Κυριακή 11 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μπορούμε να βάλουμε εμπόδια

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η κυβέρνηση δεν πρέπει να φοβηθεί τις λαϊκές αντιδράσεις και τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Ετσι και αλλιώς το πολιτικό κόστος το έχει αναλάβει και άρα η καλύτερη λύση είναι η φυγή προς τα μπρος»... Σε αυτό το μήκος κύματος κυμαίνονται οι προτροπές που ακούγονται τελευταία από τα γνωστά καλοπληρωμένα «παπαγαλάκια», εκφράζοντας προφανώς τις ανησυχίες των αφεντικών τους μήπως και η κυβέρνηση «αναδιπλωθεί» κάτω από την πίεση των λαϊκών αγώνων. Είναι σίγουρο ότι η πλουτοκρατία έχει κηρύξει συναγερμό και θα κάνει ό,τι μπορεί για να προχωρήσει στην άμεση υλοποίηση των άγριων αντιλαϊκών μέτρων στηρίζοντας με κάθε μέσο την κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί να κρύψει το φόβο της απέναντι στην οργή του λαού. Χρησιμοποιεί λοιπόν την τρομοκρατία, τους εκβιασμούς και τα ψέματα για να τσακίσει την αντίσταση του λαού και να σπείρει τη μοιρολατρία και την υποταγή. Με άλλα λόγια, κάνει τα πάντα για να δείξει ότι είναι παντοδύναμη, αλλά γνωρίζει βέβαια ότι αυτό δεν ισχύει, ακριβώς γιατί είναι σάπιο το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Το ζήτημα λοιπόν είναι ο λαός να συνειδητοποιήσει τη δύναμή του, να οργανώσει την πάλη του και να αντεπιτεθεί κατά των κομμάτων και της εξουσίας των μονοπωλίων, συμπλέοντας με το ΚΚΕ για τη λαϊκή εξουσία. Ανυποχώρητα και δίχως να λογαριάζει τις θυσίες που θα κάνει σε αυτόν τον αγώνα, γιατί είναι οι μόνες θυσίες που πιάνουν πραγματικά τόπο γι' αυτόν και τα παιδιά του.

Αγωνία για την Ευρωζώνη

Κλαίει και οδύρεται ο ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο «της διάλυσης της Ευρωζώνης» που εκτιμά πως «έρχεται πιο κοντά» και - κατά το «φταίει ο γάιδαρος, χτυπάνε το σαμάρι» - καταγγέλλει το νεοφιλελευθερισμό σαν αυτόν που «γεννά φτώχεια, δυστυχία και κοινωνική αδικία και οξύνει τις διαλυτικές εσωτερικές αντιθέσεις στην Ευρωζώνη και την ΕΕ».

Στη σχετική ανακοίνωσή του, ισχυρίζεται ότι «η επανίδρυση της ΕΕ σε εντελώς νέες βάσεις, με κύρια χαρακτηριστικά την ανατροπή της κυριαρχίας των αγορών, την ανάπτυξη με προστασία της εργασίας και του κοινωνικού κράτους, που θα προωθεί τη δραστική αναδιανομή του πλούτου, αποτελεί τον κοινωνικά και δημοκρατικά αποδεκτό δρόμο για την έξοδο από την σημερινή κρίση».

Αποφεύγει, βεβαίως, όπως ο διάβολος το λιβάνι να απαντήσει στο εύλογο ερώτημα ως προς το πώς είναι δυνατόν η ΕΕ να οικοδομηθεί σε εντελώς νέες βάσεις, όταν αυτοί που θεμελίωσαν τις σημερινές βάσεις και ύψωσαν πάνω τους το ευρωενωσιακό οικοδόμημα, για να υποστηρίζει τα συμφέροντά τους, εξακολουθούν να κυριαρχούν. Πώς είναι δυνατόν να συνεχίσουν να υπάρχουν οι περιβόητες αγορές, δηλαδή το μεγάλο κεφάλαιο, και να αποδέχονται πειθήνια το «καβαλίκεμά» τους απ' τους λαούς; Πώς μπορεί να γίνει τα μέσα παραγωγής που έχουν στην ιδιοκτησία τους να δουλεύουν για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι για την ικανοποίηση της ακόρεστης δίψας τους για κέρδη; Ολα αυτά είναι τόσο πιθανό να συμβούν, όσο ο ήλιος να ανατείλει απ' τη Δύση. Το «θηρίο» που λέγεται καπιταλισμός δεν εξημερώνεται, ούτε μετατρέπεται σε χρήσιμο «κατοικίδιο». Ανατρέπεται. Οσο κι αν αυτή η προοπτική προκαλεί αναφυλαξία στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η μόνη που υπάρχει και ανοίγεται μπροστά στους λαούς.

Και χαρατσώνουν και μας εμπαίζουν

Η κυβέρνηση, προφανώς «για τα μάτια του κόσμου», εφάρμοσε προ ημερών κάποιες μικρές μειώσεις στα χαράτσια στο σταθμό διοδίων των Μαλγάρων, το μοναδικό που διαχειρίζεται το ελληνικό Δημόσιο!

Την ίδια, βέβαια, στιγμή, η ιδιωτικοποίηση των εθνικών οδικών αξόνων με την ψήφο και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επέφερε τεράστιες αυξήσεις, ακόμη και πάνω από 400% στην τιμή των διοδίων που πληρώνουν οι οδηγοί ακόμη και τώρα που έχουν σταματήσει τα έργα οι ιδιωτικοί όμιλοι, καθώς διεκδικούν αλλαγές στις συμβάσεις παραχώρησης για να εξασφαλίσουν ακόμη περισσότερα κέρδη!

Η στιγμή της ανακοίνωσης της μικρής μείωσης των διοδίων στα Μάλγαρα δεν αποκλείεται βέβαια να έχει σχέση και με το γεγονός ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους έξι νέοι σταθμοί διοδίων κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, έναν αυτοκινητόδρομο που χρυσοπλήρωσε με 6,5 δισ. ευρώ ο ελληνικός λαός. Συγκεκριμένα, οι σταθμοί αυτοί πρόκειται να λειτουργούν: Στα Τύρια Θεσπρωτίας, στο Μαλακάσι Καλαμπάκας, στο Κλειδί Ημαθίας (παράπλευρος), στη Νυμφόπετρα Θεσσαλονίκης, στο Παγγαίο Καβάλας και στον Ιασμο Κομοτηνής.

Ο λαός, όμως, που καλείται να πληρώσει αναγκαία έργα υποδομής πανάκριβα και για την κατασκευή και για τη χρήση δεν πρέπει να ανεχτεί καμιά νέα κοροϊδία και εμπαιγμό. Να παλέψει και να διεκδικήσει αναπτύσσοντας οργανωμένα το δικό του κίνημα για να καταργηθούν όλα τα διόδια. Και να εγκαταλείψει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, να συμπορευτεί με το ΚΚΕ για να γίνουν τα δημόσια έργα λαϊκή περιουσία, για να κυκλοφορεί ελεύθερα, με ασφάλεια και χωρίς χαράτσια στο εθνικό οδικό δίκτυο.

ΜΑΡΞ - ΕΝΓΚΕΛΣ
Κείμενα για την οικονομική κρίση

Η παρούσα έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας για τη δημοσίευση ανέκδοτων μέχρι σήμερα έργων των Μαρξ και Ενγκελς στην ελληνική γλώσσα. Πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια, αφού το έργο τους αποτελεί τη στέρεη βάση πάνω στην οποία υψώνεται ολόκληρο το υπόλοιπο θεωρητικό οικοδόμημα του μαρξισμού - λενινισμού. Η βαθιά αφομοίωση αυτού του έργου αποτελεί απαραίτητο όρο για την κατανόηση των νομοτελειών της πολιτικής δράσης και για την περαιτέρω ανάπτυξη της επαναστατικής θεωρίας.

Η συγκεκριμένη έκδοση περιλαμβάνει κείμενα των Μαρξ και Ενγκελς για την καπιταλιστική οικονομική κρίση. Η επιλογή των άρθρων έγινε από τη γερμανική έκδοση «Marx Engels Werke» (MEW) και την αγγλική έκδοση «Marx Engels Collected Works» (MECW).

Τα κείμενα που περιλαμβάνονται είναι δύο ειδών: α) Αρθρα εφημερίδων τα οποία σχεδόν στο σύνολό τους είναι ανταποκρίσεις του Μαρξ από το Λονδίνο προς τη Νέα Υόρκη στο διάστημα που αυτός ήταν απεσταλμένος για την Ευρώπη της αμερικανικής εφημερίδας «New York Daily Tribune» (1851-1862). Γι' αυτό το λόγο επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στη βασική οικονομική κρίση αυτής της περιόδου (την κρίση του 1857) ταυτόχρονα με τις αναφορές, τον εντοπισμό ομοιοτήτων και διαφορών με τις προηγούμενες οικονομικές κρίσεις, αλλά και τις προβλέψεις για το μέλλον1. β) Αλληλογραφία ανάμεσα στους Μαρξ-Ενγκελς και άλλα στελέχη του εργατικού κινήματος, η οποία επικεντρώνεται στη μακροχρόνια ύφεση του τελευταίου τετάρτου του 19ου αιώνα.

Μουστάφα Τζαλίλ

Γρηγοριάδης Κώστας

Το ανθρωποκυνηγητό για τον Καντάφι είναι μάλλον το «προπέτασμα καπνού» για το, σε εξέλιξη, μεγάλο παζάρι με επικεφαλής τον ισχυρό άνδρα του αντικαθεστωτικού Συμβουλίου (πρώην υπουργό Δικαιοσύνης του Καντάφι) Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ που διεξάγεται για τη μελλοντική αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου της Λιβύης. Ουδείς επίσης μπορεί ν' αποκλείσει ότι μέρος του παζαριού είναι και η τύχη του κρυμμένου Λίβυου ηγέτη.

Πάντως το αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης είναι τραγικό για το λαό της Λιβύης, με τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα και υποδομές. Η ανακοίνωση περί 30.000 νεκρών, στοιχείο ενός πρώτου πρόχειρου απολογισμού, πέρασε σχεδόν απαρατήρητη από τους, εδώ και έξι μήνες, δήθεν ανησυχούντες για το λιβυκό λαό. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και όλοι οι υπόλοιποι «πρόθυμοι» που έσπευσαν να στελεχώσουν την Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη, αρχικά Γαλλία - Βρετανία - ΗΠΑ και στη συνέχεια, όταν η πλάστιγγα έγειρε, Γερμανία - Ρωσία - Κίνα, είναι πολύ απασχολημένες για λογαριασμό των μονοπωλίων τους, με το να διασφαλίσουν την ικανοποίηση των βαθύτερων κινήτρων της «ανθρωπιστικής και δημοκρατικής τους ευαισθησίας»: το μερίδιό τους από το λιβυκό ενεργειακό πλούτο και τις «επενδύσεις ανοικοδόμησης» αλλά και την εξασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης επιρροής στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στη χώρα.


Ε. Μ.

Πιο επιθετικό το αντιλαϊκό μπλοκ

Δεν υπάρχει αντιλαϊκό - αντεργατικό μέτρο που προωθεί η κυβέρνηση που να μην έχει τη συναίνεση και την έμπρακτη στήριξη της ηγεσίας της ΝΔ. Τη γνωστή αυτή αλήθεια ήρθε να επιβεβαιώσει για πολλοστή φορά η δήλωση του τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ, με την οποία ουσιαστικά ενθαρρύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άγρια σφαγή των αναπηρικών συντάξεων και των επιδομάτων Πρόνοιας. Στη δήλωσή του ο Ν. Νικολόπουλος πρώτα απ' όλα υιοθετεί και αναπαράγει το παραμύθι της κυβέρνησης περί αναπηρικών συντάξεων - μαϊμού, βοηθώντας την να συγκαλύψει τον πραγματικό στόχο, που δεν είναι άλλος από το άγριο πετσόκομμα των αναπηρικών συντάξεων. Μάλιστα, εμφανίζει το πετσόκομμα των αναπηρικών συντάξεων ως ...πράξη δικαιοσύνης απέναντι στη σφαγή των μισθών και των συντάξεων, που, ας σημειωθεί, η ηγεσία της ΝΔ έχει ευλογήσει και στηρίξει. «Ενώ η κυβέρνηση περικόπτει μισθούς και συντάξεις, επιτρέπει να δίνονται ακόμα χιλιάδες ψευτοαναπηρικές συντάξεις και αναπηρικά επιδόματα σε μη δικαιούχους», δηλώνει το στέλεχος της ΝΔ, καταλογίζοντας μάλιστα «ολιγωρία» στην κυβέρνηση για τη μη υλοποίηση του άγριου αντιλαϊκού μέτρου. Είναι ολοφάνερο ότι το εχθρικό για τα συμφέροντα του λαού μπλοκ της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου γίνεται πιο επιθετικό και αρραγές. Η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα πρέπει να το πάρουν απόφαση και να συγκροτήσουν το δικό τους κοινωνικό μπλοκ, διαμορφώνοντας παντού, στους χώρους δουλειάς και στις λαϊκές συνοικίες, κέντρα λαϊκής οργάνωσης και αντεπίθεσης.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ