Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΙΟΣ - ΛΕΣΒΟΣ
Αυξήσεις - «φωτιά» στα τιμολόγια του νερού

Στα Γιάννενα νοσοκομεία και σχολεία χρωστούν τους λογαριασμούς του νερού

Ενα από τα αιτήματα - στόχοι πάλης των ταξικών δυνάμεων είναι η μείωση των τιμολογίων του νερού στα λαϊκά νοικοκυριά (φωτ. από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ)
Ενα από τα αιτήματα - στόχοι πάλης των ταξικών δυνάμεων είναι η μείωση των τιμολογίων του νερού στα λαϊκά νοικοκυριά (φωτ. από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ)
Αβάσταχτες αυξήσεις επιβάλλουν οι ΟΤΑ ανά την επικράτεια σε μια σειρά βασικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως η τιμή του νερού. Πιο συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Χίου, «Η διοίκηση της ΔΕΥΑΧ (Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Χίου) με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου προχώρησε σε αναπροσαρμογή στα χαράτσια νερού και αποχέτευσης, ιδιαιτέρως για τους Δήμους Ομηρούπολης και Αγίου Μηνά. Με το πρόσχημα της ίσης αντιμετώπισης των πολιτών, καταργεί τη μειωμένη τιμολογιακή πολιτική για ΑΜΕΑ, φτωχές οικογένειες κλπ και την περιορίζει μόνο στους πολύτεκνους, γιατί έτσι προβλέπει ο νόμος, λες και ο νόμος θα δώσει δουλειά στους εκατοντάδες ανέργους της Χίου, θα απαλύνει τη φτώχεια στη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών του νησιού ή τα ΑΜΕΑ ζουν στον πλούτο και στη χλιδή».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» συνεχίζει: «Εκτός αυτού η διοίκηση (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στο ΔΣ της ΔΕΥΑΧ προχώρησε σε χρέωση νερού και αποχέτευσης ανά τετραγωνικό μέτρο, ώστε το σύστημα να είναι πιο δίκαιο. Φαινομενικά έτσι δείχνουν τα πράγματα για έναν μη υποψιασμένο στο βίο και πολιτεία της διγλωσσίας του ΠΑΣΟΚ και γενικότερα του δικομματισμού. Στην πράξη όμως στην Ομηρούπολη και στον Αγ. Μηνά, και για παράδειγμα στο Βροντάδο, ένα σπίτι 100 τμ, που θα πλήρωνε 90 ευρώ λόγω της διοίκησης του κ. Μαλαφή, που είχε τριπλασιάσει τα τέλη σύνδεσης αποχέτευσης, τώρα θα πληρώνει με τα τετραγωνικά 120 ευρώ, όπως είπαν στο Δημοτικό Συμβούλιο οι ιθύνοντες του ΔΣ της ΔΕΥΑΧ.

Να λοιπόν πώς το ΠΑΣΟΚ έρχεται να συνεχίσει και να διευρύνει την αντιλαϊκή πολιτική των αιρετών της ΝΔ με νέα χαράτσια σε βάρος του λαού και μάλιστα με το προσδιοριστικό στο καταστατικό της ΔΕΥΑΧ ότι έχει και κοινωφελή χαρακτήρα, προφανώς κατ' εικόνα και ομοίωση της κυβέρνησής τους, που έχει ρημάξει την Ελλάδα».

Και η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταλήγει: «Το συμπέρασμα είναι ότι αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί στην πράξη με απειθαρχία και ανυπακοή. Οι δημότες που δεν μπορούν να πληρώσουν, τα ΑΜΕΑ, οι άνεργοι, τα σχολεία, να μη δίνουν δεκάρα τσακιστή! Ας τολμήσουν να κλείσουν τα νερά! Η "Λαϊκή Συσπείρωση" μέσα και κυρίως έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο μαζί με το ΠΑΜΕ και τους φορείς που κινούνται σε αγωνιστική κατεύθυνση υπερασπίζοντας τα αναφαίρετα δικαιώματα της τάξης τους θα δώσει τη μάχη να μην περάσουν αυτές οι πολιτικές. Τώρα πρέπει να πάρουν όλοι θέση στον αγώνα».

Λέσβος - Γιάννενα

Το νερό «ζεματά» και στη Λέσβο. Αύξηση κατά 5% των τελών ύδρευσης της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης Λέσβου (ΔΕΥΑΛ) αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου για τους καταναλωτές της πόλης και των χωριών της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης. Η αύξηση ισχύει εκτός από τα οικιακά, και για τα τιμολόγια ύδρευσης σε καταστήματα και περιβόλια. Σημειωτέον ότι αν και η αύξηση αφορά προσώρας μόνο στις παροχές του πρώην Δήμου Μυτιλήνης, στις άμεσες προθέσεις της ΔΕΥΑΛ είναι η δημιουργία ενιαίου φορέα ύδρευσης και αποχέτευσης για όλο το νησί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα τιμολόγια που πληρώνουν και οι υπόλοιπες περιοχές.

Στο μεταξύ στο Δήμο Ιωαννίνων η ΔΕΥΑΙ φέρεται να προχωρά με εντατικούς ρυθμούς σε ελέγχους ανεξόφλητων λογαριασμών δημοτών και δημόσιων οργανισμών, το συνολικό χρέος των οποίων υπολογίζεται σε 7,4 εκατ. ευρώ. Κατά πληροφορίες στους μεγάλους οφειλέτες της ΔΕΥΑΙ εμφανίζονται τα δύο νοσοκομεία της πόλης (το Πανεπιστημιακό και το «Χατζηκώστα»), τα στρατόπεδα, τα περισσότερα σχολικά συγκροτήματα και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες. Δείγμα, του σε ποιο σημείο έχουν φτάσει από την πολιτική των συνεχών «περικοπών» ακόμα και για Υγεία - Παιδεία. Η ΔΕΥΑΙ έχει προχωρήσει ήδη σε διακοπές νερού.

Λέγεται ότι για όσους καταναλωτές αδυνατούν να εξοφλήσουν το σύνολο των χρωστούμενων λογαριασμών (λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασής τους), η Επιχείρηση προχωρά σε κάποια ρύθμιση. Ωστόσο, δεν αλλάζει η γενική εικόνα, εικόνα ανάλογη με αυτή των ανεξόφλητων λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι του μόχθου αδυνατούν πλέον - στο δοσμένο σύστημα και την κρίση του - να ανταποκριθούν ακόμα και σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με άμεση κινητοποίηση πέτυχε επανασύνδεση του νερού σε σπίτι ανέργου(2017-07-22 00:00:00.0)
Να παρθούν άμεσα μέτρα για την ασφαλή υδροδότηση της πόλης(2003-09-05 00:00:00.0)
Νέο δάνειο για χάρη του Καφφέ(1997-12-14 00:00:00.0)
Θέλουν να καλύψουν τα σπασμένα τους(1996-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ