Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Μεγάλες διαδηλώσεις στη Χιλή

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενοι κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας Σαντιάγο και άλλων πόλεων της Χιλής κατά τη 2η ημέρα της 48ωρης γενικής απεργίας, με αιτήματα την κατάργηση του υπάρχοντος Συντάγματος, ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και του Εργατικού Δικαίου, δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία και την Υγεία.

Οι διαδηλώσεις συνδικάτων, φοιτητικών συλλόγων και λαϊκών οργανώσεων ξεκίνησαν από τέσσερα διαφορετικά σημεία του Σαντιάγο, συνέκλιναν στην κεντρική λεωφόρο Αλαμέδα και κατέληξαν στο κέντρο, στο προεδρικό μέγαρο Λα Μονέδα. Ογκώδεις διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Ολες χαρακτηρίστηκαν από το πάθος και τη μαζικότητα.

Να υπενθυμίσουμε πως την 1η ημέρα της απεργίας σημειώθηκαν «ταραχές» που ουσιαστικά δρομολογήθηκαν από την κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, προκειμένου να θέσει σε ισχύ το νόμο «για την ασφάλεια» και να την καταστείλει. Το σχέδιο της κυβέρνησης ήταν η εκτροπή στη βία και φάνηκε από τα ξημερώματα, όταν σε συντονισμένες επιχειρήσεις οι δυνάμεις καταστολής επιχειρούσαν «χειρουργικά», σε σημεία προσυγκεντρώσεων και σε πρόχειρα οδοφράγματα που είχαν στηθεί, προκειμένου να αποφευχθεί ο αποκλεισμός από τις αστυνομικές δυνάμεις. Αποτέλεσμα ήταν ευρύτατες συμπλοκές και περισσότερες από 450 συλλήψεις, κατά κύριο λόγο μαθητών και φοιτητών. Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φοιτητών της Χιλής, Καμίλα Βαγιέγο, κατήγγειλε την απρόκλητη βία και καταστολή των φοιτητών και ειδικότερα αυτή που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο του Βαλπαραΐσο και στην Πανεπιστημιούπολη του Αντουμάπου στα περίχωρα του Σαντιάγο.

Ως «πολύ επιτυχημένη» χαρακτήρισαν την πρώτη ημέρα της 48ωρης γενικής απεργίας τα στελέχη της Κεντρικής Ενωσης Εργαζομένων (CUT), καθώς η συμμετοχή στο δημόσιο τομέα ήταν σχεδόν καθολική, αφού ξεπέρασε το 80% και σημαντική στον ιδιωτικό τομέα, παρά την προσπάθειά της κυβέρνησης να την υποβαθμίσει, παρουσιάζοντας στατιστικά της τάξης του 10% συμμετοχής, όμως σε κάποιες απομακρυσμένες περιοχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ