Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Ανησυχούν οι ΗΠΑ από το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Κίνας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ως παράγοντα αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού «φωτογραφίζει» η έκθεση του Πενταγώνου το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Κίνας κάνοντας λόγο για «ραγδαία ανάπτυξη» ενός σύγχρονου στρατεύματος μέχρι το 2020. Αν και ήδη Αμερικανοί αξιωματούχοι το έχουν χαρακτηρίσει «άμεση απειλή των ζωτικών τους συμφερόντων» στον Ειρηνικό και ειδικά στη Νότια Θάλασσα της Κίνας.

Δίνοντας στη δημοσιότητα την έκθεση, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας αρμόδιος για θέματα Ανατολικής Ασίας, Μάικλ Σέιφερ, δήλωσε ότι ο ρυθμός και η εμβέλεια του στρατιωτικού εξοπλισμού της Κίνας «της επιτρέπουν να επιδιώξει δυνατότητες που πιστεύουμε ότι είναι πιθανώς αποσταθεροποιητικές για τις στρατιωτικές ισορροπίες στην περιοχή, αυξάνουν τον κίνδυνο παρανοήσεων και λάθος υπολογισμών και μπορεί να συμβάλλουν σε τοπικές εντάσεις και ανησυχίες», ενώ ενδέχεται να ωθήσουν την Κίνα να λύσει τις διαφορές της στην περιοχή με τη χρήση στρατιωτικής βίας».

Ο Σέιφερ, ανέφερε ότι οι δυνατότητες της Κίνας να διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις εκτός της χώρας παραμένουν περιορισμένες. Για το πρώτο αεροπλανοφόρο - ένα παλιό σοβιετικό σκάφος - ανέφερε ότι ενδέχεται να μπορεί να λειτουργήσει μέχρι τα τέλη του 2012 αλλά θα χρειαστούν αρκετά χρόνια έως ότου αποτελέσει τη βάση για αεροπλάνα. Από την άλλη πλευρά όμως, κατά τον Αμερικανό αξιωματούχο, πιο ανησυχητικές είναι οι πληροφορίες που αναφέρουν για τα «δύο ακόμη αεροπλανοφόρα που βρίσκονται υπό κατασκευή στο ναυπηγείο Τζιανγκνάν της Σανγκάης».

Σύμφωνα με την έκθεση, η Κίνα επιζητεί να βελτιώσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, αποκτώντας νέους βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να αντικρούσουν μια ενδεχόμενη επίθεση. Οσον αφορά στα διαστημικά και διαδικτυακά επιτεύγματα της Κίνας, «έχει κλείσει τα τεχνολογικά κενά».

Η έκθεση έρχεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του αντιπρόεδρου Τζο Μπάιντεν, και σε μια περίοδο που το Πεκίνο κάνει επίδειξη ισχύος στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, θαλάσσια περιοχή από τη οποία διέρχεται περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου στόλου, σε όρους τονάζ, περιοχή πλούσια σε υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που πυροδοτούν συνεχώς εντάσεις μεταξύ της Κίνας και των γειτονικών της χωρών. Ειδικά τελευταία, με το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες. Και για τους λόγους αυτούς «περιοχή ζωτικών συμφερόντων για τις ΗΠΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ