Τρίτη 2 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ
Απολύσεις και περικοπές μισθών για χιλιάδες εργαζόμενους

Σε απολύσεις, «εργασιακή εφεδρεία» και νέες περικοπές επιδομάτων και άρα μειώσεις σε μισθούς προχωρά η κυβέρνηση με τις τροπολογίες της περασμένης βδομάδας στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση».

Επίδομα ανεργίας για ένα χρόνο και στη συνέχεια απόλυση περιμένει το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων στους φορείς του Δημοσίου που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Η κυβέρνηση επεκτείνει το καθεστώς της «εργασιακής εφεδρείας» για το σύνολο του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δηλαδή τις Ανώνυμες Εταιρείες και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται από το κράτος και τα οποία θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν, με αποτέλεσμα 7.000 εργαζόμενοι να βρίσκονται στον «αέρα». Οι μετατάξεις και μεταφορές θεωρούνται νέες προσλήψεις και υπάγονται στο βασικό περιορισμό του προαναφερόμενου νόμου 3833/2010 που ορίζει ότι για κάθε 5 αποχωρήσεις στο Δημόσιο γίνεται 1 πρόσληψη. Για φέτος, ουσιαστικά ο αριθμός των επιτρεπόμενων προσλήψεων έχει καλυφθεί, αφού, βάσει του Μεσοπρόθεσμου, ισχύει 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις.

Το προσωπικό που θα περάσει στην «εργασιακή εφεδρεία», βάσει του εφαρμοστικού νόμου του «μεσοπρόθεσμου», για 12 μήνες θα παίρνει το 60% του βασικού μισθού που έπαιρνε στην προηγούμενη εργασία του. Εχει, επίσης, τις εξής δυνατότητες εργασίας: α) Να προσληφθεί στο Δημόσιο με την ίδια σύμβαση εργασίας που είχε πριν και σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των ετήσιων προσλήψεων. β) Να εργαστεί στο Δημόσιο με σύμβαση ορισμένου χρόνου και σε ποσοστό 30% επί του συνόλου των εκάστοτε θέσεων που προκηρύσσονται (από το 2012 και μετά, οι συμβασιούχοι, συνολικά, που θα προσλαμβάνονται θα είναι το 10% αυτών που προσλήφθηκαν το 2010). γ) Να εργαστεί στο Δημόσιο με σύμβαση μερικής απασχόλησης και δ) να ενταχθεί σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, εφόσον υπάρξει τέτοιο πρόγραμμα (δηλαδή εφόσον η κυβέρνηση έχει χρήματα για να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα).

Συνεπώς, είναι ξεκάθαρο ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εργαζομένων θα βρεθεί άμεσα στην ανεργία και μετά το 12μηνο χωρίς καν το επίδομα.

Με την ίδια τροπολογία, επέρχεται μείωση ύψους 293 εκατ. ευρώ σε επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και των υπηρετούντων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ετσι, από 1/7/2011, αναδρομικά, μειώνονται:

  • Κατά 50% το ποσό του κινήτρου απόδοσης των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των λοιπών ΝΠΔΔ (το ποσό κυμαίνεται από 57 έως 100 ευρώ).
  • Κατά 30% το ποσό του κινήτρου απόδοσης διπλωματικών υπαλλήλων, επιστημονικού προσωπικού κ.λπ. (το ποσό ανέρχεται στα 208 ευρώ).
  • Κατά 25% το ποσό Ερευνητικών Κέντρων και Ινστιτούτων (το επίδομα ανέρχεται στα 140 ευρώ).
  • Κατά 20% το ποσό του ειδικού ερευνητικού επιδόματος των μελών ΔΕΠ (το επίδομα κυμαίνεται από 316 έως 426 ευρώ), καθώς και τα επιδόματα του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ, του ΚΕΠΕ, των γιατρών του ΕΣΥ, αλλά και μιας πληθώρας επαγγελμάτων.
  • Κατά 30% τα ποσά που προβλέπονται ως κίνητρο ή ως πριμ παραγωγικότητας από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που καταβάλλονται στο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, των ΟΤΑ κ.λπ.

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ