Τετάρτη 31 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Στις 14 του Φλεβάρη τα νομαρχιακά συλλαλητήρια

Στη χτεσινή σύσκεψη αγροτικών φορέων στην Καρδίτσα για την επιτυχία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων της 14ης του Φλεβάρη, εντοπίστηκαν και ...δύο ασφαλίτες. Ανέξοδες υποσχέσεις του υφυπουργού Γεωργίας για το αρδευτικό πρόβλημα

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζονται οι αγρότες της Θεσσαλίας για την επιτυχία των νέων κινητοποιήσεών τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματά τους. Με τη συμμετοχή τους στα νομαρχιακά συλλαλητήρια, που θα πραγματοποιηθούν στις πρωτεύουσες των νομών στις 14 του Φλεβάρη, θα στείλουν μήνυμα συνέχισης του αγώνα τους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, που στόχο έχει το βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών.

Στην Καρδίτσα χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εκπροσώπων της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων, των Αγροτικών Συλλόγων, της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, στην οποία συμμετείχαν πολλοί αγρότες του νομού, προκειμένου να συζητηθεί ο καλύτερος συντονισμός της αγωνιστικής δράσης.

Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η σύσκεψη, οι αγρότες διαπίστωσαν ότι στο χώρο βρίσκονταν και δύο άνδρες της Ασφάλειας, προφανώς, υπό άνωθεν εντολές. Πρόκειται, βεβαίως, για σοβαρότατο κρούσμα χαφιεδισμού, που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστών και των αγροτών που συμμετείχαν στη σύσκεψη, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν τρομοκρατούνται και ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Στη χτεσινή σύσκεψη επισημάνθηκε ότι η κατάσταση στην αγροτική οικονομία συνεχώς χειροτερεύει εξαιτίας της συνεχιζόμενης και εντεινόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης και ότι η μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης για να πιαστούν οι στόχοι της ένταξης στην ΟΝΕ και τα επιχειρήματα για καλύτερες μέρες αποδείχτηκαν απάτη και για τους αγρότες, αφού η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, μέσω της ΑΤΖΕΝΤΑΣ 2000, οδηγεί στην καταστροφή τα μικρομεσαία νοικοκυριά, αφού επιβάλλει περιορισμούς στην παραγωγή, μεγάλα πρόστιμα, χαμηλές τιμές, καταργεί την εγγυημένη τιμή και, από την άλλη, με τη λεγόμενη ελεύθερη αγορά αφήνει ασύδοτα τα μονοπώλια να αυξάνουν τις τιμές στα μέσα και εφόδια, άρα και τα κέρδη τους. Γι' αυτό, τονίστηκε, ότι ο αγώνας των αγροτών πρέπει να κινείται σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

Ετσι, λοιπόν, οι Θεσσαλοί αγρότες θα προβάλλουν, και σ' αυτές τις κινητοποιήσεις τους, τα γνωστά δίκαια αιτήματά τους. Θα προτάξουν, δε, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω των αντιαγροτικών μέτρων που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες - πάγωμα των τιμών των αγροτικών προϊόντων, περιορισμοί στις καλλιέργειες, ποσοστώσεις στην παραγωγή, πρόστιμα συνυπευθυνότητας κ.ά. - μαζί μ' εκείνα που αφορούν στην έλλειψη έργων υποδομής - ιδιαίτερα αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων - στην τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής - εξαιτίας των ανατιμήσεων στα καύσιμα, στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα, στα σπόρια, στα ανταλλακτικά των μηχανημάτων κ.α. - στην αντιαγροτική λειτουργία του ΟΓΑ και της ΑΤΕ, στην πολιτική δικαστικών διώξεων σε βάρος των αγωνιστών της αγροτιάς.

Ανέξοδες υποσχέσεις για το αρδευτικό

Κι ενώ οι Θεσσαλοί αγρότες προετοιμάζονται για τις νέες κινητοποιήσεις τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, ο υφυπουργός Γεωργίας, Φ. Χατζημιχάλης, επιχειρεί να πείσει για το δήθεν κυβερνητικό ενδιαφέρον για το αρδευτικό πρόβλημα. Συγκεκριμένα, ο Φ. Χατζημιχάλης με δηλώσεις του έκανε μια φλύαρη αναφορά σε μικρά εργάκια («φράγματα» και «γούρνες»), τα οποία, βεβαίως, δε λύνουν το πρόβλημα της λειψυδρίας. Εδωσε, δε, υποσχέσεις για την κατασκευή μεγάλων έργων (Αχελώος, Κάρλα, Σμόκοβος), που δεν πείθουν κανέναν, καθώς τα έργα του Αχελώου σταμάτησαν και δεν ξανάρχισαν ακόμα, η Κάρλα άρχισε χωρίς... να ξεκινήσει, ο Σμόκοβος, για τον οποίο είπε ότι έως το τέλος του χρόνου θα κλείσει το φράγμα για ν' αρχίσει η συγκέντρωση νερών, «τελειώνει» εδώ και τριάντα χρόνια!!! Ο υφυπουργός Γεωργίας έκανε, επίσης, λόγο για φράγματα αποθήκευσης νερών σε ορεινά χωριά της Θεσσαλίας.

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιήσουν οι Θεσσαλοί αγρότες στις 14 του Φλεβάρη, ο Φ. Χατζημιχάλης προσπάθησε να εμφανιστεί ότι δικαιώνεται ο ίδιος που φώναζε τόσο καιρό πως το μεγαλύτερο πρόβλημα των αγροτών είναι η λειψυδρία!!!

Βεβαίως, το θέμα είναι ότι και γι' αυτό το πρόβλημα φταίει η κυβέρνησή του, που δεν κατασκευάζει τα μεγάλα έργα, ενώ θα πρέπει να καταλάβει ότι το πρόβλημα του νερού δεν είναι το μόνο που απασχολεί τον αγροτικό κόσμο. Και το αγροτικό κίνημα δε θα επιτρέψει στον ίδιο και στην κυβέρνηση να εκμεταλλευτούν την έλλειψη νερού για να προωθήσουν ως αναγκαίο κακό την πολιτική μείωσης της αγροτικής παραγωγής και ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Σε κατάληψη του κτιρίου της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών προχώρησαν χτες οι ελαιοπαραγωγοί του Πηλίου, διαμαρτυρόμενοι για την παρακράτηση ποσού από τις επιδοτήσεις που δικαιούνται. Οι ελαιοπαραγωγοί καταγγέλλουν τη διοίκηση της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου και Βορείων Σποράδων ότι τους παρακρατά χωρίς κανένα δικαίωμα ποσό της επιδότησης και απαιτούν την καταβολή όλων των χρημάτων που δικαιούνται.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org