Τρίτη 30 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι πιέσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Να ακολουθήσει το δρόμο της λογικής πριν να είναι πολύ αργά», κάλεσε με ανακοίνωσή του, μετά από έκτακτη σύνοδο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ο Αραβικός Σύνδεσμος τη Δαμασκό, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να σταματήσει άμεσα η αιματοχυσία που έχει προκαλέσει χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, να υπάρξει ασφάλεια και γίνει σεβαστός ο πόθος των πολιτών για μεταρρυθμίσεις». Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι ο ΓΓ του Συνδέσμου, Ναμπίλ ελ Αράμπι, θα μεταβεί κατεπειγόντως στη Δαμασκό «για να συμβάλει στην επίλυση της κρίσης», ένα ταξίδι, όμως, για το οποίο θα πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» η συριακή ηγεσία. Αυτό δεν είναι σαφές πότε θα δοθεί καθώς η Δαμασκός εξέφρασε έντονη δυσφορία για την ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι «το περιεχόμενό της αποτελεί σαφή παραβίαση των αρχών του Χάρτη του Συνδέσμου» και επισημαίνοντας ότι «δημοσιοποιήθηκε ενώ είχε συμφωνηθεί το αντίθετο».

Παράλληλα, ανεβαίνουν οι τόνοι και στις σχέσεις Δαμασκού - Τουρκίας, της οποίας ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι «χάνει την εμπιστοσύνη του προς τη Δαμασκό». Ο Ερντογάν τόνισε ότι «αν η συριακή ηγεσία δεν σταματήσει άμεσα τη βία και δεν ακούσει τους πολίτες, η οποιαδήποτε μεταρρύθμιση θα είναι πολύ λίγη και θα έρθει πολύ αργά». Μετά από αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες, ανακοινώθηκε, χτες, ότι συστήθηκε, στην Κωνσταντινούπολη, ένα πρώτο 94μελές συμβούλιο των αντικαθεστωτικών (υπό την επωνυμία Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, αλά Λιβύη), που, όμως, δεν είναι διόλου βέβαιο ότι ασκεί την οποιαδήποτε επιρροή σε αντικαθεστωτικούς εντός χώρας.

Στη Δαμασκό, βρέθηκε, χτες, και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, μεταφέροντας μήνυμα του Προέδρου Μεντβέντεφ, με το οποίο καλείται ο Πρόεδρος Ασαντ να «τερματίσει άμεσα και πλήρως τη βία», ενώ οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με το «αλ Αραμπίγια», συμφώνησαν, επί της αρχής, σε επιβολή εμπάργκο στην αγορά συριακού πετρελαίου. Από την πλευρά του, ο Σύρος Πρόεδρος, την Κυριακή, με διάταγμα απαγόρευσε τη φυλάκιση δημοσιογράφων και δεσμεύτηκε για ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία «αρκεί να μη βλάπτει την εθνική ασφάλεια».

Κατά τα άλλα, αντικαθεστωτικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι και χτες σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες σε προάστια της Δαμασκού, στη Χητ, στο Ντέιρ αλ Ζουρ, στο Σαρμίν, στο Χαν Σεϊχούν, στο Ινχέλ, ενώ η Ραστάν φέρεται περικυκλωμένη από τανκς και ακούγονται σφοδρά πυρά. Οι αντικαθεστωτικοί μιλούν για μαζικές λιποταξίες στρατιωτών, κάτι που διαψεύδει ο συριακός στρατός. Αντικαθεστωτικοί, εντός Συρίας, έσπευσαν να καταγγείλουν όσους μιλούν εκ μέρους τους και κάνουν νύξη για αναγκαιότητα χρήσης όπλων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ