Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σε δημόσια διαβούλευση με τους ιδιώτες επενδυτές!

Motion Team

Ακάθεκτη προχωρά η κυβέρνηση στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, δημιουργώντας νέα πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο και νέα δυσβάσταχτα βάρη στις λαϊκές οικογένειες που θα δουν τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας να ανεβαίνουν στα ύψη. Συγκεκριμένα τα στοιχεία του έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση και Λειτουργία Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Αττικής», αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής (http://bit.ly/o8O1gH) για δημόσια διαβούλευση με τους υποψήφιους επενδυτές μέχρι τις 31 Οκτώβρη 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχονται, αλλά και με την προκαταρκτική προκήρυξη που δημοσιεύτηκε ήδη στην Εφημερίδα της ΕΕ, το έργο, θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ και ο ανάδοχος θα αναλάβει την επεξεργασία και διαχείριση 1.350.000 τόνων απορριμμάτων το χρόνο, σε τέσσερις μονάδες που θα δημιουργήσει στους ήδη αδειοδοτημένους χώρους (Φυλή, Ανω Λιόσια, Κερατέα, Γραμματικό) για 20 έως 25 χρόνια. Ειδικότερα προβλέπονται δύο μεγάλα εργοστάσια δυναμικότητας 700.000 τόνων το χρόνο και 400.000 τόνων στο πολύπαθο Θριάσιο, ενώ άλλα δύο εργοστάσια (Γραμματικό και Κερατέα) δυναμικότητας 127.500 και 90.000 τόνων αντίστοιχα. Η κατασκευή τους υπερβαίνει τα 430 εκατ. ευρώ, από τα οποία ποσό 140 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από κρατικές και κοινοτικές επιδοτήσεις και το υπόλοιπο από ιδιωτικά κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό, που θα εξασφαλίσει ο ανάδοχος - επενδυτής. Οπως επίσης προβλέπεται, οι εγκαταστάσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2014, ενώ ο ανάδοχος, η ιδιωτική εταιρεία που τις αναλάβει, θα αμείβεται με βάση τα εισερχόμενα απορρίμματα υλοποιώντας ουσιαστικά την αντιπεριβαλλοντική αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Οπως συμπεραίνεται και από τη διαδικασία της «δημόσιας διαβούλευσης», η κυβέρνηση επιτρέπει στους επιχειρηματίες να επιλέξουν την τεχνολογία εκείνη από την οποία θεωρούν ότι θα αποκομίσουν περισσότερα κέρδη, αν και διευκρινίζεται ότι ο ανάδοχος μπορεί να «αξιοποιήσει» τις υπάρχουσες αδειοδοτήσεις μεθόδων. Κι αυτό καθώς η κυβέρνηση έχει ήδη δείξει την προτίμησή της στη μέθοδο της «βιολογικής ξήρανσης», για την οποία έχει αδειοδοτήσει δημιουργία σχετικής μονάδας στο Θριάσιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ