Σάββατο 13 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διαχρονικό καθήκον η αντίσταση

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης στα θύματα που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους την 17η Αυγούστου του '44, τη μέρα που χαράχτηκε στη μνήμη του λαού μας ως το «μπλόκο της Κοκκινιάς», θα προβληθεί στις 17/8 (8.45 μ.μ.), στη Μάντρα, στον τόπο της μαζικής θυσίας Κοκκινιωτών αγωνιστών, η ταινία του σπουδαίου δημιουργού και θεωρητικού του Κινηματογράφου, συγγραφέα και αγωνιστή του ΕΑΜ, Αδωνι Κύρου «Μπλόκο» (1964), αφιερωμένη στο Μπλόκο της Κοκκινιάς. Την προβολή οργανώνει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κοκκινιάς. Από τις 18/8, η ταινία, σε διανομή της «ΝEW STAR», θα προβάλλεται στους κινηματογράφους.

Το μεγάλο «Μπλόκο» της Κοκκινιάς, της 17ης Αυγούστου του '44, πέρασε στην Ιστορία σαν μία από τις τραγικότερες, αλλά και ηρωικότερες στιγμές της φασιστικής κατοχής στην Ελλάδα. Ο Αδωνις Κύρου, για να τιμήσει τους ΕΑΜίτες αγωνιστές, που εκτέλεσαν οι ναζί στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, επέλεξε σημαντικούς συνεργάτες για την ταινία του: Μεμάς Σταύρου - σενάριο. Μίκης Θεοδωράκης - μουσική. Γιώργος Πανουσόπουλος - Γρηγόρης Δανάλης - φωτογραφία. Τάσος Ζωγράφος - σκηνογραφία, πολλούς άλλους καλλιτεχνικούς συντελεστές και τους ηθοποιούς: Μάνο Κατράκη, Κώστα Καζάκο, Γιάννη Φέρτη, Ζωρζ Σαρρή, Ξένια Καλογεροπούλου, Αλεξάνδρα Λαδικού, Θάνο Κανέλλη, Κώστα Μπάκα, Κώστα Μπαλαδήμα, Σταύρο Τορνέ, κ.ά.

Η ταινία εξιστορεί τα αληθινά γεγονότα του Μπλόκου στην Κοκκινιά και τις γύρω περιοχές. Αναδεικνύει τον απαράμιλλο ηρωισμό του λαϊκού αγωνιστή. Ηρωισμό, που μόνο η ανυποχώρητη αντίσταση ενάντια στην καταπίεση μπορεί να καλλιεργήσει. Ο Κύρου θεωρούσε αυτήν την αντίσταση διαχρονικό καθήκον.

Η ταινία που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1965), προβλήθηκε και στην «Εβδομάδα Κριτικής» του Φεστιβάλ Καννών (1966).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ