Τρίτη 9 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Μέρα «πανεθνικής κινητοποίησης»

Ο αγώνας συνεχίζεται, δήλωσε σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα, απορρίπτοντας την πρόταση της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της Παιδείας

Πλημμύρισε το κέντρο του Σαντιάγο απαιτώντας μία ποιoτική και δωρεάν Παιδεία
Πλημμύρισε το κέντρο του Σαντιάγο απαιτώντας μία ποιoτική και δωρεάν Παιδεία
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, μαθητές, καθηγητές αλλά και ολόκληρες οικογένειες διαδήλωσαν και συμμετείχαν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στο πάρκο Αλμάργκο της πρωτεύουσας της Χιλής, Σαντιάγο, απαιτώντας την κατοχύρωση του δικαιώματος της «ελεύθερης πρόσβασης σε μία δωρεάν και ποιοτική Παιδεία για όλους».

Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν το συντονιστικό των φοιτητών και μαθητών, η Ενωση Πανεπιστημιακών και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων της πρωτεύουσας Σαντιάγο, λιγότερο από 48 ώρες μετά την επίσημη απόρριψη, εκ μέρους των συνδικαλιστικών ενώσεων της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, του σχεδίου μεταρρύθμισης της Παιδείας που υπέβαλε τη Δευτέρα 1/8 ο υπουργός Παιδείας, Φελίπε Μπούλνες, εκ μέρους του συντηρητικού Προέδρου, Σεμπαστιάν Πινιέρα. Εκτιμούν ότι «δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας» και πέραν των διακοσμητικών αλλαγών δεν προωθεί τη ριζική μεταρρύθμιση της Παιδείας, οι νόμοι της οποίας χρονολογούνται από την εποχή του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, τόνισαν κατά τη συνέντευξη Τύπου φοιτητές και καθηγητές, κινητοποιήσεις που συμπληρώνουν σχεδόν τρεις μήνες, ενώ ανακοίνωσαν παράλληλα ότι σήμερα, 9 Αυγούστου, είναι μέρα «πανεθνικής κινητοποίησης», δίνοντας παράλληλα τελεσίγραφο στην κυβέρνηση να παρουσιάσει νέες προτάσεις ως αύριο το απόγευμα. Τελεσίγραφο που απέρριψε αμέσως ο υπουργός Παιδείας.

Η μεταρρύθμιση του συστήματος Παιδείας συνιστά δομικό πρόβλημα στη Χιλή, και έχει αποτελέσει και στο παρελθόν πεδίο σύγκρουσης με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, ειδικά αυτές υπό το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που κυβέρνησε τη Χιλή επί μία 20ετία. Ο Πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα προχώρησε ακόμη ένα βήμα καθώς ανακοίνωσε ευρείες περικοπές στις αρχές του έτους, παρότι η οικονομία της χώρας καταγράφει ένα ρυθμό ανάπτυξης που είναι από τους υψηλότερους στη Λατινική Αμερική και η Παιδεία είναι η ακριβότερη του πλανήτη δεδομένου ότι το δημόσιο σύστημα Παιδείας υποχρηματοδοτείται εδώ και 20 χρόνια, και είναι εξαιρετικά άνισο και «δύο ταχυτήτων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες μαχητικές διαδηλώσεις για την Παιδεία(2013-04-12 00:00:00.0)
Νέος γύρος κινητοποιήσεων αλλά και διάλογος(2011-09-29 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις σε Παιδεία και Υγεία(2011-09-15 00:00:00.0)
Οι μαθητές πήραν τη σκυτάλη(2011-09-03 00:00:00.0)
Ελιγμοί στην Παιδεία από την αντιδραστική κυβέρνηση(2011-08-03 00:00:00.0)
Βίαιη καταστολή σε φοιτητική διαδήλωση(2011-07-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ