Κυριακή 18 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Μισέλ Μαρτελί

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι ωμές παρεμβάσεις των ΗΠΑ στην Αϊτή συνεχίζονται δίχως να προξενούν πλέον και την απειροελάχιστη αντίδραση εκ μέρους της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος Μισέλ Μαρτελί μόνο ευχαριστίες εκφράζει. Εξάλλου για να μπορέσει να εκλεγεί υποσχέθηκε «γη και ύδωρ» στις «κατοχικές δυνάμεις», ΗΠΑ, Γαλλία και Καναδά, και κυρίως ότι θα επιληφθεί της προώθησης των ιμπεριαλιστικών τους συμφερόντων.

Η αποστολή του έχει αποδειχτεί ιδιαιτέρως δύσκολη, δεδομένης της αντίστασης του αϊτινού λαού τόσο στα σχέδια όσο και στην καταστολή που ασκείται από τον κατοχικό στρατό, την «αποστολή σταθεροποίησης» του ΟΗΕ, τη Minustah. Οι διαδηλώσεις ενάντια στην παρουσία του είναι συνεχείς, με τελευταίες τις διαδηλώσεις για το βιασμό 18χρονου από πεζοναύτες της Ουρουγουάης.

Και σε πολιτικό επίπεδο ωστόσο, ο Μαρτελί δεν φαίνεται να τα καταφέρνει. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και «ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ», Μπιλ Κλίντον, που οι Αϊτινοί αποκαλούν «αντιβασιλέα», επιβλήθηκε η επιλογή του δρ Γκάρι Κονίλ για το αξίωμα του πρωθυπουργού. Ο δρ Κονίλ δεν είναι τυχαίος. Εκπρόσωπος του Μπιλ Κλίντον, αντιπρόεδρος της «Μεταβατικής Επιτροπής για την Ανοικοδόμηση της Αϊτής» και, το κυριότερο, εδώ και χρόνια μέλος της στενής ομάδας του Τζέφρι Σακς, του οικονομολόγου του Πανεπιστημίου Κολούμπια και εμπνευστή των «δόγματος του σοκ», των σαρωτικών μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που επιβλήθηκαν στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Διά της «πειθούς» και πάλι «αποφασίστηκε» η σύσταση 32μελούς «συμβουλευτικής ομάδας για τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη της Αϊτής», της οποίας θα ηγηθεί φυσικά ο Κλίντον, δηλαδή της έντασης της εκμετάλλευσης του αϊτινού λαού.


Χρ.Μ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ