Κυριακή 18 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εργαλείο εκμετάλλευσης το ΕΣΠΑ

Γρηγοριάδης Κώστας

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το ΕΣΠΑ και πολλά δισεκατομμύρια ευρώ πάνε κι έρχονται. Το υπουργείο Ανάπτυξης προτάσσει την «επιτυχία» μείωσης της εθνικής συμμετοχής για ένα διάστημα (το ποσοστό θα αυξηθεί σε επόμενη φάση ώστε να ισοσκελιστεί η κοινοτική συμμετοχή), ο επίτροπος της ΕΕ Γ. Χαν βρίσκεται στην Αθήνα κάθε 2-3 μέρες για διαβουλεύσεις, ο επικεφαλής της «ομάδας κρούσης» της ΕΕ Ράιχενμπαχ έχει γεμίσει τον τόπο τεχνικούς συμβούλους...

Η αλήθεια είναι ότι λεφτά υπάρχουν, όπως είχε πει και ο πρωθυπουργός. Το ζήτημα είναι από πού τα παίρνεις και πού τα δίνεις. Το φυσιολογικό είναι να παίρνεις από αυτούς που έχουν και να δίνεις σε αυτούς που δεν έχουν. Η κυβέρνηση, η ΕΕ, η τρόικα, κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Εξαθλιώνουν τον λαό για να δώσουν το χρήμα στους πλουτοκράτες.

Το ΕΣΠΑ υπηρετεί το δεύτερο σκέλος. Στη διανομή του χρήματος στην πλουτοκρατία. Γι' αυτό και η κυβέρνηση το δηλώνει ως εργαλείο για το «νέο μοντέλο ανάπτυξης», που έχει ήδη διατυπωθεί από τον ΣΕΒ και την «McKinsey», από το μεσοπρόθεσμο, τα μνημόνια και το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης.

Λεφτά υπάρχουν και μέσα από μηχανισμούς όπως το ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση θα φροντίσει, με «διαφάνεια» σαφώς και με «τεκμηρίωση» να πάνε «εκεί που πρέπει». Σε έργα που ενισχύουν την ιδιωτική παρουσία παντού, μετατρέποντας τις χτεσινές κοινωνικές δομές σε «ποιοτικές» υπηρεσίες γι' αυτούς που έχουν να πληρώσουν πολλά. Σε οικονομικούς κλάδους που το κεφάλαιο κρίνει ότι θα έχει υπερκερδοφορία τα επόμενα χρόνια. Σε επιχειρήσεις «βιώσιμες». Στην «ευελιξία», την «κινητικότητα» και στην εργασία χωρίς συλλογική σύμβαση. Στις μεγάλες επιχειρήσεις, αντί για τις μικρές, που δεν είναι «ανταγωνιστικές» και «κατακερματίζουν» την παραγωγικότητα. Τις οποίες οδηγούν σε ξεκλήρισμα, όπως οδηγούν στη φτώχεια, στην ανεργία, στην εξαθλίωση τους εργαζόμενους.

Να καταργηθεί στην πράξη

Το νέο νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση για τους συνεταιρισμούς δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί στις συνειδήσεις της φτωχής αγροτιάς και των εργαζομένων στις συνεταιριστικές οργανώσεις. Από κοινού πρέπει να αντιπαλέψουν τις αρνητικές συνέπειες της εφαρμογής του. Η κυβέρνηση επιχειρεί να εκσυγχρονίσει τους συνεταιρισμούς, στο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και ενόψει της νέας αναθεώρησης της κοινής αγροτικής πολιτικής για το 2014 - 2020. Η κυβέρνηση ψήφισε ένα νόμο όπου οι αγροτικοί συνεταιρισμοί -οι οικονομικές ενώσεις- θα λειτουργούν σε σχέση και σε συντονισμό με τη φάση που βρίσκεται το καπιταλιστικό σύστημα. Οι συνεταιρισμοί με τη σημερινή μορφή τους δεν είναι χρήσιμοι στους νέους σχεδιασμούς. Οπότε θα κλείσουν μαζικά και όσοι απομείνουν θα μετατραπούν με αυτόν το νόμο σε επιχειρήσεις, σε εταιρείες που θα συμμετέχουν ως κεφαλαιούχοι οι μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες - καπιταλιστές. Οι συνεταιρισμοί από φυσικές οργανώσεις των αγροτών γίνονται ανώνυμες εταιρείες. Η συμμετοχή φυσικών μελών γίνεται συμμετοχή επιχειρηματιών και επιχειρήσεων. Οι φτωχομεσαίοι αγρότες δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από αυτή την εξέλιξη. Δεν έχουν κοινά συμφέροντα με τους εκμεταλλευτές τους. Δεν μπορεί να είναι ο λύκος μαζί με τα πρόβατα στον ίδιο συνεταιρισμό... Στόχος θα είναι το κέρδος για τους μεγαλοαγρότες, για τους μεγαλομετόχους. Η πλειοψηφία των φτωχών αγροτών, που δεν μπήκε ούτε στο Μητρώο των Αγροτών, αλλά και χιλιάδες άλλοι, που τυπικά θα μπορούν να γίνουν μέλη, ουσιαστικά θα αποκλειστούν αργά ή γρήγορα από τις νέες συνεταιριστικές οργανώσεις. Δεν θα μπορούν να καταβάλουν το αντίτιμο συμμετοχής της συνεταιριστικής μερίδας και παρά τις όποιες μειώσεις αυτή θα είναι, πράγματι, δυσβάσταχτη για τους φτωχούς αγρότες. Το αποτέλεσμα θα είναι οι νέοι συνεταιρισμοί να μετατραπούν σε φέουδα των μεγαλοαγροτών και των επιχειρηματιών. Η συγκεκριμένη πολιτική οδηγεί τη μικρομεσαία αγροτιά στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα, με ξεκάθαρο στόχο τη συγκέντρωση γης, παραγωγής, επιδοτήσεων σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών και καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Αυτή η πολιτική δεν πρέπει να περάσει.

Κανένα άλλοθι στην κυβέρνηση για τα βιβλία

Μετά την πειθαρχική δίωξη του υπουργού Δικαιοσύνης, Μ. Παπαϊωάννου, σε βάρος του αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ν. Αγγελάρα, όπου η κυβέρνηση προσπαθεί «να φορτώσει» την καθυστέρηση με τα σχολικά βιβλία στην αργοπορία έκδοσης της δικαστικής απόφασης για την προμήθεια χαρτιού, ο αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου με δήλωσή του αποδίδει την ευθύνη στο υπουργείο Παιδείας. «Ο πραγματικός και μοναδικός λόγος καθυστέρησης στη χορήγηση των βιβλίων είναι ο παράνομος διαγωνισμός και η δεκάμηνη ολιγωρία των ανωτάτων οργάνων του υπουργείου Παιδείας», σημειώνει ο Ν. Αγγελάρας.

Δηλαδή, παίζουν πινγκ - πονγκ με το μπαλάκι της ευθύνης και κοροϊδεύουν κατάμουτρα το λαό τη στιγμή που τα παιδιά στα σχολεία όλης της χώρας έχουν μείνει χωρίς βιβλία! Οποιες καθυστερήσεις κι αν υπήρξαν με τους διαγωνισμούς του χαρτιού κι όποιος κι αν φταίει γι' αυτές, η αποκλειστική ευθύνη για το γεγονός ότι οι μαθητές δεν έχουν βιβλία και θ' αργήσουν πολύ να πάρουν είναι της κυβέρνησης. Γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί να μην της δώσουν κανένα άλλοθι.

Ο εφιάλτης της Ιρλανδίας

Η οικονομική κρίση στην Ιρλανδία συνοδεύτηκε από αύξηση των καρδιαγγειακών επεισοδίων κατά 27%, του διπλασιασμού της κατάθλιψης στο γενικό πληθυσμό, καθώς και της αύξησης του κινδύνου αυτοκτονίας.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου του Ελληνικού Κολεγίου Καρδιολογίας που είχε ως θέμα την εμφύτευση stents σε ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα. Η αύξηση του κινδύνου των αυτοκτονιών, λόγω της ανεργίας στην Ιρλανδία, εκτινάχτηκε στο 70% σύμφωνα με όσα αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα www.healthview.gr (31/7/2009).

Τώρα γίνεται γνωστό ότι εκτός από τα λογικά που σάλεψαν, έσπασαν και οι καρδιές. «Η Ελλάδα δεν είναι Ιρλανδία» υποστήριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Υγείας Δημήτρης Κρεμαστινός, που είναι και πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου Καρδιολογίας.

Εκείνοι που μέχρι τώρα μιλούσαν για το «ιρλανδικό θαύμα», τώρα προσπαθούν να ξεχάσουν τον εφιάλτη του. Δηλαδή τον τύπο της οικονομικής ανάπτυξης στην Ιρλανδία την τελευταία εικοσαετία, που είχε ως αποτέλεσμα η χώρα αυτή, όπως έλεγαν οι διάφοροι δημοσιολόγοι, από ουραγός να γίνει η πιο ανταγωνιστική στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

Και τώρα που βυθίζονται η μια μετά την άλλη οι χώρες στα Τάρταρα της καπιταλιστικής κρίσης, θέλουν να το ξεχάσουν.

Αμ! Δεν γίνεται...

Η 7η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ

18 - 24 Φλεβάρη 1957

ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Η «Σύγχρονη Εποχή», συνεχίζοντας την έκδοση ντοκουμέντων που συμβάλουν στη μελέτη της Ιστορίας του ΚΚΕ, εκδίδει τα πρακτικά της 7ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ του 1957. Η 7η Ολομέλεια αποτέλεσε ουσιαστικά συνέχεια της 6ης Ολομέλειας του 1956, και σημαντικό βήμα στη δεξιά οπορτουνιστική στροφή στο ΚΚΕ υπό την επίδραση και του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ. Η 7η Ολομέλεια καθαίρεσε τον Νίκο Ζαχαριάδη από την ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ τον διέγραψε και από μέλος του Κόμματος (είχε προηγηθεί η καθαίρεσή του από Γενικός Γραμματέας της ΚΕ και μέλος του ΠΓ από την 6η Ολομέλεια του 1956). Η αρχική εισήγηση πρότεινε καθαίρεση από την ΚΕ και προειδοποίηση διαγραφής και τον αποκλεισμό του από κάθε κομματική δουλειά. Στη συνέχεια, όμως, το Γραφείο της ΚΕ άλλαξε την πρόταση και εισηγήθηκε τη διαγραφή του. Επιπλέον, η 7η Ολομέλεια αποφάσισε την εξέταση από επιτροπή της κατηγορίας εναντίον του για πράκτορα του εχθρού. Τα κομματικά σώματα που ακολούθησαν ακόμα και το πόρισμα της ΕΚΕ που ενέκρινε η 11η Ολομέλεια της ΚΕ του 1967 με απαράδεκτο τρόπο δεν απάλλασσαν κατηγορηματικά τον Ν. Ζαχαριάδη από την κατηγορία του πράκτορα. Η παρούσα έκδοση αποτελεί ντοκουμέντο που δημοσιεύεται για πρώτη φορά, ενώ περιέχει το σύνολο του υλικού της αντίστοιχης έκδοσης του Φλεβάρη του 1957 με τίτλο: «Η 7η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, 18 - 24 Φλεβάρη 1957 - Μόνο για εσωκομματική χρήση». Το πρωτότυπο βρίσκεται στο «Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ». Σε σχέση με το πρωτότυπο, όσον αφορά στο περιεχόμενό του δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση, έχει γίνει μόνο νέα σελιδοποίηση και ορθογραφική επιμέλεια.

ΠΡΟΣΩΠΟ
Μισέλ Μαρτελί

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι ωμές παρεμβάσεις των ΗΠΑ στην Αϊτή συνεχίζονται δίχως να προξενούν πλέον και την απειροελάχιστη αντίδραση εκ μέρους της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος Μισέλ Μαρτελί μόνο ευχαριστίες εκφράζει. Εξάλλου για να μπορέσει να εκλεγεί υποσχέθηκε «γη και ύδωρ» στις «κατοχικές δυνάμεις», ΗΠΑ, Γαλλία και Καναδά, και κυρίως ότι θα επιληφθεί της προώθησης των ιμπεριαλιστικών τους συμφερόντων.

Η αποστολή του έχει αποδειχτεί ιδιαιτέρως δύσκολη, δεδομένης της αντίστασης του αϊτινού λαού τόσο στα σχέδια όσο και στην καταστολή που ασκείται από τον κατοχικό στρατό, την «αποστολή σταθεροποίησης» του ΟΗΕ, τη Minustah. Οι διαδηλώσεις ενάντια στην παρουσία του είναι συνεχείς, με τελευταίες τις διαδηλώσεις για το βιασμό 18χρονου από πεζοναύτες της Ουρουγουάης.

Και σε πολιτικό επίπεδο ωστόσο, ο Μαρτελί δεν φαίνεται να τα καταφέρνει. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και «ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ», Μπιλ Κλίντον, που οι Αϊτινοί αποκαλούν «αντιβασιλέα», επιβλήθηκε η επιλογή του δρ Γκάρι Κονίλ για το αξίωμα του πρωθυπουργού. Ο δρ Κονίλ δεν είναι τυχαίος. Εκπρόσωπος του Μπιλ Κλίντον, αντιπρόεδρος της «Μεταβατικής Επιτροπής για την Ανοικοδόμηση της Αϊτής» και, το κυριότερο, εδώ και χρόνια μέλος της στενής ομάδας του Τζέφρι Σακς, του οικονομολόγου του Πανεπιστημίου Κολούμπια και εμπνευστή των «δόγματος του σοκ», των σαρωτικών μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που επιβλήθηκαν στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Διά της «πειθούς» και πάλι «αποφασίστηκε» η σύσταση 32μελούς «συμβουλευτικής ομάδας για τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη της Αϊτής», της οποίας θα ηγηθεί φυσικά ο Κλίντον, δηλαδή της έντασης της εκμετάλλευσης του αϊτινού λαού.


Χρ.Μ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ