Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τουρισμός λαϊκό δικαίωμα

Η λογική που εκφράζεται μέσα από την ενορχηστρωμένη δημαγωγία ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., με τη συνοδεία εκπροσώπων των μονοπωλίων του τουρισμού, που όλοι μαζί στήνουν κάθε φορά ένα γαϊτανάκι γύρω από την υπόθεση των λαϊκών κινητοποιήσεων (εργαζομένων στον τουρισμό, ναυτεργατών, ταξιτζήδων κ.ά.), οι οποίοι τάχα υπονομεύουν τον τουρισμό και την οικονομία της χώρας όταν διεκδικούν, εκτός από το ότι αποτελεί αγοραία προπαγάνδα, φωτογραφίζει την ίδια την αντίληψη της άρχουσας τάξης και των πολιτικών της εκπροσώπων για το τι σημαίνει «ανάπτυξη», ποια είναι η θέση, ο ρόλος και η συμμετοχή του εργαζόμενου σε αυτή και στα αποτελέσματά της, ενώ ειδικότερα για το χώρο του τουρισμού αποκαλύπτει την ταξική τους επιλογή.

Πράγματι, αυτό που αποκαλύπτεται είναι πως υπάρχουν «δύο κόσμοι χωριστοί». Οταν αυτοί μιλάνε για τουρισμό εννοούν τη διαρκή και με κάθε τίμημα, σε βάρος της χώρας, του φυσικού περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο χώρο, αύξηση της κερδοφορίας, κυρίως των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που δραστηριοποιούνται στην τουριστική βιομηχανία, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες δράσης του πολυεθνικού κεφαλαίου. Από αυτό τον τουρισμό ο ελληνικός λαός όλο και περισσότερο αποξενώνεται και το μόνο που «κερδίζει» είναι πρόσκαιρα μερικές θέσεις εργασίας σε καθεστώς γαλέρας και ...κάποιες φωτογραφίες από τους διερχόμενους τουρίστες.

Αυτού του είδους ο τουρισμός ούτε στην οικονομική ανάπτυξη συμβάλλει και πολύ περισσότερο δεν έχει σχέση με το δικαίωμα των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων για αναψυχή και ξεκούραση. Η πραγματικότητα που βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Οι μισές ελληνικές οικογένειες δεν κάνουν καθόλου διακοπές. Η αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων και η αύξηση του κόστους των εισιτηρίων, των καυσίμων και της διαμονής κλείνουν τις εξόδους προς τα τουριστικά θέρετρα. Αυτή την ανθρώπινη ανάγκη, που είναι λαϊκό δικαίωμα, όχι μόνο δεν την καλύπτει η εμπορευματοποίηση του τουρισμού, αλλά σε συνδυασμό με την αντιλαϊκή πολιτική ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΕΕ την καταργεί και την ακυρώνει.

Η κάλυψη των πραγματικών αναγκών των εργαζομένων, της νεολαίας, των αυτοαπασχολουμένων για τουρισμό και αναψυχή διασφαλίζει και την ισόρροπη ανάπτυξη των κλάδων που σχετίζονται με τον τουρισμό, την τουριστική ανάπτυξη με προοπτική. Αντίθετα ο τουρισμός - εμπόρευμα εξυπηρετεί μόνο τους επιχειρηματικούς ομίλους του τουρισμού, οδηγεί στην άναρχη τουριστική ανάπτυξη με την υπερπροσφορά ξενοδοχειακών καταλυμάτων, προκαλεί ανεπανόρθωτες καταστροφές στο οικιστικό περιβάλλον, σε παραλίες βουνά και δάση, αποξενώνει το λαό από τον τόπο του. Ουσιαστικά μετατρέπει σε αναλώσιμο για την κερδοφορία του κεφαλαίου μη ανανεώσιμους φυσικούς πόρους, που πρέπει να είναι λαϊκή περιουσία.

Το λαϊκό δικαίωμα για διακοπές και αναψυχή είναι δεμένο με την πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τα κόμματά τους, πράγμα που σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης γίνεται ακόμα και πιο φανερό. Είναι μέρος της πάλης για ανάπτυξη στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, κόντρα στην «ανάπτυξη» που υπαγορεύει η κερδοφορία της πλουτοκρατίας. Η πάλη και για αυτό το δικαίωμα συσπειρώνει το λαό, στο δρόμο για λαϊκή οικονομία και λαϊκή εξουσία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ