Τετάρτη 6 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Οργή για αθώωση αστυνομικών και πρώην υπουργών

Από τις συγκρούσεις στο Κάιρο μετά τις αποφάσεις των δικαστηρίων
Από τις συγκρούσεις στο Κάιρο μετά τις αποφάσεις των δικαστηρίων
ΚΑΪΡΟ.-

Νέο κύμα λαϊκής οργής πυροδότησε απόφαση δικαστηρίου, το οποίο αθώωσε 14 αστυνομικούς από την κατηγορία της δολοφονίας 17 διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων που οδήγησαν στην αποχώρηση Μουμπάρακ από την εξουσία. Την ανάγνωση της απόφασης ακολούθησαν σφοδρά επεισόδια καθώς δεκάδες συγγενείς των θυμάτων, αλλά και μέλη των οργανώσεων που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις κατά του Μουμπάρακ εξοργίστηκαν από αυτό που χαρακτήρισαν «ατιμωρησία εκείνων που έχυσαν αίμα».

Τα επεισόδια αυτά ήρθαν να επιβεβαιώσουν την ένταση που υπάρχει στην ατμόσφαιρα, καθώς ολοένα και περισσότεροι συμμετέχοντες στο κίνημα που οδήγησε στην αποχώρηση Μουμπάρακ κατηγορούν τις αρχές και το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο για «καθυστερήσεις στην απόδοση δικαιοσύνης, για προσπάθεια συγκάλυψης, για μη προώθηση των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες δεσμεύτηκαν». Τα πράγματα οξύνθηκαν περαιτέρω όταν άλλο δικαστήριο, χτες, αθώωσε τρεις πρώην υπουργούς (Οικονομικών, Οικοδόμησης και Πληροφοριών) από τις κατηγορίες της διασπάθισης δημοσίου χρήματος, σε μια δίκη κατά την οποία κρίθηκε ένοχος ο πρώην υπουργός Βιομηχανίας και Εξωτερικού Εμπορίου για τον ίδιο ακριβώς λόγο και καταδικάστηκε σε 5ετή κάθειρξη.

Σε ξεχωριστά επεισόδια, που είχαν περισσότερο προσωπικό χαρακτήρα, ανάμεσα σε αστυνομικούς και σε μια οικογένεια, στο νότο του Καΐρου, σκοτώθηκε ένας 17χρονος.

  • Περίπου τρία δισεκατομμύρια δολάρια ανακοίνωσαν ότι θα χορηγήσουν ως βοήθεια στην Αίγυπτο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προκειμένου να αντιμετωπίσει ελλείμματα που τελικά αποφάσισε να μην καλύψει, λόγω της λαϊκής πίεσης, με προσφυγή στο ΔΝΤ.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org