Τρίτη 2 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απολύσεις και τσεκούρι στους μισθούς

Οι απολύσεις, η μείωση μισθών μέσω των περικοπών επιδομάτων και οι συγχωνεύσεις υπηρεσιών στο δημόσιο τομέα είναι μια ακόμη έκφραση της πολιτικής που σαρώνει εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Με τις πρόσφατες κυβερνητικές τροπολογίες στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση», χιλιάδες εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα πάρουν επίδομα ανεργίας για ένα χρόνο και στη συνέχεια θα απολυθούν από τους φορείς του Δημοσίου που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Προχωρά η «εργασιακή εφεδρεία», ενώ θα γίνουν και νέες περικοπές επιδομάτων και άρα μειώσεις σε μισθούς που φτάνουν τα 293 εκατομμύρια ευρώ.

Η τακτική και η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης - την οποία ασπάζονται η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. - είναι γνωστή και ύπουλη: Ο δημόσιος τομέας είναι διογκωμένος και δυσλειτουργικός, κοστίζει στον ελληνικό λαό. Παράλληλα, τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Πρόνοια παρέμεναν υποστελεχωμένοι και υποβαθμισμένοι, στέλνοντας τη λαϊκή οικογένεια στα νύχια του ιδιωτικού τομέα. Τώρα, με τις νέες τροπολογίες, το αστικό κράτος προσαρμόζεται περισσότερο στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Καταργούνται και συγχωνεύονται υπηρεσίες όπως ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού, το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας, ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων κ.ά. Αυτή η εξέλιξη διευκολύνει την επέκταση της δράσης των μονοπωλιακών ομίλων και σε νέους τομείς, αξιοποιώντας την απελευθέρωση των αγορών, τις ιδιωτικοποιήσεις, την εμπορευματοποίηση και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και του ορυκτού πλούτου. Διευκολύνεται, για παράδειγμα, η κατασκευή σχολικών κτιρίων από επιχειρηματίες, χωρίς να σημαίνει ότι και προηγούμενα ο οργανισμός αυτός λειτουργούσε σύμφωνα με τις λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες.

Χιλιάδες άνθρωποι - υπολογίζονται στις 7.000 - βρίσκονται στον αέρα. Είτε θα πεταχτούν στο δρόμο, είτε θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται δραματικά. Με αυτό τον τρόπο προωθείται η ανταγωνιστικότητα του δημόσιου τομέα, η λειτουργία του με κριτήρια της αγοράς και εξοικονομούνται πόροι οι οποίοι θα πηγαίνουν στη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων και όχι φυσικά για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Είναι δεδομένο ότι και οι παραπάνω αλλαγές θα στραφούν κατά των λαϊκών στρωμάτων. Οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να δουν καμία βελτίωση στη ζωή τους από το ψευδεπίγραφο και προσχηματικό «νοικοκύρεμα» του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ισα ίσα που αν δεν αντιδράσουν. οι απολύσεις, οι συγχωνεύσεις και η κατάργηση υπηρεσιών θα γενικευτούν με δραματικές συνέπειες για τη ζωή τους. Πρέπει να διεκδικήσουν να πληρώσουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι για τα ελλείμματα και τα χρέη. Αυτοί πρέπει να φορολογηθούν, αυτοί ευθύνονται και όχι οι μισθοί και τα επιδόματα των εργαζομένων. Γι' αυτό και ο λαός πρέπει να τους κόψει τη φόρα. Με ενιαίο αγώνα των εργαζομένων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, με ισχυρό ΚΚΕ και λαϊκή συμμαχία να περάσει στην αντεπίθεση για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και της εξουσίας των μονοπωλίων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ