράξει μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή, θα μπορούν να δώσουν ένα συμβολικό ποσό και να καθαρίσουν το βεβαρυμένο φορολογικό τους μητρώο.

Στην ίδια λογική κινείται και η συμμετοχή στη ρύθμιση κατόχων ακίνητης περιουσίας με αντικειμενική αξία μεγαλύτερη των 400.000 ευρώ.

Αυτά αναφέρονται σε εγκύκλιο που απέστειλε στις Εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα το υπουργείο Οικονομικών, όπου καλούνται οι προϊστάμενοι των Εφοριών να επιλέξουν τις υποθέσεις που θα ελεγχθούν με την εξής σειρά: α) Οι μεγαλύτεροι οφειλέτες β) αυτές που εξαιρέθηκαν επειδή είχαν περιουσία μεγαλύτερη των 400.000 ευρώ. γ) αυτές που από λάθος των τραπεζών περαίωσαν λιγότερες χρήσεις από όσες ήθελαν.

Οι προτεραιότητες αυτές είναι για τα μάτια του κόσμου. Στην πραγματικότητα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα επιπέσουν εναντίον όλων όσοι δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση του 2010, η πλειοψηφία των οποίων είναι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενοι.

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, καλούνται οι ελεγκτικές υπηρεσίες να εκδώσουν εντολές ελέγχου για έλεγχο χρήσεων που έληξαν στις 31/12/2009 και παλαιότερες. Αφού καλέσει τον φορολογούμενο, ο έφορος προσδιορίζει το ύψος του φόρου που προκύπτει από τη ρύθμιση (εκκαθαριστικό σημείωμα) και αν ο πρώτος αποδεχθεί το ύψος του φόρου σε διάστημα 5 ημερών, ο έλεγχος θα θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε. Σε διαφορετική περίπτωση, θα συνεχιστεί κανονικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ