Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ
Ζητά την έκδοση της Τουρκάλας αγωνίστριας

Το δρόμο για να παραδοθεί στη Γερμανία - και πιθανότατα στη συνέχεια στην Τουρκία - ανοίγει η χτεσινή πρόταση του εισαγγελέα, για να εκδοθεί η αγωνίστρια Gulaferit Unsal στις γερμανικές αρχές, με βάση δύο ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης. Μάλιστα, ο εισαγγελέας κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στον Αρειο Πάγο ισχυρίστηκε ότι η Γερμανία δεν μπορεί να εκδώσει την Τουρκάλα στην πατρίδα της, χωρίς την έγκριση της Ελλάδας και πως η χώρα μας λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλείδα!

Τα «εγκλήματα» που αποδίδονται στην Τουρκάλα αγωνίστρια, σύμφωνα με τα δύο εντάλματα σύλληψης των δικαστικών αρχών της Γερμανίας, είναι ότι συμμετείχε στην οργάνωση DJKP-C που έχει χαρακτηριστεί στην Τουρκία ως τρομοκρατική. Η «τρομοκρατική» δραστηριότητά της συνίσταται στο ότι συνέλεγε χρήματα για να τα αποστείλει στους διωκόμενους αγωνιστές της Τουρκίας.

Η Gulaferit Unsal είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Συνδικάτου Δημοσίων Υπαλλήλων BEMSEN στην Αγκυρα, του οποίου διατέλεσε και πρόεδρος. Φυλακίστηκε για τους αγώνες της, ενώ το 1996 συμμετείχε στη μεγάλη απεργία πείνας μέχρι θανάτου Τούρκων αγωνιστών. Το Σεπτέμβρη του 1999 πήγε στη Γερμανία, ζήτησε πολιτικό άσυλο, ενώ το Μάρτη του 2001 απέσυρε την αίτησή της και επέστρεψε στην Τουρκία. Συνελήφθη στις 7 Ιούλη του 2001 στη Θεσσαλονίκη και στο αστυνομικό τμήμα της συμπρωτεύουσας ενημερώθηκε ότι η Γερμανία είχε εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος της. Στο δικαστήριο χτες αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες λέγοντας ότι «το μόνο που έκανα ήταν να υπερασπίζομαι τα συνδικαλιστικά δικαιώματα στην πατρίδα μου».

Ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Σ. Καλαντίδου, η οποία ανέφερε ότι πρώτη φορά άκουσε το όνομα της 42χρονης Τουρκάλας συνδικαλίστριας τη δεκαετία του '90, όταν βρέθηκε στη γειτονική μας χώρα με συνδικαλιστική αντιπροσωπεία. Η βουλευτής του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια επίθεση σε βάρος των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων, παίρνοντας ιδιαίτερα υπόψη τις κατευθύνσεις της ΕΕ και των κρατών μελών της για ποινικοποίηση της ριζοσπαστικής σκέψης και δράσης και γενικά των αγώνων που αμφισβητούν το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης. Αντικρούοντας τους ισχυρισμούς του κατηγορητηρίου για τρομοκρατική δράση της 42χρονης Τουρκάλας συνδικαλίστριας, η Σ. Καλαντίδου είπε δεν είναι δυνατόν εκατοντάδες σωματεία και σύλλογοι στη χώρα μας, που κραυγάζουν ότι είναι άδικη η έκδοση της Gulaferit Unsal, να θέλουν να περιθάλψουν τρομοκράτες... Τέλος, η βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι η Τουρκάλα αγωνίστρια δικάζεται για την πολιτική της δράση.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης αντικρούοντας την εισαγγελική πρόταση σημείωσαν ότι τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης είναι αόριστα. Χαρακτηριστικά σημείωσαν ότι από το πρώτο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης συνάγεται ότι η Τουρκάλα αγωνίστρια ήταν στη Γερμανία μέχρι τις 11/8/2008. Αντίθετα, από το δεύτερο ευρωπαϊκό ένταλμα, μετά από διευκρινίσεις που ζητούσε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, προκύπτει ότι η Gulaferit Unsal ήταν στη Γερμανία... μέχρι τις 8 Ιούλη 2011, όταν στις 7 Ιούλη συνελήφθη στην Ελλάδα! Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ