Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ξεκίνησε η δίκη Μουμπάρακ

ΚΑΪΡΟ.--

Στις 15 Αυγούστου θα συνεχιστεί η δίκη του πρώην Προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και δύο γιων του, έπειτα από τη χτεσινή εμφάνισή του στη δικαστική αίθουσα πάνω σε τροχήλατο κρεβάτι μέσα σε μεγάλο συρματόπλεκτο κλουβί, όπου αρνήθηκε κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες που του απήγγειλε ο δικαστής Αχμέντ Ρεφάατ.

Ο 83χρονος πρώην Πρόεδρος δεν εμφανίστηκε καταβεβλημένος όπως ισχυρίζονταν τις προηγούμενες μέρες τα ΜΜΕ αλλά ακμαίος και σε πλήρη επαγρύπνηση. Ωστόσο, αποφασίστηκε η συνέχιση της νοσηλείας του στο Διεθνές Ιατρικό Κέντρο του Καΐρου μέχρι τη συνέχιση της δίκης με τις κατηγορίες της διαφθοράς, διασπάθισης δημοσίου χρήματος, της χορήγησης διαταγών που επέτρεπαν τις δολοφονίες αμάχων από πυρά του στρατού, καθώς ο εισαγγελέας κατηγόρησε τον Μουμπάρακ ότι επέτρεψε στον πρώην υπουργό Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ Αντλι να κάνει χρήση πραγματικών πυρών κατά των διαδηλωτών.

Η δίκη του έτερου πρώην αξιωματούχου, πρώην υπουργού Εσωτερικών Χαμπίμπ ελ-Αντλι και των έξι υψηλόβαθμων αξιωματικών της αστυνομίας που κατηγορούνται για δολοφονίες πολιτών στα επεισόδια του Φεβρουαρίου, αναμένεται να συνεχιστεί κανονικά σήμερα. Χτες, οι συνήγοροι του πρώην υπουργού Εσωτερικών ζήτησαν να κληθεί ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη και ο νυν επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας που κυβερνά σήμερα την Αίγυπτο (επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου), Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάουι Σουλεϊμάν, που διετέλεσε υπουργός Αμυνας του Μουμπάρακ για δύο δεκαετίες.

Πριν την έναρξη της δίκης, που μεταδίδεται τηλεοπτικά, είχαν συγκεντρωθεί πλήθη χιλιάδων υποστηρικτών και πολέμιων του πρώην Προέδρου Μουμπάρακ. Από τις μάλλον αναπόφευκτες συγκρούσεις τραυματίστηκαν τουλάχιστον 53 άτομα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ