Τετάρτη 6 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Παραιτήθηκε ο υπουργός Ανοικοδόμησης

ΤΟΚΙΟ.--

Παραιτήθηκε μία βδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο υπουργός Ανοικοδόμησης της Ιαπωνίας, Ριού Ματσουμότο, μετά από σφοδρές επικριτικές δηλώσεις που έκανε εναντίον των τοπικών αρχών των περιοχών που πλήγηκαν από το σεισμό και τσουνάμι και το πυρηνικό έγκλημα στη Φουκουσίμα, στις 11 Μάρτη, απειλώντας ακόμα και με αναστολή των κονδυλίων βοήθειας. Ο Ρ. Ματσουμότο, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην πληγείσα περιοχή, είπε στον κυβερνήτη της Ιγουάτι, μίας εκ των περιοχών με τα μεγαλύτερα προβλήματα, ότι η κυβέρνηση δε θα βοηθήσει τους δήμους που δεν έχουν καλές ιδέες σχετικά με την ανοικοδόμηση, προκαλώντας όπως ήταν αναμενόμενο την αντίδραση τόσο των κατοίκων των πληγεισών περιοχών, όσο και της αντιπολίτευσης.

Η συμπεριφορά του Ρ. Ματσουμότο, που ανέλαβε τα ηνία του νεοσύστατου υπουργείου, προκειμένου να διαχειριστεί την αντιμετώπιση της καταστροφής δημιούργησε προβλήματα στην κυβέρνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Ναότο Καν, ο οποίος βλέπει πλέον τις πιέσεις που απαιτούν την παραίτησή του να εντείνονται. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις και η συμπεριφορά του υπουργού που υποτίθεται ότι είναι αρμόδιος για την ανακούφιση των πληγέντων εξόργισαν τον κόσμο, που ήδη καταγγέλλει κωλυσιεργία στη διαδικασία ανοικοδόμησης.

Την ίδια στιγμή, τα επίπεδα ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα είναι έως και τέσσερις φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια, ενώ ψηλά παραμένουν τα ποσοστά και σε άλλες περιοχές, φτάνοντας ακόμα και τα 931.000 μπεκερέλ, όταν το όριο είναι στα 550.000.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ