Παρασκευή 1 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
«Ανοιχτό» το μοίρασμα του πετρελαίου

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Οι αντιμαχόμενες δυνάμεις του Σουδάν συμφώνησαν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από την κεντρική περιοχή Αμπγέι και το νότιο Κορντοφάν, λίγες μόλις ημέρες πριν την επίσημη κήρυξη ανεξαρτησίας στο Νότιο Σουδάν, στις 9 Ιούλη και εν μέσω βίαιων συγκρούσεων. Προηγούμενα οι Βορειοσουδανοί και Νοτιοσουδανοί ηγέτες είχαν καταλήξει σε συμφωνία με στόχο την «αποστρατιωτικοποίηση» της συγκεκριμένης περιοχής και την ανάπτυξη κυανόκρανων από την Αιθιοπία.

Την περασμένη Τρίτη συμφωνήθηκε πως οι πρώην Νοτιοσουδανοί ένοπλοι στο Νότιο Κορντοφάν είτε θα αφοπλιστούν είτε θα ενταχθούν στο στρατό του Βόρειου Σουδάν. Ωστόσο, «ανοιχτό» παραμένει το ζήτημα του μοιράσματος των κοιτασμάτων πετρελαίου μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας. Περίπου το 75% των κοιτασμάτων πετρελαίου βρίσκεται στο νότο, ωστόσο οι αγωγοί διαπερνούν τη βόρεια περιοχή του Σουδάν.

Στο μεταξύ, ο Κινέζος Πρόεδρος, Χου Ζιντάου δεσμεύτηκε την Τετάρτη να συνεχίσει η χώρα του να επενδύει στο Σουδάν - καθώς είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές του αργού πετρελαίου του Σουδάν - ακόμα και μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Νότου, μετά την συνάντηση που είχε στο Πεκίνο με τον Πρόεδρο της χώρας Ομάρ Χασάν αλ Μπασίρ, για τον οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην περιοχή του Νταρφούρ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ