Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΙΝΑ ΜΕΤΩΠΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Απείλησε οικισμούς πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη

Πύρινα μέτωπα υπήρχαν και χτες σε διάφορα σημεία της χώρας. Από τις έξι το πρωί της Δευτέρας μέχρι τις έξι το πρωί της Τρίτης εκδηλώθηκαν 97 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια.

Οικισμούς απείλησε η μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε από άγνωστη αιτία, χτες λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, σε δασική περιοχή της Μάκρης στην Αλεξανδρούπολη και τέθηκε υπό μερικό έλεγχο αργά το απόγευμα. Η πυρκαγιά αρχικά εκδηλώθηκε βόρεια της Εγνατίας Οδού, στη συνέχεια εξαιτίας των ισχυρών ανέμων έντασης 5-6 μποφόρ, επεκτάθηκε πολύ γρήγορα νότια, απειλώντας τους οικισμούς Δίκελλα, Μεσήμβρια, Ατάρνη και Πλάκα και αργά το απόγευμα περιορίστηκε και πάλι στο βόρειο μέρος. Ανάστατοι ήταν οι κάτοικοι και οι παραθεριστές της περιοχής που έβλεπαν τις φλόγες να υψώνονται και να απειλούν τους οικισμούς που βρίσκονται σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από το πύρινο μέτωπο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κάηκαν πευκόδασος, θαμνώδεις δασικές εκτάσεις, περιοχές που πρόσφατα αναδασώθηκαν και γεωργικές εκτάσεις με ελαιόδεντρα.

Για λόγους ασφαλείας διακόπηκε η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό στο τμήμα που συνδέει την Αλεξανδρούπολη με την Κομοτηνή. Ειδοποιήθηκαν όλες οι κατασκηνώσεις της περιοχής και ειδοποιήθηκαν οι κτηνοτρόφοι των συγκεκριμένων οικισμών για εκκένωση των κτηνοτροφικών τους μονάδων. Σε ετοιμότητα βρίσκονταν από τις 3 το μεσημέρι και 6 λεωφορεία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση που κρινόταν αναγκαία η εκκένωση των οικισμών Δικέλλων, Ατάρνης και Πλάκας.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, μηχανήματα του Στρατού, των δήμων και ιδιωτών, ένα ελικόπτερο και τρία αεροσκάφη.

Στο μεταξύ, άλλη μία φωτιά εκδηλώθηκε στον Εβρο, σε διάστημα λίγων ωρών, γεννώντας πολλά ερωτηματικά. Στις 2.30 το μεσημέρι εκδηλώθηκε φωτιά στον οικισμό Μελίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, η οποία τέθηκε υπό μερικό έλεγχο στις 5.30 το απόγευμα, αφού κατέστρεψε 500 στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων. Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Πυρκαγιές ξέσπασαν χτες το πρωί σε δασικές εκτάσεις στο Γιανισκάρι Αχαΐας, τον Στανό Αμφιλοχίας και το Δερβένι Αρκαδίας. Στο Γιανισκάρι, επιχειρούσε ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής, με 42 πυροσβέστες, 18 οχήματα και πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Ρίψεις νερού έκαναν δύο αεροσκάφη. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Δερβένι επιχειρούσαν 21 πυροσβέστες με δέκα οχήματα, ενώ ρίψεις έκαναν τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Στις επιχειρήσεις στον Στανό επιχειρούσαν 20 πυροσβέστες με εννέα οχήματα, ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο. Ιδια κατάσταση επικρατούσε και στην Κορπή Βόνιτσας, όπου επιχειρούσαν 15 πυροσβέστες με εφτά οχήματα, πεζοπόρο τμήμα και ένα ελικόπτερο.

Πυρκαγιά ξέσπασε και σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Φαρραί του Δ. Ερυμάνθου Αχαΐας. Στο σημείο επιχειρούσαν 27 πυροσβέστες με εννέα οχήματα, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη. Από τη φωτιά δεν απειλούνταν κατοικημένες περιοχές. Σε εξέλιξη ήταν φωτιά στο Κολχικό Λαγκαδά όπου επιχειρούσαν 16 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 25 ατόμων και δύο αεροσκάφη.

Στο νοσοκομείο της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αθήνα άφησε την τελευταία του πνοή πυροσβέστης που είχε τραυματιστεί τον περασμένο Μάρτη σε ώρα υπηρεσίας στην περιοχή των Αρχανών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ