Τρίτη 9 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για την απεργία σε Επισιτισμό - Τουρισμό

Στις 23 Αυγούστου η απεργία των εργαζομένων για τα ΒΑΕ

Από την τελευταία κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, ενάντια στην κατάργηση των ΒΑΕ
Από την τελευταία κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, ενάντια στην κατάργηση των ΒΑΕ
Στην πρώτη γραμμή για την επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας των εργαζομένων στον Eπισιτισμό - Tουρισμό, στις 23 Αυγούστου, ενάντια στην επιχείρηση κατάργησης των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων βρίσκονται οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου.

Με ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ επισημαίνει:

«

Η κυβέρνηση, το κεφάλαιο, η ΕΕ έχουν ανοίξει το δρόμο για το ολοκληρωτικό ξήλωμα του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Αξιοποιούν την καπιταλιστική κρίση για να επιταχύνουν τα αντεργατικά μέτρα που έχουν σχεδιάσει εδώ και χρόνια.

Ο θεσμός των ΒΑΕ αποτελεί τη βασική ελάχιστη ασφαλιστική συμβολή στον περιορισμό των συνεπειών του επαγγελματικού κινδύνου και της πρώιμης φθοράς της υγείας των εργαζομένων σε διάφορους κλάδους και ειδικότητες.

Η εφαρμογή των νέων αντεργατικών αντιασφαλιστικών σχεδίων και ο αποχαρακτηρισμός ειδικοτήτων, χώρων και επαγγελμάτων σημαίνει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 5 τουλάχιστον χρόνια, κατάργηση των επιδομάτων ανθυγιεινής εργασίας, ενώ οι εργοδότες θα έχουν κέρδος τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές. Μέρος των ασφαλισμένων που θα εξακολουθούν, λόγω παλαιότητας, να παραμένουν στο καθεστώς των ΒΑΕ, θα απολύονται για να αντικατασταθούν από εργαζόμενους του ίδιου κλάδου και ειδικότητας που έχουν εξαιρεθεί.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ βοηθάει την κυβέρνηση να δικαιολογήσει με δήθεν επιστημονικό τρόπο την κατακρεούργηση και τον αποχαρακτηρισμό δεκάδων επαγγελμάτων από τα βαρέα και ανθυγιεινά.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να αγωνιστούν ενάντια στην επιχείρηση κατάργησης του θεσμού των ΒΑΕ. Να διεκδικήσουν τη διεύρυνση της λίστας εκεί που απαιτείται, να παλέψουν για σύνταξη στα 55 για τους άνδρες - 50 για τις γυναίκες στα ΒΑΕ, στα 60 - 55, αντίστοιχα, για όλους τους εργαζόμενους, μείωση του εργάσιμου χρόνου, ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας στους χώρους εργασίας.

Οι εργαζόμενοι μπορούν με την πάλη και την οργάνωσή τους, και σε συμμαχία με τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους φτωχούς αγρότες, να βάλουν εμπόδια, να ανοίξουν το δρόμο για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία.

Ενας από τους κλάδους που χτυπιέται είναι και οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό - Επισιτισμό. Ηδη έχουν κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 23 Αυγούστου. Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας μαζί με τα συνδικάτα που έχουν πάρει την υπόθεση στα χέρια τους. Μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ για να σπάσει η τρομοκρατία στους τόπους δουλειάς και να ορθώσουμε ένα αδιαπέραστο τείχος για να εμποδίσουμε τη βαρβαρότητα που θέλουν να επιβάλουν. Να πρωτοστατήσουν στην περιφρούρησή της. Στο κάθε τόπο δουλειάς να γίνει συζήτηση με όλους τους εργαζόμενους και συλλογικά να οργανώσει τη μάχη, να δώσει απάντηση χωρίς καμιά αναμονή, δισταγμό και απογοήτευση. Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Το ΠΑΜΕ καλεί όλα τα συνδικάτα να εκφράσουν με έμπρακτο τρόπο την αλληλεγγύη τους με διάφορες μορφές.

Η μάχη αυτή δεν είναι μόνο του συγκεκριμένου κλάδου. Είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης. Σε κάθε πόλη, σε κάθε νομό, οι ταξικές δυνάμεις να μπουν μπροστά. Το αποτέλεσμα της μάχης αφορά όλους τους εργαζόμενους».

Στη Θεσσαλία

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, απευθύνουν στους εργαζόμενους της περιοχής το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού και τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Μαγείρων του Νομού Λάρισας.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους επισημαίνουν, ανάμεσα σε άλλα, ότι πρέπει να γυρίσουμε τις πλάτες μας στους κυβερνητικούς και εργοδοτικούς συνδικαλιστές που ελέγχουν τις πλειοψηφίες των ΔΣ της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού και της ΓΣΕΕ, γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια έβαλαν πλάτη για το πέρασμα των αντιλαϊκών πολιτικών και τώρα που αναγκάζονται να κηρύξουν απεργία λόγω της πίεσης που δέχονται από τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, εξακολουθούν να κινούνται στον άξονα της αναγκαιότητας της «επιστημονικής» τεκμηρίωσης για τα επαγγέλματα που θα μείνουν στα ΒΑΕ, παρέχοντας άλλοθι στην κυβέρνηση για να υλοποιήσει το αντεργατικό της έργο.

  • Nα συμμετέχουν στην οργάνωση της απεργίας μέσα από την Επιτροπή Αγώνα των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, καλούν τους εργαζόμενους της Μαγνησίας οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ που δρουν στον Επισιτισμό - Τουρισμό και στα ξενοδοχεία της περιοχής.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ