Μετά από πολύχρονες και κοπιαστικές προσπάθειες, στους τρεις από τους πέντε μειώθηκαν οι ποινές το Δεκέμβρη του 2009. Ωστόσο, ακόμα και αυτές οι μειωμένες ποινές είναι άδικες, καθώς έχουν καταρρεύσει οι κατηγορίες σε βάρος τους από την ανυπαρξία στοιχείων αλλά και από καταθέσεις ακόμα και μαρτύρων κατηγορίας. Ετσι η κράτησή τους είναι καθαρά μια πολιτική απόφαση των αμερικανικών κυβερνήσεων κατά της Κούβας. Οι αρχές των ΗΠΑ προχώρησαν στον ελιγμό μείωσης των ποινών εξαιτίας της συνεχιζόμενης διεθνούς κατακραυγής και πίεσης. Ο Ραμόν Λαμπανίνιο από ισόβια και 18 μήνες έλαβε ποινή 30 χρόνων, ο Φερνάντο Γκονζάλες από 19 χρόνια έλαβε 17 χρόνια και ο Αντόνιο Γκερέρο από ισόβια και 10 χρόνια έλαβε 21 χρόνια και 10 μήνες, ενώ οι ποινές του Εράρδο Ερνάντες (δις ισόβια και 15 χρόνια) και του Ρενέ Γκονζάλες (15 χρόνια) παρέμειναν ίδιες.
Αυτό το διάστημα, η νομική ομάδα των «5» αναμένει την απάντηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τα επιπρόσθετα στοιχεία που έχει καταθέσει ο Εράρδο Ερνάντες, στην αρνητική απάντηση που του δόθηκε στις 25 Απρίλη στην κατάθεση «habeas corpus» (ενός θεσμού που αποσκοπεί στην προστασία των ατομικών ελευθεριών του πολίτη ενάντια στην αυθαίρετη σύλληψη και κράτησή του). Παρόμοια αίτηση κατέθεσε και ο Αντόνιο Γκερέρο, στην οποία επικεντρώνεται στα στοιχεία που βγήκαν στη δημοσιότητα σχετικά με τη χρηματοδότηση δημοσιογράφων του Μαϊάμι από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να συκοφαντήσουν και να επηρεάσουν αρνητικά την κοινή γνώμη, τους δικαστές και τους ενόρκους σε ό,τι αφορά την Κούβα, αλλά και την υπόθεση των «5».
Οπως έγινε γνωστό τον περασμένο Αύγουστο, στα έγγραφα που πάρθηκαν μετά από αίτηση που κατέθεσαν η «Εθνική Επιτροπή των ΗΠΑ για την Απελευθέρωση των Πέντε», η εφημερίδα «Liberation» και η οργάνωση «Partnership for Civil Justice Fund» μέσω του Νόμου για την Ελευθερία της Πληροφόρησης (FOIA) αποδεικνύεται πως δημοσιογράφοι των εφημερίδων «Miami Herald», «El Nuevo Herald» και «Diario Las Americas» καθώς και ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί του Μαϊάμι πληρώνονταν από την κυβέρνηση την ίδια περίοδο της διεξαγωγής της δίκης των «πέντε», μέσω των δύο κυβερνητικών υπηρεσιών «Cuba Broadcasting Board» και «Broadcasting Board of Governors for Radio and TV Marti». Αναμένονται επίσης στοιχεία που αποδεικνύουν ξεκάθαρα πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι συνένοχη στη χειραγώγηση των ενόρκων.
Οπως δήλωσε ο Ρίτσαρντ Κλου, μέλος της ομάδας υπεράσπισης των «πέντε» στο ραδιοφωνικό σταθμό «Radio Havana» στις 23 Αυγούστου, «τα στοιχεία είναι συντριπτικά και αποδεικνύουν το πραγματικά εχθρικό περιβάλλον που σκόπιμα δημιούργησαν κατά τη διάρκεια της δίκης. Η αποτυχία της κυβέρνησης να παραδεχτεί τι έπραξε για να δηλητηριάσει την ατμόσφαιρα κατά των «πέντε» αποτελεί θεμελιώδη παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η υπόθεση του Εράρδο ξεχωρίζει καθώς η κυβέρνηση δεν τον κατηγορεί μόνο για «συνωμοσία για τη διάπραξη κατασκοπίας» αλλά και για «συνωμοσία για τη διάπραξη φόνου». Σημειώνεται πως επτά μήνες μετά τη σύλληψη του Εράρδο, η αμερικανική κυβέρνηση τροποποίησε την κατηγορία εναντίον του, περιλαμβάνοντας τη «συνωμοσία για διάπραξη φόνου» σε ό,τι αφορά την κατάρριψη δύο αεροσκαφών της εγκληματικής οργάνωσης «Αδέλφια στη Διάσωση» από την κουβανική αεροπορία στον κουβανικό εναέριο χώρο το 1996.