Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οταν η μνήμη ασθενεί!

Πέρα από όλα τα δεινά που μας έχουν επιβάλει, έχουν επιτύχει να οργανώσουν με τέτοιο τρόπο την μνήμη του κόσμου, ώστε να μιλάμε για ασθενή μνήμη, πάνω στην οποία στηρίζονται για να κάνουν αυτά που θέλουν, χωρίς καμιά αντίδραση. Ο λόγος για το Εθνικό Θέατρο το οποίο ανακοίνωσε «εν χορδαίς και οργάνοις» την επανάληψη της παράστασης το «Τρίτο Στεφάνι», που έφερε μόνο του, την σεζόν 2009 - 2010, έσοδα 800.000 ευρώ στο Εθνικό. Μόνο που η επανάληψη θα γίνει στο «Παλλάς» από τις 28/9 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Η συγκεκριμένη κίνηση (την ονομάζουν συμπαραγωγή με την ιδιωτικών συμφερόντων Ελληνική Θεαμάτων - ΕΛΘΕΑ) είχε επιχειρηθεί και πέρσι, αλλά ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων τότε γιατί πρόκειται για κρατική παραγωγή χωρίς δικαίωμα πώλησης των πνευματικών δικαιωμάτων. Ενα χρόνο πριν θυμίζουμε (γιατί κάποιοι διατηρούν μνήμη ελέφαντα) ότι το Εθνικό προσπαθώντας δε να εξοικονομήσει χρήματα για τα χρέη του, κράτησε μόνο το 20% από τα δικαιώματα της παράστασης «Τρίτο στεφάνι», που παίχτηκε με ουρές στα ταμεία του «Rex», και πούλησε το 80% στην ΕΛΘΕΑ, η οποία το προγραμμάτιζε για τον περσινό χειμώνα στο «Παλλάς»...

Τον Μάιο του 2010 όμως, ο διευθυντής Γιάννης Χουβαρδάς δήλωνε για το «Τρίτο στεφάνι» σε συνέντευξή του: «Δεν θα συνεχίσει στο Εθνικό, ούτε όμως πωλούνται τα πνευματικά του δικαιώματα. Ηταν λάθος μου που δεν προέβλεψα ότι θα πάει τόσο καλά»... «Ποιος δεν θα ήθελε να συνεχιστεί το "Τρίτο Στεφάνι";». Οταν κατέστη ανέφικτο, διερευνήθηκε η περίπτωση να συνεχίσει την επόμενη σεζόν. Τουλάχιστον οι μισοί ηθοποιοί είχαν κλείσει αλλού. Επιπλέον, οι εισπράξεις, από 15 Οκτωβρίου ως 17 Απριλίου της επόμενης περιόδου, με απόλυτη πληρότητα και με τις περσινές τιμές, χωρίς να υπολογίζεται πιθανή μείωση παραστάσεων από απρόβλεπτα γεγονότα, φέρνουν έσοδα 1 εκατ. ευρώ. Τα έξοδα θα ήταν 1.230.000.

Κι επειδή όλα αυτά ξεχάστηκαν βρήκαν την ευκαιρία και το κάνουν φέτος. Μια έτοιμη κρατική παραγωγή λοιπόν, στα χέρια ιδιωτικής επιχείρησης, χωρίς έξοδα ανεβάσματος, σκηνικά, κοστούμια, κλπ. και με εισιτήρια από 20 μέχρι 40 ευρώ. Το Εθνικό θα εισπράξει το 12% των εσόδων.

Θυμίζουμε πάντως για όσους ενδιαφέρονται πως το έργο του Κώστα Ταχτσή ανέβηκε σε διασκευή Σταμάτη Φασουλή - Θανάση Νιάρχου.

Από τα σημαντικότερα νεοελληνικά μυθιστορήματα το «Τρίτο Στεφάνι» εκδόθηκε το 1962. Εργο αυτοβιογραφικό, με πρόσωπα από τη ζωή και τις μνήμες του συγγραφέα, σκιαγραφεί με πρωτόγνωρο για την εποχή του τρόπο ένα κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας μέσα από τη ματιά δύο γυναικών, της Νίνας και της Εκάβης, που τις υποδύονται η Φιλαρέτη Κομνηνού και η Νένα Μεντή αντίστοιχα. Τα σκηνικά επιμελείται η Ελλη Παπαγεωργακοπούλου, τα κοστούμια η Ντέννη Βαχλιώτη, τη μουσική ο Θοδωρής Οικονόμου, την κίνηση η Αποστολία Παπαδαμάκη και τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ