Τετάρτη 6 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΟΛΙΣΚΟΣ «ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ»
Προς την Παλαιστίνη πλέει γαλλικό πλοίο

ΑΘΗΝΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Προς τα χωρικά ύδατα της Λωρίδας της Γάζας πλέει, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπων του γαλλικού τμήματος της καμπάνιας «Ενα καράβι για τη Γάζα», το γαλλικό πλοίο «Αξιοπρέπεια αλ Καράμα», το οποίο είχε αποπλεύσει στις 27 Ιούνη από την Κορσική. Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ότι, εντός της τρέχουσας βδομάδας, το πλοίο θα συναντιόταν σε διεθνή ύδατα με τα υπόλοιπα που θα είχαν αποπλεύσει από διάφορα λιμάνια της Ελλάδας.

Τελικά, αυτό δεν έγινε εφικτό λόγω της καθολικής απαγόρευσης απόπλου που επέβαλε το ελληνικό υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για όλα τα πλοία, ανεξαρτήτως σημαίας, που είχαν ως προορισμό τη Γάζα. Σύμφωνα με εκπροσώπους της καμπάνιας, το πλοίο «πέρασε από άλλο σημείο των ελληνικών χωρικών υδάτων», προφανώς χωρίς να γίνει αντιληπτό από τις ελληνικές λιμενικές αρχές, και πλέον βρίσκεται σε διεθνή ύδατα. Σε αυτό επιβαίνουν οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής του «Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος», Ολιβιέ Μπεζανσενό, και η ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Νικόλ Κίιλ-Νίλσεν. Το ακριβές στίγμα του δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, αλλά ο εκπρόσωπος της καμπάνιας στη Γαλλία ανακοίνωσε ότι είχε προγραμματιστεί συνάντηση με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών από το οποίο επρόκειτο να ζητηθεί «να φροντίσει για την ασφάλεια των επιβαινόντων».

Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα, αθώο από όλες τις κατηγορίες που τον βάρυναν έκρινε το δικαστήριο, στο οποίο παραπέμφθηκε με την αυτόφωρη διαδικασία, τον 60χρονο Αμερικανό Τζον Κλουσμάιρ, πλοίαρχο του «Θάρρος της Ελπίδας», το οποίο αποπειράθηκε να αποπλεύσει, με Αμερικανικούς ακτιβιστές επιβαίνοντες και δημοσιογράφους, από το Κερατσίνι την περασμένη Παρασκευή. Αντίθετα, κρατούνται ακόμη τουλάχιστον άλλοι δύο ακτιβιστές, ένας Αυστραλός και ένας Καναδός, οι οποίοι χρησιμοποιώντας καγιάν προσπάθησαν, τη Δευτέρα το απόγευμα, να εμποδίσουν το ελληνικό λιμενικό να προσεγγίσει το πλοίο «Ταχρίρ» με Καναδούς επιβαίνοντες, το οποίο απέπλευσε από τον Αγιο Νικόλα Κρήτης. Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται από εκπροσώπους της εκστρατείας, οι ελληνικές λιμενικές αρχές αναφέρουν ότι το «πλοίο βρίσκεται υπό κράτηση» χωρίς να διευκρινίζουν τι ακριβώς σημαίνει αυτό, και ενώ σε αυτό παραμένουν οι επιβαίνοντές του.

Παράλληλα, 20 Ισπανοί ακτιβιστές που επιβαίνουν στο πλοίο «Γκουέρνικα», το οποίο επίσης βρίσκεται σε ελληνικό λιμάνι, προχώρησαν, χθες το πρωί, σε κατάληψη της ισπανικής πρεσβείας στην Αθήνα, διαμαρτυρόμενοι για τη στάση των ελληνικών αρχών. Οι ακτιβιστές ζήτησαν από την ισπανική ηγεσία να παρέμβει για να επιτραπεί ο απόπλους αλλά και να τους διασφαλίσει προστασία.

Από την πλευρά της, η ισραηλινή ηγεσία ρίχνει περαιτέρω «λάδι στη φωτιά». Χθες, Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι «στρέφουν την προσοχή τους σε πληροφορίες ότι ακτιβιστές της ίδιας καμπάνιας θα προσπαθήσουν να φθάσουν μαζικά στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, στις 8 Ιουλίου, προκειμένου να προκαλέσουν εντυπώσεις». Η συγκεκριμένη πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται από άλλη πηγή.

Αντίθετα, επιβεβαιώνεται ότι Ισραηλινοί και Τούρκοι διπλωμάτες συμμετέχουν σε σειρά διμερών επαφών, στη Νέα Υόρκη, σε μια προσπάθεια, όπως αναφερόταν, να «εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο πλευρών» που διαταράχθηκαν μετά την αιματηρή εισβολή ισραηλινών κομάντος πέρυσι στο τουρκικό πλοίο «Μάβι Μαρμαρά» που είχε τεθεί επικεφαλής του πρώτου στολίσκου αλληλεγγύης προς τη Γάζα. Στόχος των επαφών είναι η εξομάλυνση να έχει επιτευχθεί πριν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΟΗΕ για το αιματηρό περιστατικό (η οποία αναμένεται εντός των επομένων εβδομάδων), η οποία εκτιμάται ότι θα περιέχει στοιχεία τέτοια που θα προκαλέσουν νέα ένταση στις διμερείς σχέσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε 73χρονος επιβαίνων(2020-03-31 00:00:00.0)
Νέα πρόκληση του Ισραήλ σε πλοιάριο προς τη Γάζα(2012-10-23 00:00:00.0)
«Αντίποινα» και νέες προκλήσεις ενάντια στους Παλαιστίνιους(2011-11-03 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι απειλές από το Ισραήλ(2011-06-29 00:00:00.0)
Με προκλητικά αιτήματα το Ισραήλ στον ΟΗΕ(2010-06-23 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι ανηλεείς βομβαρδισμοί(2008-12-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ