Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΛΕΚΟΣ ΞΕΝΟΣ
Μαχόμενος δημιουργός

Στα 16 χρόνια από το θάνατό του, ενδιαφέρον έχει το ντοκιμαντέρ για το «συνθέτη της Αντίστασης» σε ψηφιακή μορφή στις ιστοσελίδες της ΕΡΤ

«Πιστεύω πως πρέπει ν' αφομοιώνουμε ό,τι καλύτερο υπάρχει παγκόσμια στη μουσική, για να εκφράσουμε τις ιδέες μας. Οχι μεταφυσικά, αλλά πάντα δίπλα στο λαό», έλεγε ο Αλέκος Ξένος, ο εξαίρετος, μαχόμενος μουσουργός, που «έφυγε» σαν σήμερα πριν δεκαέξι χρόνια (1/9/95), αφήνοντας πίσω του πλούσιο καλλιτεχνικό έργο, εμπνευσμένο από τους αγώνες του λαού μας. Εργο σφραγισμένο από συνθέσεις αφιερωμένες στο Επος της Αντίστασης, όπως η «Συμφωνία της Αντίστασης» (βραβεύτηκε στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας στο Βουκουρέστι, 1952), Οι ύμνοι της ΠΕΕΑ, της Αλληλεγγύης, της ΕΠΟΝ, το «Τραγούδι του Αρη», το «Εμπρός» σε ποίηση Κ. Παλαμά, ενώ έργο του ήταν και οι φιλαρμονικές του ΕΛΑΣ. Υπηρετώντας με συνέπεια υψηλές αξίες και ιδανικά, ο Αλ. Ξένος έγραψε πλήθος έργων: «Σπάρτακος», «Ο Διγενής δεν πέθανε» (εμπνευσμένο από την ηρωική θυσία του Νίκου Μπελογιάννη), «Νέοι Σουλιώτες», «Τζαβέλας», «Σαρακατσάνισσα», «Η Λαφίνα», «Ελεύθεροι πολιορκημένοι» κ.ά.

Τιμώντας τη μνήμη του «συνθέτη της Αντίστασης», το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr & www.ert.gr το ντοκιμαντέρ «Αλέκος Ξένος, ο συνθέτης της Αντίστασης και της Ειρήνης», της Ρένας Χριστάκη (παραγωγής 1995), όπου αυτοβιογραφείται ο Ζακυνθινός δημιουργός. Αναφέρεται στα νεανικά του ακούσματα και στους πρώτους δασκάλους του (Σπύρο Μορούλια, Γιάννη Πηλίκα), στη συμμετοχή του στη Φιλαρμονική Ζακύνθου, στη γνωριμία του με τον σοσιαλιστή διανοούμενο Πορφύρη Κονίδη, στις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών και στο δάσκαλό του Δημήτρη Μητρόπουλο. Μιλά για τη δράση του στην Κατοχή μέσα από το ΕΑΜ, τους αγώνες του πρώτα στην Αθήνα και μετά στο βουνό, τα τραγούδια του για τις ανάγκες της Αντίστασης, όπως «Ο Πρώτος Αντάρτης», τη συνεισφορά του στην ίδρυση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Για τον συνθέτη μιλούν η ζωγράφος Κατερίνα Χαριάτη, ο μουσικολόγος Στέφανος Βασιλειάδης και η πιανίστρια Λούση Κόκλα, ενώ παρουσιάζονται συμφωνικά έργα και τραγούδια.

Επίσης, μέσα από τις ίδιες ιστοσελίδες, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το έργο του Αλέκου Ξένου «Συμφωνια Αρ.1 "Της Αντιστασης"» (από συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ το 1999, σε διεύθυνση Νίκου Τσούχλου). Εργο που μετουσιώνει τις προσωπικές εμπειρίες του ως αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, περιλαμβάνει μοτίβα γνωστών αντιστασιακών τραγουδιών και βραβεύτηκε το 1952 στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας στο Βουκουρέστι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ