Κυριακή 11 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Επεισόδια γύρω από την ισραηλινή πρεσβεία

ΚΑΪΡΟ._

Συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και Αιγύπτιων διαδηλωτών, ξέσπασαν από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, γύρω από την πρεσβεία του Ισραήλ στο Κάιρο με αποτέλεσμα δύο νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες (998 σύμφωνα με τις χθεσινές εκτιμήσεις) μέχρι στιγμής. Η ένταση εκδηλώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, όταν διαδηλωτές από την πλατεία Ταχρίρ, συγκεντρώθηκαν έξω από την ισραηλινή πρεσβεία - με αφορμή το θάνατο πέντε Αιγύπτιων στρατιωτών, τις προηγούμενες μέρες στα σύνορα, κατόπιν ισραηλινής επίθεσης - έριξαν τοίχο που είχαν στήσει οι αιγυπτιακές αρχές για την προστασία της ισραηλινής πρεσβείας και εισέβαλαν στο κτίριο. Ο ισραηλινός πρέσβης στην Αίγυπτο, Γιτζάκ Λεβανόν και μέλη του διπλωματικού προσωπικού εγκατέλειψαν τη χώρα χθες το πρωί και επέστρεψαν στο Ισραήλ.

Οι διαδηλωτές κατέβασαν την ισραηλινή σημαία, από την πρεσβεία, αντικαθιστώντας την από την αιγυπτιακή και την παλαιστινιακή και πέταξαν ισραηλινά διπλωματικά έγγραφα.

Εξω από την πρεσβεία από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, συγκεντρώθηκαν ισχυρές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις και άρματα μάχης, που συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές ρίχνοντας χημικά και πυροβολώντας στον αέρα, ενώ ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Ισάμ Σαράφ συγκάλεσε κυβερνητικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης και η χώρα τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού.

Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ σε τηλεφωνική επικοινωνία του το βράδυ της Παρασκευής με τον αμερικανό ομόλογο του Λέον Πανέτα, ζήτησε τη συμβολή των ΗΠΑ στην προστασία της πρεσβείας από τους διαδηλωτές, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα παρενέβη ζητώντας την προστασία της Ισραηλινής πρεσβείας, από την Αίγυπτο, «τιμώντας τις διεθνείς υποχρεώσεις της».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ