Πέμπτη 14 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
«Κάτω τα χέρια από τα δημόσια μουσεία»!

Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Βυζαντινό Μουσείο Αθήνας
Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Βυζαντινό Μουσείο Αθήνας
Την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα των μουσείων δήλωσαν οι αρχαιολόγοι σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στο Επιγραφικό Μουσείο.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, σημείωσε ότι η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, η μείωση των μισθών και η χειροτέρευση των όρων εργασίας «συνοδεύονται» από την αντίληψη «ότι στο όνομα της κρίσης όλα πρέπει να υποταχθούν στη λογική της εκποίησης, όλα πρέπει να μετρώνται με την αγοραία αντίληψη του "πόσο πιάνει;", ακόμη και η πολιτιστική κληρονομιά».

Πρόσθεσε ότι το δημόσιο Μουσείο «δεν είναι ταμειακή μηχανή». «Είναι ένας πολιτιστικός φορέας με κοινωνικό προσανατολισμό, πνευματικό ίδρυμα που προστατεύει, εκθέτει και προβάλλει την πολιτιστική κληρονομιά, προσφέρει εκπαιδευτικό έργο, διδάσκοντας μέσα από τα εκθέματά του, αποτελεί τόπο παραγωγής πρωτότυπης επιστημονικής γνώσης με διεθνή εμβέλεια, τόπο επαφής και διαλόγου του σύγχρονου πολιτισμού με την αρχαία κληρονομιά. Η λειτουργία των δημόσιων μουσείων, στα μάτια των εργαζόμενων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, των χιλιάδων επισκεπτών, μαθητών, εκπαιδευτικών, τουριστών, επιστημόνων, φοιτητών, μετριέται με αυτά τα κριτήρια. Παρά την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, με ελάχιστα κονδύλια, οι εργαζόμενοι στα δημόσια μουσεία, μικρά ή μεγάλα ανά την επικράτεια, παλεύουν σε αντίξοες συνθήκες και συνεχίζουν το σύνολο του έργου τους».

Σημειώθηκε ότι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα διατεθούν συνολικά 12 εκ. ευρώ για όλες τις υπηρεσίες και τα μουσεία της χώρας, ποσό που... «είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός που εγκρίθηκε από το ΔΣ του νέου Μουσείου Ακρόπολης για το 2011»! Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι στην Αρχαιολογική Υπηρεσία πληρώνουν, οι ίδιοι, ακόμη και τα οδοιπορικά, «τα λειτουργικά έξοδα των μουσείων αυτή τη χρονιά ξεκίνησαν να καλύπτονται το Μάιο(!), ενώ τον Ιούλιο δόθηκαν τα στοιχειώδη κονδύλια για να επισκευαστούν οι τουαλέτες, ο κλιματισμός, ο φωτισμός των κεντρικών, κυρίως, μουσείων».

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι «για να ανταποκριθεί το δημόσιο μουσείο στους παραπάνω στόχους και στον παιδευτικό του ρόλο, χρειάζεται να είναι δημόσιο ίδρυμα και δημόσια υπηρεσία». Θεωρούν ότι «όλα τα παραπάνω αποτελούν συνειδητές επιλογές, που σχετίζονται με τη σταδιακή προσπάθεια απαξίωσης των δημοσίων μουσείων στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, ώστε να γίνει αποδεκτή η αλλαγή νομικού καθεστώτος, η ιδιωτικοποίηση και η απόλυση εργαζομένων». Δηλώνουν «βέβαιοι ότι η επίθεση στην Αρχαιολογική Υπηρεσία θα ενταθεί», αφού «το έκτρωμα του εφαρμοστικού νόμου που ξεπουλά όλη τη δημόσια περιουσία - από τις ΔΕΚΟ ως τη δημόσια γη και τον αιγιαλό - θα "σκοντάψει" στην αρχαιολογική νομοθεσία. Υπογραμμίζουν: «Δεν θα αφήσουμε τα δημόσια μουσεία να απαξιωθούν, δεν θα αφήσουμε την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας βορά σε κάθε λογής επιχειρηματικά συμφέροντα».

Το Σεπτέμβρη ο ΣΕΑ προγραμματίζει διεθνή ημερίδα με θέμα «Μουσεία και κρίση: ο πολιτισμός ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως προϊόν». Η ημερίδα θα πλαισιωθεί από εβδομάδα εκδηλώσεων και δράσεων στην οδό Τοσίτσα, όπου «ανθεί» το εμπόριο ναρκωτικών, με θύματα τους τοξικοεξαρτημένους και «παράπλευρη απώλεια» τους εργαζόμενους στα μουσεία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ