Κυριακή 18 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Αντιλαϊκό ξεσάλωμα για τις ανάγκες των μονοπωλίων
  • Αμεση εφαρμογή για εργασιακή εφεδρεία, μαζικές απολύσεις, «ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο»
  • Σφοδρή φορολογική επίθεση και νέα αντιλαϊκά «πακέτα» με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2012

Με το πιστόλι στον κρόταφο του λαού, μπροστά στην τελική ευθεία για την ανακήρυξη της επίσημης «ελεγχόμενης» πτώχευσης, ή όπως αλλιώς τη βαφτίσουν, το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας κλειδώνει, τις μέρες αυτές, και τα νέα αντιλαϊκά πακέτα, τη σφοδρή κλιμάκωση που ξεκινούν άμεσα, στέλνοντας και το σήμα για τα πολύ χειρότερα που σχεδιάζουν και για την επόμενη χρονιά, με την κατάθεση και ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2012.

Αυτό είναι και το πλαίσιο της «επανεκκίνησης» του διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), που την έχουν προγραμματίσει για τις αρχές αυτής της εβδομάδας, σε συνέχεια των αντιλαϊκών αποφάσεων που δρομολόγησαν τις προάλλες σε επίπεδο υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ). Στις απύθμενες χοάνες της πλουτοκρατίας πετάνε τα χρήματα των ασφαλισμένων και των Ταμείων με το κόλπο του δήθεν «εθελοντικού» κουρέματος, με το κόλπο της αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους, σκοπεύοντας να έχουν ξεμπερδέψει το αργότερο μέχρι το Νοέμβρη.

Τις αποφάσεις της κυβέρνησης για κλιμάκωση της επέλασης εναντίον των λαϊκών στρωμάτων μετέφερε, μέσω τηλεδιάσκεψης στις αρχές της βδομάδας, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην καγκελάριο της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, και στον Πρόεδρο της Γαλλίας, Ν. Σαρκοζί. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε προς πάσα κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση θα πάρει όσα μέτρα χρειαστούν, προκειμένου να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της 21ης Ιούλη της ΕΕ. Οι ανακοινώσεις της Γαλλικής Προεδρίας μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης πως οι Ζαρκοζί και Μέρκελ είναι «πεπεισμένοι ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη», καθώς ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέφρασε «την απόλυτη αποφασιστικότητα» της Αθήνας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από το μαστίγιο της κυβέρνησης πάνω στο λαό.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ουσιαστική στήριξη και από την πλευρά της ΝΔ, που έχει συμφωνήσει στην επίσπευση της κατάθεσης και ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού, δρομολογεί ορισμένες από τις αποφάσεις και ανακοινώσεις τους, πριν από την 1η Οκτώβρη, πριν και από την κατάθεση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν ούτε και στο χαράτσι πάνω στη μικρή ακίνητη περιουσία, που αποφάσισαν τις προάλλες, ούτε και πουθενά αλλού αν δεν βρουν απέναντι τους ισχυρό, ανυπάκουο το λαό με σηκωμένο το μπόι. Τα πάντα μέχρι και την τελευταία δεκάρα, μαζί με τα νέα δάνεια από τους «μηχανισμούς στήριξης», τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ για τα 50 δισ. ευρώ τα έχουν για πεσκέσι στα μονοπώλια, στις μερίδες της πλουτοκρατίας.

Τα μέτρα
  • Από την 1η Οκτώβρη μπαίνουν μπροστά οι παραπέρα τρανταχτές μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα με την εφαρμογή του «ενιαίου μισθολογίου - βαθμολογίου». Το σχετικό νομοσχέδιο πηγαίνει για ψήφιση στη Βουλή στις αρχές του Οκτώβρη.
  • Αμεσα ξεκινά και το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας στις πρώην ΔΕΚΟ, από όπου, και για πρώτη δόση, διώχνουν το 10%, δηλαδή πάνω από 3.500 σημερινούς εργαζόμενους. Μέχρι την ερχόμενη βδομάδα, μπροστά και στην αναμενόμενη «αξιολόγηση» από την τρόικα, θα «πρέπει» να έχουν αποσαφηνίσει τον «ακριβή αριθμό» των εργαζομένων από τις 151 πρώην ΔΕΚΟ που υπάγονται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Για το σκοπό αυτό, για την εργασιακή εφεδρεία, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και οι διοικήσεις των Οργανισμών έχουν ξεκινήσει τις σχετικές «επεξεργασίες» με στόχο να έχουν έτοιμο το τελικό σχέδιο μέχρι τις 26 Σεπτέμβρη, την αναλυτική λίστα με τα ονοματεπώνυμα ανά φορέα και με τα ποσά των «εξοικονομήσεων». Το 10% που μπαίνει σε εφεδρεία - με το 60% του μισθού και το πολύ για 12 μήνες μέχρι την οριστική απόλυση - εφαρμόζεται στον αριθμό εργαζομένων που απομένουν μετά τους υπό συνταξιοδότηση που δεν υπολογίζονται στο προβλεπόμενο ποσοστό. Αύριο Δευτέρα όλα τα υπουργεία στέλνουν στο υπουργείο Οικονομικών τα «σχέδια των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων».
  • Ετοιμα για ξεφούρνισμα έχουν και τα μέτρα για το πετσόκομμα των ΒΑΕ, των επικουρικών και αναπηρικών συντάξεων, των προνοιακών επιδομάτων κ.ά. Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνουν και σε πόρισμα του ΔΝΤ, βρίσκονται σε «ετοιμότητα για περαιτέρω προσαρμογές στις παραμέτρους των κυριότερων συνταξιοδοτικών ταμείων» (κύρια ασφάλιση). Από την 1η Γενάρη του 2012 προγραμματίζουν νέες «εξοικονομήσεις» με μειώσεις συντάξεων του ΟΓΑ.
  • Αμεσα προχωρούν και το ξεχαρβάλωμα στα εργατικά μεροκάματα και δικαιώματα με την εφαρμογή των «επιχειρησιακών συμβάσεων» στον ιδιωτικό τομέα που ορέγονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Στόχος τους, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της Κομισιόν, είναι η «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, μέσω της εναρμόνισης των μισθολογικών εξελίξεων με τις εξελίξεις της παραγωγικότητας σε επιχειρησιακό επίπεδο».
  • Στους πέντε δρόμους πετάνε τους συμβασιούχους και στους λεγόμενους ΟΤΑ, με την πολιτική των μαζικών απολύσεων να συνεχίζεται με ρυθμό 10% για το 2012 και για κάθε χρόνο μέχρι το 2015.

Για το 2011, και μόνο από το πρόσφατο χαράτσι μέσω ΔΕΗ πάνω στη μικρή ακίνητη περιουσία, υπολογίζουν να αρπάξουν από το λαό ακόμη 2 δισ. ευρώ και ακόμη περισσότερα για το 2012. Ηδη εκφράζουν τις «ανησυχίες» τους για το κατά πόσο θα καταφέρουν να εισπράξουν τα προβλεπόμενα ποσά, γεγονός που έχει να κάνει με αυτά που και οι ίδιοι βλέπουν, με την απόγνωση που σκορπίζει η βαρβαρότητα, η όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, η βύθιση και του παραγόμενου ΑΕΠ.

Ταυτόχρονα, και σε συνεργασία με τα επιτελεία της τρόικας, εξετάζουν, μία προς μία και τυχόν άλλες «αποκλίσεις» από τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, σχεδιάζοντας για κάθε μια από αυτές νέα «συμπληρωματικά» μέτρα.

Πέρα και από τα χαρατσόχαρτα, που τις μέρες αυτές στέλνουν μαζικά στα λαϊκά στρώματα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι) για τις κάθε είδους «έκτακτες» εισφορές, πέρα και από το χαράτσι μέσω ΔΕΗ που ετοιμάζονται να αρπάξουν και για τους 3 μήνες που απομένουν μέχρι το Δεκέμβρη του 2011 έχουν ήδη ψηφίσει και στέλνουν στο λαό τους λογαριασμούς και για:

  • Την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών, που θα ξεκινήσει από 15 Οκτώβρη με την έναρξη της χειμερινής περιόδου. Στις εξοργιστικές ανατιμήσεις (60 ευρώ από 21 ευρώ στο χιλιόλιτρο πέρσι), φορτώνουν από πάνω και το ΦΠΑ, γεγονός που θα σημάνει ότι το πρόσθετο φορολογικό ξεζούμισμα θα φτάσει στα 6 λεπτά το λίτρο.
  • Την αύξηση 10% στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων για το 2012 που θα πληρωθούν από φέτος και που αξιολογείται «στα συν» της αντιλαϊκής πολιτικής και διαχείρισης που εφαρμόζουν για το 2011.
Κρατικός προϋπολογισμός 2012

Ο αντιλαϊκός πήχης για το 2012, τα επιπλέον μέτρα πάνω και από αυτά που ήδη ισχύουν ή που πρόκειται να ξεκινήσουν από φέτος (πάντα για την ώρα) - και εφόσον δε διαπιστώσουν «αστοχίες», κάτι που είναι και μαθηματικά βέβαιο ότι θα συμβεί - ξεκινά με ελάχιστο όριο στα 5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους τωρινούς υπολογισμούς της κυβέρνησης τα 2,5 δισ. ευρώ (που ήδη θεωρούνται «επισφαλή») θα προέλθουν από τα χαράτσια πάνω στα ακίνητα και 1 δισ. ευρώ από την εφαρμογή του «ενιαίου μισθολογίου». Για τα επιπλέον χαράτσια, τουλάχιστον για ακόμη 1 με 2 δισ. ευρώ, κλιμακώνουν τη φοροεπιδρομή απέναντι στους μισθούς, τις συντάξεις, στα λαϊκά εισοδήματα. Πρώτος στόχος η παραπέρα συρρίκνωση μέχρι και η πλήρης κατάργηση των όποιων «φοροελαφρύνσεων», αυτών που τρεμοπαίζουν ακόμη στα πόδια τους μετά και την εφαρμογή του εφαρμοστικού νόμου τους, όπως δαπάνες για νοίκια, υγεία, φροντιστήρια παιδιών, τόκοι για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας κ.ά., που τα εξετάζουν από «μηδενική βάση». Οι συγκεκριμένες αντιλαϊκές ρυθμίσεις παίρνουν το δρόμο για ψήφιση από τη Βουλή με την κατάθεση νέου φορολογικού νομοσχεδίου, πιθανόν και πριν από την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού. Από πάνω, έχουν έτοιμες και τις παραπέρα ανατιμήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών, σε συνέχεια των ανατιμήσεων που «εγκαινιάζουν» φέτος το φθινόπωρο. Στους σχεδιασμούς τους είναι και η αύξηση των αντικειμενικών τιμών πάνω στη μικρή ακίνητη περιουσία, σε μια εξέλιξη που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και τα χαράτσια που μαζεύουν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ