Τετάρτη 31 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μπλακ άουτ» στη Βορειοανατολική Ελλάδα

Αναπάντητα παρέμεναν μέχρι αργά χτες το βράδυ  από τη ΔΕΗ, τα πραγματικά αίτια που προκάλεσαν διακοπή του ρεύματος

«Μπλακ άουτ» σημειώθηκε χτες στις 2 μετά το μεσημέρι σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το πρόβλημα άρχισε με ένα διακόπτη απόζευξης, ο οποίος έσκασε, συμπαρασύροντας όλο το διασυνδεμένο σύστημα της περιοχής, ενώ προκλήθηκε διακοπή και στη διασύνδεση του δικτύου με τη Βουλγαρία.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στις ανατολικές περιοχές της πόλης διακόπηκε το ρεύμα στις 2.20 μ.μ. με αποτέλεσμα να επικρατήσει χάος στους δρόμους, καθώς δε λειτουργούσαν οι φωτεινοί σηματοδότες, ενώ εκατοντάδες άτομα εγκλωβίστηκαν σε ασανσέρ. Κι ενώ η ηλεκτροδότηση στην πόλη άρχισε να αποκαθίσταται σταδιακά, νέα διακοπή σημειώθηκε λίγο πριν τις 4 (διήρκεσε περισσότερο από 30 λεπτά), το απόγευμα η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι αποκαταστάθηκε πλήρως το δίκτυο σ' όλη τη Μακεδονία και Θράκη. Χτες το βράδυ οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος που σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη οφείλονταν στη βλάβη που υπέστη κεντρικός υποσταθμός της ΔΕΗ στο Ωραιόκαστρο.

Ανεξάρτητα από τις πρώτες επίσημες εξηγήσεις που δόθηκαν, αναπάντητα εξακολουθούσαν να παραμένουν μέχρι αργά το βράδυ τα ερωτήματα για το ποια τελικά ήταν η αιτία που προκάλεσε το «μπλακ άουτ» που έπληξε χτες το μεσημέρι τη Θεσσαλονίκη την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Το χτεσινό περιστατικό, σύμφωνα με δηλώσεις του Κ. Βασιλειάδη, διευθυντή Μεταφοράς της ΔΕΗ, «μάλλον οφείλεται στην κακοκαιρία και πιθανά στην πτώση κεραυνού που έπληξε στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης στις 14.06».

Πάντως μέχρι την ώρα που έγιναν οι σχετικές δηλώσεις, τα ακριβή αίτια δεν είχαν γίνει γνωστά. Οπως ο ίδιος σημείωσε, η ηλεκτροδότηση σε όλες τις πληγείσες περιοχές αποκαταστάθηκε περίπου τρεις ώρες αργότερα, ωστόσο, - πράγμα που είναι και το σοβαρότερο, - δεν ήταν βέβαιος ότι το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε πλήρως, αφήνοντας να εννοηθεί, ότι πιθανά να ξαναϋπάρξουν διακοπές. Σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων στο ΚΥΤ, το πρόβλημα προκλήθηκε όταν έσπασε ένας ζυγός μετασχηματιστών, πιθανά λόγω κεραυνού μεγάλης έντασης.

Βέβαια, μπορεί το χτεσινό πρόβλημα να οφείλεται και σε «ανωτέρα βία», ωστόσο, με ή χωρίς «ανωτέρα βία» είναι βέβαιο ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα, με την πολιτική που ασκείται στη ΔΕΗ, τα «μπλακ άουτ» μάλλον θα γίνουν καθεστώς... Συγκεκριμένα, σύμφωνα με προχτεσινές δηλώσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Δ. Παπούλια και Σ. Νέζη, οι οποίοι παρουσίασαν το πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμα της Επιχείρησης, μέχρι το 2005 δεν υπάρχει πρόβλεψη για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ. Την ίδια όμως στιγμή η αύξηση σε ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, είναι της τάξεως του 9% ετησίως, ενώ ακόμη και τώρα κάνουμε εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.

Μήπως αυτά που σήμερα βλέπουμε να διαδραματίζονται στην Καλιφόρνια, αύριο τα βιώνουμε και εμείς; Είναι το πλέον πιθανό...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ