Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Επιβεβαιώνεται η ξένη «βοήθεια»
  • Σκληρές μάχες σε Τρίπολη και άλλες πόλεις
  • «Τεχνική, επιμελητειακή υποστήριξη και ενημέρωση» προσέφεραν και προσφέρουν, επισήμως, οι ξένοι πράκτορες στους αντικαθεστωτικούς

Ενοπλοι στο αρχηγείο του Καντάφι
Ενοπλοι στο αρχηγείο του Καντάφι
ΤΡΙΠΟΛΗ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Συνεχίζονταν μέχρι αργά χτες οι μάχες στη συνοικία Αμπού Σαλίμ της λιβυκής πρωτεύουσας, όπου, για μια ακόμη φορά, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις διατείνονταν ότι έχουν περικυκλώσει τον Μουαμάρ Καντάφι, ορισμένους από τους γιους του και συνεργάτες του. Εξαρχής, οι ισχυρισμοί τους αντιμετωπίστηκαν με καχυποψία ακόμη και από φίλα προσκείμενα σε αυτούς ΜΜΕ, μετά από τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις των λεγομένων τους, ιδιαίτερα τα τελευταία 24ωρα. Ορισμένες πληροφορίες ανέφεραν ότι τελικά διαπιστώθηκε πως ο ίδιος ο Καντάφι, που με νέο ηχογραφημένο μήνυμα κάλεσε τους Λίβυους να «καθαρίσουν την Τρίπολη», δεν ήταν εκεί, αλλά συνεχίζονται οι επιχειρήσεις προκειμένου να εξουδετερωθούν ελεύθεροι σκοπευτές του.

Σκληρότατες μάχες μαίνονταν στην Τρίπολη αλλά και σε αρκετά άλλα σημεία της χώρας καθώς, όπως όλα δείχνουν, οι θύλακες υποστήριξης του καθεστώτος Καντάφι απέχουν πολύ από το να εξουδετερωθούν. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η πόλη Σύρτη, γενέτειρα του συνταγματάρχη, όπου οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει καν να πλησιάσουν σε απόσταση χιλιομέτρων.

Εντός της Τρίπολης, πληθαίνουν οι αποδείξεις ότι, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες, έχουν συντελεστεί απάνθρωπες σφαγές τις οποίες, όπως ήταν αναμενόμενο, οι αντικαθεστωτικοί αποδίδουν στις δυνάμεις του λιβυκού καθεστώτος, χωρίς καμία απολύτως σχετική απόδειξη, καθώς ο πόλεμος προπαγάνδας εκατέρωθεν εντείνεται. Το πρακτορείο «Ρόιτερς» και το «αλ Τζαζίρα» ανέφεραν ότι οι ανταποκριτές τους είδαν τουλάχιστον 30 σορούς με στολές του λιβυκού στρατού, και άλλες 32 με πολιτικά ρούχα, πολλές από αυτές με τραύματα που μοιάζουν με εκτέλεση. Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγονται και Αφρικανοί. Ο πρωθυπουργός του αντικαθεστωτικού Συμβουλίου, Τζαλίλ, υποστήριξε ότι από την έναρξη των συγκρούσεων έχουν σκοτωθεί 20.000 άνθρωποι, χωρίς, όμως, να μπορεί αυτό να επιβεβαιωθεί. Από το Σάββατο μέχρι χθες, τα σύνορα με την Τυνησία πέρασαν περίπου 10.000 Λίβυοι.

Επιβεβαιώνουν διαψεύδοντας

«Πόλεμο» ανακοινώσεων έχουν προκαλέσει οι διαρροές από βρετανικές και αμερικανικές διπλωματικές πηγές, αλλά και οι δηλώσεις ανώνυμων αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις οποίες «ξένοι πράκτορες βοήθησαν τους αντικαθεστωτικούς να φτάσουν στην Τρίπολη και τώρα συμμετέχουν στην καταδίωξη Καντάφι». Το CNN, επικαλούμενο το ΝΑΤΟ, υποστήριζε ότι πράκτορες των ειδικών δυνάμεων από Βρετανία, Γαλλία, Ιορδανία, Κατάρ «συμμετείχαν στην οργάνωση και στο συντονισμό της επίθεσης στην Τρίπολη» και «συνεισέφεραν στη βελτίωση της τακτικής» των αντικαθεστωτικών.

Η βρετανική εφημερίδα «Τέλεγκραφ» υποστήριζε ότι «εδώ και εβδομάδες» πράκτορες των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών SAS βρίσκονται στη Λιβύη και διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην προέλαση στην Τρίπολη και τώρα στην καταδίωξη Καντάφι. Για Γάλλους και Βρετανούς πράκτορες που έχουν εγκατασταθεί, εδώ και καιρό, στο κέντρο στρατιωτικής διοίκησης των αντικαθεστωτικών στην Ζουουαϊτίνα, ανατολικά της Βεγγάζης, και βοηθούν με συντονισμό, οργάνωση, και παροχή πληροφοριών, έκανε λόγο και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Λίαν Φοξ παρέπεμψε στην τεχνική βοήθεια που παρέχει το ΝΑΤΟ στους αντικαθεστωτικούς, ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο, για πολλοστή φορά, προσπάθησε να πείσει ότι δεν υπάρχουν Αμερικανοί πράκτορες στη Λιβύη. Υπενθυμίζεται ότι, από τα τέλη Απρίλη, έχει ανακοινωθεί ότι στη Βεγγάζη έχουν μεταβεί «ειδικοί στρατιωτικοί σύμβουλοι» από Γαλλία, Ιταλία, Αίγυπτο και ΗΠΑ.

Αγώνας δρόμου για χρηματοδότηση και επενδύσεις

Θέμα ωρών φαινόταν να είναι, χτες βράδυ, η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου ΗΠΑ και ΕΕ πιέζουν για «άρση του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων του λιβυκού καθεστώτος» έτσι ώστε να αποδεσμεύσουν άμεσα, τουλάχιστον, 1,5 δισ. δολάρια για το αντικαθεστωτικό Μεταβατικό Συμβούλιο. Ο επικεφαλής του Συμβουλίου, Μαχμούντ Τζιμπρίλ, μεταβαίνει από πρωτεύουσα σε πρωτεύουσα, μιλώντας για «άμεση ανθρωπιστική κρίση σε περίπτωση μη χρηματοδότησης» και ανεβάζοντας από ώρα σε ώρα το αναγκαίο ποσό άμεσης βοήθειας, που χτες έφθασε τα 5 δισ. δολ., από 2,5 την Τετάρτη.

Ο Τζιμπρίλ έλαβε διαβεβαιώσεις για «προκαταβολή» 350 εκατομμυρίων ευρώ από τους δεσμευμένους λογαριασμούς στην Ιταλία, από τον Μπερλουσκόνι. Αναμενόταν να ασκήσει πιέσεις και στους χαμηλόβαθμους εκπροσώπους 30 χωρών που συναντήθηκαν, χτες το πρωί, σε μια προκαταρκτική σύνοδο της Ομάδας Επαφής στην Κωνσταντινούπολη, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός του αντικαθεστωτικού Συμβουλίου, Μουσταφά Αμπντούλ Τζαλίλ, επανέλαβε ότι «θα υπάρξουν ανταλλάγματα, υπό την μορφή προτεραιότητας σε συμφωνίες, για τις χώρες που βοήθησαν», χωρίς ν' αποκλείσει τις χώρες εκείνες που, όπως είπε, «με αργό βήμα μας πλησιάζουν». Το ζήτημα των συμφωνιών και της εκμετάλλευσης του λιβυκού πλούτου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στην επίσημη σύνοδο της Ομάδας Επαφής στο Παρίσι, την επόμενη εβδομάδα, όπου, πιθανώς, για πρώτη φορά να αποδεχτούν την πρόσκληση και οι Ρωσία και Κίνα, με εταιρείες της δεύτερης, όπως η «China International Contractors Association», να διαμηνύουν ότι «δεν θα φύγουν εύκολα από τη Λιβύη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ