Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Προσλαμβάνει «διμηνίτες» για τους παιδικούς σταθμούς

Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση στο δήμο Αθήνας
Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση στο δήμο Αθήνας
Με προσλήψεις διμηνιτών συμβασιούχων επιχειρεί ο δήμος Λάρισας να «λύσει» το τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί - παιδικοί σταθμοί, εξαιτίας και της έλλειψης εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού. Η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να προκηρύξει, άμεσα, 56 θέσεις συμβασιούχων (νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, βοηθών παιδοκόμων, βοηθών μαγείρων και λοιπού βοηθητικού προσωπικού), με σύμβαση ορισμένου χρόνου διάρκειας δύο μηνών, προκειμένου να καλύψει τα κενά που δημιουργούνται με την αποχώρηση των συμβασιούχων των οποίων η σύμβαση έληξε.

Υπενθυμίζεται ότι όπως αποκάλυψε χτες ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», το υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε εγκύκλιο με ημερομηνία 18 Αυγούστου και με την επισήμανση «εξ. επείγον» στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τους Δήμους όπου αναφέρει: Στο πλαίσιο του προγραμματισμού των προσλήψεων 2011 (σ.σ. και ενώ φτάνουμε φθινόπωρο) προώθησε στην αρμόδια υπουργική επιτροπή τα αιτήματα δήμων για την ικανοποίηση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, αιτήματα για προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου (επ' ουδενί αορίστου χρόνου). Ομως, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης και στη συνέχεια οι Δήμοι να προκηρύξουν τις θέσεις... «κρίνεται απαραίτητο, προκειμένου από 1/9/11 να λειτουργήσουν οι Παιδικοί σταθμοί που έχουν στείλει αιτήματα για έγκριση, να κινήσουν τη διαδικασία πρόσληψης ατόμων με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου η διάρκεια της οποίας δεν υπερβαίνει τους δύο μήνες».

Η «λύση» των διμηνιτών που προωθεί, εσπευσμένα, η κυβέρνηση, στόχο έχει να δώσει πρόσκαιρες λύσεις, να αμβλύνει, ή και να χειραγωγήσει τις μεγάλες αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί για το «κόψιμο» χιλιάδων παιδιών από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και, γενικότερα, για την προβληματική, έως και «παραλυτική» λειτουργία στην οποία έχουν οδηγηθεί, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής που επιβάλλει δραστικές περικοπές στη χρηματοδότηση των υπηρεσιών του λεγόμενου «κοινωνικού τομέα», καταργεί, επί της ουσίας, τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προωθεί, παντού, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Και, βεβαίως, είναι προφανές ότι οι διμηνίτες δεν μπορούν, εξ αντικειμένου, να ανταποκριθούν στις ανάγκες των παιδιών - οι νηπιαγωγοί και οι βρεφοκόμοι είναι αμφίβολο αν θα προκάνουν να μάθουν τα ονόματά τους - με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η παροχή υπηρεσιών και φροντίδας στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για εργαζόμενους που γνωρίζουν ότι μετρούν μέρες για να απολυθούν...

Κόπηκαν εκατοντάδες παιδιά

Στο δήμο Λάρισας - όπως και σε όλους, σχεδόν, τους δήμους της χώρας - εκατοντάδες παιδιά δεν βρίσκουν, φέτος, θέση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία των δημοτικών υπηρεσιών, από τις 2.600 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, ικανοποιήθηκαν οι 1.883 κι άλλες 274 από το πρόγραμμα ΕΕΤΑ. Αν πάρουμε, δε, υπόψη ότι δικαίωμα αίτησης εγγραφής δεν έχουν οι μη δημότες Λάρισας, οι αλλοδαποί και άλλοι, τότε ο αριθμός των «κομμένων» παιδιών είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.

Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο Λάρισας έχει εναντιωθεί, με κάθε τρόπο και με όλα τα μέσα, σ' αυτή την πολιτική, απαιτώντας από τη Δημοτική Αρχή να ικανοποιήσει όλες τις αιτήσεις εγγραφής στους παιδικούς σταθμούς και καλώντας τους γονείς και το λαό της περιοχής να παλέψουν για ουσιαστικές λύσεις, όπως για προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού, (σε όλους τους σταθμούς του δήμου εργάζονται μόνο 142 μόνιμοι), για χρηματοδότηση από το κράτος, αναβάθμιση της φροντίδας των παιδιών κ.ά., αλλά και για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που γεννά, οξύνει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο «κόκκινο» οι παιδικοί σταθμοί(2016-07-29 00:00:00.0)
Πάλη για πλήρη στελέχωση των παιδικών σταθμών χωρίς τροφεία(2014-11-14 00:00:00.0)
Καλεί σε Γενική Συνέλευση για τους παιδικούς σταθμούς(2012-05-12 00:00:00.0)
Εκτός βρεφονηπιακών σταθμών 74 παιδιά(2011-09-09 00:00:00.0)
Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομή(2007-09-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ