Τρίτη 9 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

XAΡΑΡΕ.-- Ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, εκτίμησε, χτες ότι το ΝΑΤΟ είναι μία «τρομοκρατική οργάνωση... την οποία διοικούν «τρελοί στην Ευρώπη». Το ίδιο 24ωρο ρεπορτάζ που μετέδωσε το ΒΒC υποστηρίζει ότι στρατιωτικοί και αστυνομικοί της Ζιμπάμπουε έχουν στήσει «στρατόπεδο βασανιστηρίων» κοντά στα κοιτάσματα διαμαντιών Μαράνγκε για να τρομοκρατούν τους πολίτες που εργάζονται στα ορυχεία...

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Τετραπλασιασμό των ποσοστών μητρικής θνησιμότητας στη Ν. Αφρική διαπιστώνει νεότερη έκθεση του «Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

ΡΙΑΝΤ.-- Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρεται να έπεισαν τον Πρόεδρο της Υεμένης, Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος αναρρώνει στη Σαουδική Αραβία μετά την απόπειρα δολοφονίας του, να μην επιστρέψει στην πατρίδα του όπου μαίνονται οι μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις που τον υποστηρίζουν και σε μαχητές φυλών που αντιτίθενται στην κυβέρνησή του.

ΤΟΚΙΟ.-- Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, επισκέφθηκε προχτές το πυρηνικό συγκρότημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας εκφράζοντας αλληλεγγύη στις προσπάθειες του Τόκιο να συνέλθει από την τριπλή καταστροφή του σεισμού, τσουνάμι και πυρηνικού δυστυχήματος.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Εκατοντάδες αγρότες της Βοσνίας έστησαν χτες μπλόκα σε τέσσερα μεθοριακά περάσματα της χώρας απαιτώντας οικονομική υποστήριξη από την ΕΕ για να προσαρμοστούν στα κριτήρια ποιότητας που έχει θέσει η ΕΕ για τα αγροτικά προϊόντα.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Η Νάνσι Γουέικ, ηρωίδα της γαλλικής Αντίστασης και μία από τις πλέον παρασημοφορημένες Αυστραλές κατασκόπους του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, πέθανε προχτές σε νοσοκομείο του Λονδίνου σε ηλικία 98 ετών.

ΚΙΕΒΟ.-- Απερρίφθη, χτες, το αίτημα των δικηγόρων της πρώην πρωθυπουργού και πρωτεργάτη της λεγόμενης «πορτοκαλιάς επανάστασης», Γιούλια Τιμοσένκο, από δικαστή της Ουκρανίας, θέτοντάς την υπό προσωρινή κράτηση. Η Τιμοσένκο, η οποία δικάζεται για κατάχρηση εξουσίας, τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση την Παρασκευή για απείθεια προς το δικαστήριο μετά την επανειλημμένη άρνησή της να συνεργαστεί με τον δικαστή.

ΑΒΑΝΑ.-- Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, έφθασε την Κυριακή στην Κούβα προκειμένου να ακολουθήσει ένα δεύτερο στάδιο χημειοθεραπείας του καρκίνου, για τον οποίο στις 20 Ιούνη εγχειρήθηκε στο νησί. Στο διεθνές αεροδρόμιο της Αβάνας τον υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, και ο υπουργός Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ