Τρίτη 9 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Μπαχρέιν, Κουβέιτ και Σ. Αραβία ανακαλούν τους πρεσβευτές

Πληροφορίες για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες στην πόλη Ντέιρ αλ Ζορ, όπου επικεντρώνονται οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Στην ανατολική πόλη Ντέιρ αλ Ζορ, που απέχει 450 χλμ. από την πρωτεύουσα της Συρίας, επικεντρώνει αυτή τη βδομάδα ο συριακός στρατός τις επιχειρήσεις κατά «ένοπλων τρομοκρατικών ομάδων» που, όπως ισχυρίστηκε ο Σύρος Πρόεδρος, Μπάσαρ Αλ Ασαντ, μετά την προχτεσινή συνάντησή του με τον Λιβανέζο υπουργό Εξωτερικών, Αντνάν Μανσούρ, «τρομοκρατούν τον πληθυσμό και αποκλείουν πόλεις». Ωστόσο, οι επιχειρήσεις του στρατού, που ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο, προκαλούν πλέον έντονες επικρίσεις ακόμη και μεταξύ αραβικών χωρών καθώς φαίνεται πως έχουν πολλά θύματα (50 έως 100 νεκρούς μέσα στο τελευταίο 48ωρο σύμφωνα με το δίκτυο «Μπλούμπεργκ»), πολλές δεκάδες τραυματίες και χιλιάδες συλληφθέντες (μόνο στη συνοικία Γκαράγκμα της Ντέιρ αλ Ζορ συνελήφθησαν προχτές πάνω από 1.500 άνδρες άνω των 18 ετών...).

Οι νέες επιχειρήσεις του συριακού στρατού στην πόλη Ντέιρ αλ Ζορ, μετά από αυτές της περασμένης βδομάδας στην πόλη Χάμα, είχαν χτες ως αποτέλεσμα την ανάκληση των πρεσβευτών του Μπαχρέιν, του Κουβέιτ και της Σαουδικής Αραβίας από τη Δαμασκό «για διαβουλεύσεις», καλώντας τη Συρία είτε «να ενεργήσει με φρόνηση» (όπως το Μπαχρέιν), είτε να «προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις» (όπως η ...Σαουδική Αραβία, που είναι μία από τις πιο αυταρχικές χώρες της περιοχής).

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Νάσερ Τζούντεχ, κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου σημειώνοντας ότι για τη χώρα του «η ενότητα, η ασφάλεια και η σταθερότητα της Συρίας είναι κόκκινη γραμμή» και δεν αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Δαμασκού.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει στη Δαμασκό σήμερα, Τρίτη, «για να παραδώσει ένα ισχυρό μήνυμα κατά της καταστολής».

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Νάμπιλ Ελαράμπι, σημείωσε ότι ο οργανισμός θα χρησιμοποιήσει «περισσότερη πειθώ παρά δραστικά μέσα» για να πιέσει για τον τερματισμό της βίαιης καταστολής των αντικαθεστωτικών κινητοποιήσεων στη Συρία, εξηγώντας πως ό,τι συμβαίνει εκεί «προκαλεί ανησυχία στον Αραβικό Σύνδεσμο και τον κόσμο».

Το ίδιο διάστημα ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κρίστοφ Στέγκμανς, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Σύρος Πρόεδρος «θα χάσει τη νομιμοποίησή του να κυβερνά εάν δεν σταματήσει την αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων», σημειώνοντας ότι το Βερολίνο εξακολουθεί να είναι σε επαφή με όλες τις χώρες της περιοχής και χαιρετίζει την εντεινόμενη πίεση έναντι της Δαμασκού. Επιπροσθέτως, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι το Παρίσι υποστηρίζει μία «δημοκρατική μετάβαση» στη Συρία, προσθέτοντας ότι εξαιτίας «των μαζικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει παρέλθει ο καιρός της ατιμωρησίας για τις συριακές αρχές».

Αφορμή για παρέμβαση στις συριακές εξελίξεις βρήκε και ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' που εξέφρασε χτες τη ζωηρή ανησυχία του καλώντας την κυβέρνηση Ασαντ να «ανταποκριθεί στις νόμιμες προσδοκίες του λαού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σημαντική ανάκτηση εδάφους από τα συριακά στρατεύματα(2017-08-15 00:00:00.0)
Ζυμώσεις με την «αντιπολίτευση» και κλιμάκωση συγκρούσεων(2015-12-09 00:00:00.0)
Αποχωρεί ο στρατός από Λαττάκεια και Ντέιρ Αλ Ζορ(2011-08-18 00:00:00.0)
Σε πλήρη εξέλιξη στρατιωτικές επιχειρήσεις και πιέσεις(2011-08-14 00:00:00.0)
Πιέσεις για τερματισμό των επιχειρήσεων(2011-08-10 00:00:00.0)
Νέες συγκρούσεις(2011-07-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ