Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Κόντρα στους κινδύνους ανάφλεξης

Σε μια περίοδο που το «θερμόμετρο» του ανταγωνισμού ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ανεβαίνει επικίνδυνα στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, το ΚΚΕ με τη χτεσινή ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ τονίζει την ανάγκη οι λαοί να δυναμώσουν την ταξική πάλη και την αντιιμπεριαλιστική δράση τους σε κάθε χώρα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που δίνει συνέχεια στην προσπάθεια που κάνουν οι κομμουνιστές να κατανοηθούν οι πολύ σοβαρές εξελίξεις, που μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανάψουν το φιτίλι μιας διευρυμένης ανάφλεξης. Στο επίκεντρό τους βρίσκονται η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη για το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου της χώρας και της περιοχής και όχι για τη δήθεν «λαϊκή εξέγερση», η προσπάθεια χειραγώγησης των λαϊκών δυνάμεων σε Αίγυπτο και Τυνησία, όπου η ανατροπή αντιλαϊκών καθεστώτων συνοδεύεται από προσπάθεια αναδιοργάνωσης του αστικού πολιτικού συστήματος ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες των κεφαλαιοκρατών, οι απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου για το αναφαίρετο δικαίωμά της να εκμεταλλευτεί το φυσικό της πλούτο, η όξυνση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ, όπου η αστική τάξη της Τουρκίας φοράει την «προβιά» του δήθεν υπερασπιστή των Παλαιστινίων και των άλλων αραβικών λαών. Η εντεινόμενη επιθετικότητα του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό, που διεκδικεί το δικαίωμα σε ελεύθερη, ανεξάρτητη και βιώσιμη πατρίδα (σχετική πρόταση αναγνώρισης κράτους κατατίθεται σήμερα στον ΟΗΕ), αποτελεί άλλο βασικό σημείο της γεωστρατηγικής σκακιέρας στην περιοχή. Η στρατηγική σχέση Ελλάδας - Ισραήλ, ο άξονας Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου, η επαπειλούμενη επέμβαση στη Συρία συμπληρώνουν το παζλ.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι η Ελλάδα με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων, συμμετέχοντας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, βρίσκεται μπλεγμένη στο κουβάρι των ανταγωνισμών, όπου εν μέσω βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης ντόπια και ξένα μονοπώλια τσακώνονται για να επενδύσουν τα κεφάλαια, τα οποία συσσώρευσαν από την εκμετάλλευση των εργατών τα προηγούμενα χρόνια. Σε αυτό τον ανταγωνισμό συμμετέχουν οι αστικές τάξεις όλων των καπιταλιστικών χωρών από τις ΗΠΑ, τις χώρες της ΕΕ, τη Ρωσία και την Κίνα και περιφερειακές δυνάμεις, όπως η Τουρκία, το Ισραήλ, το Ιράν κ.ά., δημιουργούνται άξονες και αντιάξονες που αλλάζουν ραγδαία. Το ΚΚΕ επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις για την πάγια θέση του ότι η συμμετοχή της χώρας στις λυκοσυμμαχίες των ιμπεριαλιστών όχι μόνο δεν αποτελεί «ασπίδα προστασίας» αλλά εμπλέκει το λαό μας σε περιπέτειες που μπορούν να οδηγήσουν και σε πολεμικές συρράξεις.

Το ΚΚΕ δε μένει στην εξήγηση των γεγονότων αλλά καλεί τον ελληνικό λαό και τους λαούς της περιοχής να αξιοποιήσουν την ιστορική εμπειρία τους, να απορρίψουν τον δήθεν ρεαλισμό τού να διαλέγουν ιμπεριαλιστή, ή να στοιχίζονται πίσω από τα συμφέροντα της αστικής τάξης κάθε χώρας. Τους καλεί να συγκρουστούν με τον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια διεκδικώντας τη δική τους λαϊκή εξουσία σε κάθε χώρα, ώστε να επιβάλουν και την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών για τις δικές τους ανάγκες. Ιστορική αναγκαιότητα των καιρών είναι το δυνάμωμα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, που για να έχει ουσία πρέπει να συνδεθεί με την ταξική σύγκρουση. Οχι για την αλλαγή κάποιων κυβερνήσεων αλλά για αλλαγή τάξης στην εξουσία, για την εξουσία των εργατών και των σύμμαχων λαϊκών στρωμάτων. Σε αυτό το δρόμο καλούν οι κομμουνιστές.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ