Τρίτη 9 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Αντιδράσεις για τις τουρκικές απειλές

Συνεχίζονται στην Κύπρο οι αντιδράσεις για τις τουρκικές απειλές με αφορμή το ενδεχόμενο έναρξης τον Οκτώβρη γεωτρήσεων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), για τον ακριβή εντοπισμό και επιβεβαίωση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν ήδη επισημανθεί στην ανοιχτή θάλασσα νοτιοανατολικά της Κύπρου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Στεφάνου, επανέλαβε σε δήλωσή του ότι «είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται το φυσικό της πλούτο» και πρόσθεσε ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας «το Κυπριακό σύντομα να επιλυθεί, να τερματιστεί η κατοχή και να επανενωθεί η Κύπρος και ο λαός της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να μπορούν να εκμεταλλεύονται το φυσικό πλούτο του νησιού».

Πάντως, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντ. Ερογλου, ισχυρίστηκε χτες ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «ακόμη παίζει παιγνίδια» και ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ουδέποτε θα απεμπολήσει το «κράτος» της, ούτε θα κάνει παραχωρήσεις για τη διζωνικότητα, την ύπαρξη «δύο λαών», ή τις «εγγυήσεις» της Τουρκίας. Στο μεταξύ ο Πρόεδρος, Δ. Χριστόφιας, μιλώντας την Κυριακή σε αντικατοχική συγκέντρωση στη Δερύνεια, κοντά στην κατεχόμενη πόλη, διατύπωσε τη θέση ότι οι Βρυξέλλες επιδεικνύουν περισσότερη από την πρέπουσα ανοχή προς την Αγκυρα.

Στο μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ερατώ Μαρκουλή, η οποία την Πέμπτη έρχεται για διαβουλεύσεις στην Αθήνα, δήλωσε ότι μελετά με τους συνεργάτες της ποιες ενέργειες μπορούν να γίνουν για να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα εκ μέρους όλης της ΕΕ προς την Τουρκία για τις απειλές που διατύπωσε σε βάρος της Κύπρου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ